Από την κάνναβη στο… κουτόχορτο

O παρουσιαστής της τηλεοπτικής εκπομπής επέμενε: «Έχουμε πιο σοβαρά πράγματα να ασχοληθούμε από την κάνναβη και όσα έλεγε παλιά η Ν.Δ. και ο Βορίδης».

Από τον Δημήτρη Ριζούλη

Λογικό ακούγεται. Εδώ ο κόσμος καίγεται… Σιγά μην ασχοληθούμε με την αναξιοπιστία των πολιτικών, τις κωλοτούμπες, τις προεκλογικές φανφάρες και κατ’ επέκταση την ποιότητα της δημοκρατίας μας.

Ο δημοσιογράφος έκανε τα πάντα για να βγάλει από τη δύσκολη θέση τον υπουργό, που στριμώχτηκε. «Στο τέλος θα μας πείτε ότι η Ν.Δ. κέρδισε τις εκλογές

εξαιτίας της αντίθεσής της στην καλλιέργεια κάνναβης. Θα μας τρελάνετε» υποστήριξε ευφυώς, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα. Ανακουφισμένος ο υπουργός από την παρέμβαση του «συνήγορου»-δημοσιογράφου, πήρε βαθιά ανάσα και συνέχισε μιλώντας για το επόμενο θέμα…

Ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες: Τα είπα-ξείπα των πολιτικών, που δεν διστάζουν να βρεθούν από το ένα άκρο στο άλλο. Με τις πλάτες ορισμένων δημοσιογράφων, οι οποίοι, παρότι έχουν την ευθύνη να εντοπίζουν και να στηλιτεύουν την αναξιοπιστία και την κοροϊδία, κάνουν τα στραβά μάτια.

Η πολιτική ασυνέπεια μας οδήγησε σε τεράστια αδιέξοδα. Πρόκειται για διακομματική ασθένεια, κολλητική, με διασπορά μεγαλύτερη και από αυτή του κορωνοϊού. Η εξαπάτηση των πολιτών με παχιά και εύκολα λόγια οδηγεί στην απαξίωση της πολιτικής, ευνοεί τα ακραία φαινόμενα, προκαλεί έξαρση της αδιαφορίας, φέρνει την αποχή και διαστρέφει τη λειτουργία της δημοκρατίας. Όλα τα παραπάνω πιθανόν να είναι βολικά για τα διάφορα συστήματα εξουσίας. Όσο λιγότεροι ασχολούνται, ενημερώνονται και ψηφίζουν τόσο πιο εύκολα ελέγχονται. Για τη χώρα όμως αυτά τα φαινόμενα οδηγούν σε παρακμή και κρίση. Συνιστούν εθνικό έγκλημα!

Το «λεφτά υπάρχουν» μετετράπη στο πρώτο Μνημόνιο, τα Ζάππεια έφεραν το δεύτερο, η περήφανη διαπραγμάτευση εξελίχθηκε στο τρίτο Μνημόνιο και η μείωση των φόρων θα μετατραπεί πιθανότατα σε τέταρτο (ελέω και κορωνοϊού). Τα πολιτικά παραμύθια σε όλο τους το μεγαλείο.

Το φαινόμενο υπήρχε και παλαιότερα, αλλά ήταν καλύτερα καλυμμένο. Η ισχυρή Ελλάδα του Σημίτη έφερε τα Ιμια, την κλοπή του Χρηματιστηρίου και τη γιγάντωση της διαπλοκής. Οι «καλύτερες μέρες» του Καραμανλή βούλιαξαν τη χώρα οικονομικά, ενώ και το σύνθημα «σεμνά και ταπεινά» κατέληξε ανέκδοτο.

Πέραν της αναξιοπιστίας στα κορυφαία ζητήματα κάθε εποχής, υπάρχουν χιλιάδες επιμέρους κωλοτούμπες όλα αυτά τα χρόνια για τις οποίες φτάσαμε να λέμε «δεν βαριέσαι αδελφέ, έτσι είναι οι πολιτικοί».

Το ψέμα μάς έγινε συνήθεια και αναμενόμενη εξέλιξη. «Μη τα σκαλίζεις τώρα, περσινά ξινά σταφύλια» μας λένε, για τα σκάνδαλα και τις περίεργες ιστορίες του παρελθόντος. Οι πολιτικοί και τα κόμματα όμως βρίσκουν και τα κάνουν. Ο λαός έχει τεράστια ευθύνη επειδή ανέχεται τέτοιες καταστάσεις και συχνά τις επιβραβεύει. Έχει κοντή μνήμη, πείθεται εύκολα, αποφεύγει να σκεφτεί και να κρίνει. Οι δημοσιογράφοι και οι δημοσιολογούντες βολεύονται κάθε τόσο και σιωπούν ή παθαίνουν συλλογική αμνησία.

Και έτσι μένουν λίγοι, σχεδόν γραφικοί, να απαιτούν εξηγήσεις και να προτρέπουν σε παραδειγματική τιμωρία στην κάλπη. Αυτή άλλωστε είναι η μόνη μας δύναμη. Η ψήφος. Είναι δυνατό να την ξεπουλάμε τόσο εύκολα;

Για όλους τους παραπάνω λόγους έχει σημασία, και μάλιστα μεγάλη, τι έλεγε η Ν.Δ. για το θέμα της κάνναβης. Η κυβέρνηση αποφάσισε να βαδίσει στα βήματα των προκατόχων της του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι πριν από δύο χρόνια τούς είχε καταγγείλει επισήμως ότι «ήθελαν να μετατρέψουν τη χώρα σε απέραντο εργαστήριο ναρκωτικών». Ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης υπερασπιζόταν επί ώρες το νομοσχέδιό του για τη συνέχιση της καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης, παρότι το 2018 κατακεραύνωνε αυτή την επιλογή.

Μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι έχει διαφωνίες, ωστόσο συντάσσεται με τη στρατηγική του πρωθυπουργού. Άλλο ένα δείγμα απέραντης πολιτικής αναξιοπιστίας και εξαπάτησης. Υπουργός που έμμεσα ομολογεί ότι είναι άβουλος και πιστός υπηρέτης απόψεων που δεν ενστερνίζεται, μόνο και μόνο για να μη χάσει την καρέκλα!

Αυτό το τεράστιο ηθικό θέμα ο τηλεοπτικός δημοσιογράφος το θεωρεί… ασήμαντο και το προσπερνά στα γρήγορα. Μήπως το ίδιο δεν έγινε και με τις Πρέσπες; Αυτοί που προεκλογικά μιλούσαν για «κακή συμφωνία που πρέπει να αλλάξει» μετά την κατάληψη της εξουσίας υποστήριζαν ότι πρόκειται για «συμβιβασμό που πρέπει να τιμήσουμε».

Αναθεωρώ κι εγώ λοιπόν, τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα. Έχει δίκιο ο τηλεοπτικός συνάδελφος. Όντως, η κάνναβη δεν είναι σοβαρό θέμα. Έχουμε άλλο, πολύ σημαντικότερο. Το κουτόχορτο!

Από την κάνναβη στο… κουτόχορτο - newsbreak

Keywords
Τυχαία Θέματα