«Big Brother» καλωσόρισες! Εφαρμογή Ελλήνων φοιτητών εντοπίζει κρούσματα μέσω κινητών

Άρχισαν τα όργανα και στην Ελλάδα! Μια ομάδα φοιτητών γοητεύτηκε όπως φαίνεται από την παγκόσμια τάση για έλεγχο του κορωνοιού μέσω παρακολούθησης των κινητών τηλεφώνων και έσπευσε να δράσει. Όπως έχουμε γράψει πρόκειται για εξαιρετικά επικίνδυνα και ύποπτα εγχειρήματα που θέτουν σε κίνδυνο την ιδιωτική ζωή και παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις ουδείς μπορεί να γνωρίζει ποιος και με ποιο τρόπο θα αξιοποιήσει τα δεδομένα που θα συλλέγουν τα τηλέφωνα!

Οι φοιτητές του πανεπιστημίου Πατρών (πιθανότατα με αγαθές προθέσεις) έφτιαξαν τη δική τους εφαρμογή που θα εντοπίζει πιθανά κρούσματα κορωνοϊού

και θα μας ενημερώνει αν ήρθαμε σε επαφή με κάποιο! Το μόνο που απαιτείται είναι μια απλή εγγραφή μέσω facebook ή gmail στην εφαρμογή και αμέσως γίνεσαι χρήστης. Πρόκειται για την ίδια (διάτρητη) πρακτική που έχει ξεκινήσει ήδη και στις άλλες χώρες.

Εμπνευστές είναι τέσσερις φοιτητές με ιδιαίτερη αδυναμία στον προγραμματισμό, οι Γιώργος Τσούλος, Μάρκος Σταματάκης, Βασίλης Κυριαζόπουλος και Θάνος Σταματάκης, που συγκρότησαν ομάδα την οποία ονόμασαν bitleaf. Μέσω της εφαρμογής, ο χρήστης δίνει ανώνυμα πληροφορίες για την τοποθεσία του και, σε περίπτωση που νοσήσει, το καταχωρεί ανώνυμα στην εφαρμογή. Έτσι, ενημερώνονται και οι υπόλοιποι χρήστες που ήρθαν σε επαφή με το πιθανό κρούσμα.

Στην εφαρμογή γίνεται ενημέρωση για τα συμπτώματα, τα επίσημα στοιχεία κρουσμάτων και θανάτων, ενώ όταν βγαίνουν έξω οι χρήστες δίνουν ανώνυμα δεδομένα για την τοποθεσία τους και την διαδρομή τους. Οι διαχειριστές τα αποθηκεύουν και, αν κάποιος νοσήσει, γίνεται διασταύρωση και διαπιστώνεται αν τις προηγούμενες ημέρες είχαν έρθει σε επαφή μαζί του όσοι έχουν την εφαρμογή, οι οποίοι ενημερώνονται άμεσα για να λάβουν τα μέτρα τους. Φυσικά, το να λειτουργήσει σωστά η εφαρμογή, επαφίεται στην ατομική ευθύνη του καθενός, που θα πρέπει να δηλώσει αν νόσησε.

«Η εφαρμογή αποτελεί κοινωνική δράση και δεν αποσκοπούμε να βγάλουμε χρήματα από αυτήν. Θα θέλαμε να γίνει το βασικό εργαλείο του ελληνικού κράτους για την πρόληψη της νόσου και να βοηθήσουμε στην αποτροπή ενός δεύτερου κύματος κρουσμάτων», είπαν οι φοιτητές στο news247.gr.

Στην ιστοσελίδα της Bitleaf αναφέρεται ξεκάθαρα ότι «η διασφάλιση της ιδιωτικότητας είναι το παν. Γι’ αυτό δεν αποθηκεύονται καθόλου προσωπικά δεδομένα και η διαχείριση γίνεται από Google και Facebook», για όσους έχουν ενδοιασμούς σχετικά με τα προσωπικά τους δεδομένα. Φυσικά ποιοι έχουν πρόσβαση σε google και facebook είναι άλλο θέμα…

Keywords
Τυχαία Θέματα