Αύξηση κυβερνοεπιθέσεων στην Ελλάδα

Ανησυχητική αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο, καταγράφηκε τους τρεις πρώτους μήνες τους 2025, με τις επιθέσεις να αγγίζουν τα 1.925 περιστατικά ανά οργανισμό/εβδομάδα, καταγράφοντας αύξηση 47% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2024.

Σύμφωνα με την έκθεση της Check Point Software, η Ελλάδα, αν και δεν βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης των πλέον δημοφιλών στόχων, δεν έμεινε αλώβητη:

σημείωσε αύξηση 17% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας τις 1.292 εβδομαδιαίες επιθέσεις ανά οργανισμό.

Αναλύοντας τα δεδομένα του 1ου τριμήνου του 2025, οι τομείς που πλήττονται περισσότερο από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο είναι η εκπαίδευση, η κυβέρνηση και οι τηλεπικοινωνίες. Οι τομείς αυτοί είναι ευάλωτοι και στη χώρα μας, λόγω της δημόσιας φύσης τους και της εξάρτησής τους από ψηφιακές υποδομές.

Η εκπαίδευση, με 4.484 επιθέσεις ανά οργανισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, κατέχει την πρωτοκαθεδρία στις επιθέσεις. Ακολουθούν ο κυβερνητικός τομέας με 2.678 επιθέσεις και οι τηλεπικοινωνίες με 2.664. Η έντονη ψηφιοποίηση αυτών των τομέων καθιστά τα δεδομένα και τις υπηρεσίες τους πολύτιμους στόχους για επιθέσεις.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

«Η ραγδαία αύξηση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο δημιουργεί μεγάλες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς παγκοσμίως, καθώς τα κυβερνοεγκλήματα γίνονται ολοένα πιο εξελιγμένα. Η επιτυχία αυτών των επιθέσεων οφείλεται, κυρίως, στην αυξανόμενη εξάρτηση των οργανισμών από ψηφιακές υποδομές και την εξάπλωση του ψηφιακού κόσμου, που παρέχουν περισσότερες ευκαιρίες στους κυβερνοεγκληματίες» αναφέρει η εταιρία κυβερνοασφάλειας.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα επιβεβαιώθηκε στη Βουλή από την ΕΕΤΑΑ η αποκάλυψη της «δημοκρατίας» στο φύλλο της 1ης Απριλίου 2025 για τη μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση, που είχε ως αποτέλεσμα να υποκλαπούν σημαντικά προσωπικά στοιχεία και δεδομένα 2,5 εκατομμυρίων πολιτών -πρακτικά, τα στοιχεία όλων όσοι είχαν υποβάλει αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα χορήγησης voucher για τους ιδιωτικούς και δημόσιους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς την τελευταία δεκαετία.

Επιπλέον, τον Μάρτιο έγινε γνωστό από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο αντίστοιχης κλίμακας κυβερνοεπίθεση, που επίσης έθεσε σε κίνδυνο τα στοιχεία χιλιάδων πολιτών.

Οι κυβερνοεπιθέσεις, όμως, δεν περιορίζονται στο Δημόσιο, καθώς στο στόχαστρο μπαίνουν και ιδιωτικοί κολοσσοί, των οποίων τα πληροφοριακά συστήματα «κλειδώνονται» από τους χάκερ, που ζητούν λύτρα τα οποία μπορεί να φτάσουν τις αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Συνήθως, τα περιστατικά αυτά, αν και γίνονται γνωστά ανεπισήμως, σπάνια δημοσιοποιούνται.

*Πηγή: Εφημερίδα «δημοκρατία»

Δείτε επίσης:

Ο νέος αβέβαιος κόσμος: 6 εκατομμύρια κυβερνοεπιθέσεις δέχεται η Ελλάδα ημερησίωςΧάκερς έκλεψαν ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, μέχρι και τα ΙΒΑΝ πολιτών! Η κυβέρνηση ομολόγησε την κυβερνοεπίθεση στην ΕΕΤΑΑ

Διαβάστε περισσότερα Αύξηση κυβερνοεπιθέσεων στην Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα