Απαράδεκτο! Περίπου 1.000 «ήρωες με άσπρες μπλούζες» καταγγέλλουν ότι είναι απλήρωτοι από τον Δεκέμβριο

Απλήρωτοι παραμένουν από τον περασμένο Δεκέμβριο περίπου 1.000 υπάλληλοι που προσελήφθησαν με το πρόγραμμα PHILIOS «Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση», καθώς, όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ένωση Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, δεν έχουν πληρωθεί τα νυχτερινά και τις αργίες που έχουν δουλέψει.

Όπως είπε στην εφημερίδα Espresso ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, από την προκήρυξη για πρόσληψη

1.575 νοσηλευτών, διασωστών, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού είχαν τελικά προσληφθεί από τον ΕΟΔΥ περίπου 1.000 άτομα, μεταξύ των οποίων 80 διασώστες του ΕΚΑΒ για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Πολλοί από αυτούς εργάζονται στα Νοσοκομεία Χίου, Λέσβου, Σάμου και Λήμνου, στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των οποίων φιλοξενούνται χιλιάδες προσφυγές και μετανάστες, με συνέπεια να είναι ιδιαιτέρως επιβαρυμένα.

«Από τη μία, μας λένε “οι ήρωες με τις άσπρες μπλούζες” και, από την άλλη, ο ΕΟΔΥ έχει αφήσει απλήρωτους σχεδόν έξι μήνες περίπου 1.000 υγειονομικούς. Το παράξενο είναι ότι τα χρήματα τα έχουν γιατί είναι από το ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα PHILIOS. Σε όσους είναι στην παραμεθόριο, τα νυχτερινά και οι αργίες είναι περίπου 450 ευρώ τον μήνα, ενώ για όσους είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα φτάνουν τα 350 τον μήνα. Οπότε μιλάμε για ένα σημαντικό πόσο που έχει συγκεντρωθεί τους τελευταίους έξι μήνες και λείπει από τον οικογενειακό προϋπολογισμό των εργαζομένων».

Η ΠΟΕΔΗΝ έστειλε χθες επιστολή διαμαρτυρίας στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και καλεί τον υπουργό να παρέμβει στον ΕΟΔΥ για να επιλυθεί η εν λόγω αδικία.

«Με φορέα τον ΕΟΔΥ στα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και άλλες Μονάδες Υγείας όλης της χώρας εργάζονται εκατοντάδες συνάδελφοι από προκήρυξη 1.575 υπαλλήλων (νοσηλευτών, διασωστών και άλλων ειδικοτήτων) με το πρόγραμμα PHILIOS “ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση”.

Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή διακομίζοντας περιστατικά κορωνοϊού όσοι εργάζονται στο ΕΚΑΒ και περιθάλπουν περιστατικά κορωνοϊού όσοι εργάζονται στα νοσοκομεία σε ΜΕΘ και άλλες κλινικές. Εργάζονται από τον Δεκέμβριο 2019 και είναι απλήρωτες Κυριακές, αργίες και νυκτερινά.

Ο ΕΟΔΥ, που είναι φορέας, δεν τους καταβάλλει τα δεδουλευμένα. Ταυτόχρονα, ο ΕΟΔΥ τούς καταβάλλει κουτσουρεμένο τον μισθό τους χωρίς το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, το επίδομα παραμεθόριων περιοχών σε όσους εργάζονται σε μονάδες υγείας παραμεθόριων περιοχών» αναφέρει η επιστολή της ΠΟΕΔΗΝ.

Δείτε επίσης: Επιστολή στον Μητσοτάκη από την τρανς Άννα Κουρουπού που εργάζεται εδώ και 40 χρόνια στον χώρο του έρωτα

Keywords
Τυχαία Θέματα