«Ζηνοβία»: Δόθηκε στην κυκλοφορία η Αθηνών - Λαμίας ⎯ Με χαμηλές ταχύτητες η κίνηση

Ξεκίνησε η ομαλοποίηση της κυκλοφορίας στην Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας - Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί στην Αττική λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που φέρνει η «Ζηνοβία» 

Συνεχίζεται η επέλαση της κακοκαιρίας «Ζηνοβία», που από το βράδυ του Σαββάτου επελαύνει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με έντονα καιρικά φαινόμενα και σημαντική πτώση του υδραργύρου, με αποτέλεσμα να έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές.

Ωστόσο, στην κυκλοφορία δόθηκε, πριν από λίγο, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της αστυνομίας, η

νέα εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας που είχε κλείσει και στα δύο ρεύματα, από το ύψος των διοδίων Αφιδνών, λόγω της έντονης χιονόπτωσης.

Σημειώνεται, ότι τα οχήματα κινούνται με χαμηλές ταχύτητες, ενώ δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία λεωφορείων και φορτηγών άνω των 3,5 τόνων.

Παράλληλα, αποκαταστάθηκε και η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιφερειακή οδό Πεντέλης - Νέας Μάκρης, από το ύψος του γηπέδου Διονύσου έως το σημείο του Αγίου Πέτρου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, που είχε διακοπεί λόγω της χιονόπτωσης, καθώς και στην οδό Αγίου Μερκουρίου προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Τέλος, διακόπηκε η κυκλοφορία στην περιοχή Καλοπούλα, στο ρεύμα προς Υμηττό.

Στο μεταξύ σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας «Νέα Οδός» εκτιμάται ότι σε δυο ώρες θα ολοκληρωθεί η αποσυμφόρηση και θα λήξουν οι εκτροπές στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας. .

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι στο ρεύμα προς Αθήνα: Σε τμήμα 10 χλμ. από τα ΣΕΑ Σείριος έως και το 37ο χλμ., δόθηκαν υπηρεσίες οδικής ασφάλειας και πλέον με εντολή της τροχαίας και συνοδεία εκχιονιστικών τα οχήματα κινούνται στο ρεύμα προς Αθήνα. Η ομαλοποίηση της κυκλοφορίας θα διαρκέσει περισσότερο από μια ώρα.

Στο ρεύμα προς Λαμία: Σε τμήμα περίπου 1,5 χλμ. μετά τα διόδια Αφιδνών, στα οχήματα που είχαν ακινητοποιηθεί ολοκληρώθηκε η παροχή οδικής βοήθειας και συνοδεία εκχιονιστικών κινούνται στο ρεύμα προς Λαμία. Η ομαλοποίηση εκτιμάται άμεσα.

«Άνοιξαν και τα δυο ρεύματα της νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας στη Μαλακάσα»

Άνοιξαν και τα δυο ρεύματα της νέας Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας στη Μαλακάσα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης που βρίσκεται στο σημείο, μαζί με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, ενώ από την αστυνομία ανακοινώθηκε ότι έγινε άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας των λεωφορείων και των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων, οπότε κινούνται και αυτά κανονικά στην οδό.

Όπως εξήγησε ο κ. Καραγιάννης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, περίπου στις 9.30 το βράδυ αναμένεται να ομαλοποιηθεί η κατάσταση καθώς έχει σχηματιστεί ουρά 3,5 χιλιομέτρων.

Ο κ. Καραμανλής ενημερωνόταν συνεχώς από νωρίς το απόγευμα για την εξέλιξη του προβλήματος και περίπου στις 7.15 μμ μετέβη επιτόπου για να συντονίσει από κοντά την κατάσταση.

Στη Μαλακάσα έπεφτε μετά τις δυο το μεσημέρι πυκνό χιόνι δυσκολεύοντας παρά πολύ τον αποχιονισμό από τα μηχανήματα της Νέας Οδού. Η τροχαία προκαλούσε συνεχώς τεχνητές ανασχέσεις τις κυκλοφορίας για να διευκολύνει τα εκχιονιστικά μηχανήματα και να ελέγξει τη ροή της κυκλοφορίας.

Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα η κατάσταση επιδεινώθηκε με αποτέλεσμα η Νέα Οδός να διακόψει εντελώς την κυκλοφορία στα διόδια των Αφιδνών για όσους κατευθύνονταν προς Λαμία και στα Διόδια των Θηβών για όσους κατευθύνονταν προς Αθήνα, δίνοντας παράλληλα διεξόδους για όσους ήθελαν να επιστρέψουν προς τα πίσω.

Παρόλα αυτά στα διόδια των Αφιδνών παρότι επετράπη η ελεύθερη διέλευση δημιουργήθηκε μεγάλη ουρά αυτοκινήτων. Το όλο πρόβλημα επιδεινώθηκε από τα φορτηγά που είχαν σταθμεύσει στις λωρίδες έκτακτης κυκλοφορίας, καθώς είχε απαγορευτεί από το πρωί η κυκλοφορία τους.

Η εικόνα στους δρόμους σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.:

Διακοπές κυκλοφορίας λόγω χιονόπτωσης-παγετού:

Αττική:

Λεωφ. Πάρνηθας, από το ύψος του τελεφερίκ, ρεύμα προς καζίνο.
5ο χλμ Π.Ε.Ο. Αθηνών - Θήβας, ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα, περιοχή Μάνδρας.
περιφερειακή οδός Πεντέλης - Νέας Μάκρης, από το ύψος του γηπέδου Διονύσου έως το σημείο του Αγίου Πέτρου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Βοιωτία:

Επ. Οδός Ελευσίνας - Δερβενοχωρίων, από 7ο έως 30ό χλμ, για όλα τα οχήματα.

Αρκαδία:

Επ. Ο. Βυτίνας - Χ/Κ Μαινάλου.

Αχαΐα:

Επ.Ο. Περιστέρας - Χ/Κ Καλαβρύτων.

Χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

Ημαθία:

Παλαιά Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Βέροιας - Κοζάνης, από 89ο (μέσω Καστανιάς) έως 97,3 χλμ, όρια νομού Κοζάνης.

Πέλλα:

Επ. Ο. Άρνισσας-Χ/Κ «Βόρας», από 17ο χλμ. έως Χ/Κ.

Πιερία:

Ε. Ο. Κατερίνης- Ελασσόνας, από 29ο έως 42ο χλμ / όρια με Π.Ε. Λάρισας).
Επ. Ο. Κατερίνης- Ελατοχωρίου, από 29ο έως 37ο χλμ / Ελατοχώρι έως Χ/Κ.

Καστοριά:

Επ.Ο. Καστοριάς - Φλώρινας, από 25ο έως 28ο χλμ. (μέσω Βιτσίου).

Φλώρινα:

Ε.Ο. Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βίγλας), από 6ο έως 30ό χλμ.
Επ. Ο. Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από 20ό μέχρι 30ό χλμ.

Λάρισα:

Επ. Ο. Μεγαλοβρύσου - Ανατολής, από 4ο έως 8ο χλμ.

Μαγνησία:

Επ. Ο. Βόλου - Zαγοράς (Άνω κλάδος), από 8ο χλμ., Κατωχώρι.
Επ.Ο. Μηλεών - Αγ. Γεωργίου.
Επ. Ο. Μηλεών - Χορεύτρας.

Εύβοια:

Ε.Ο. Χαλκίδας - Αιδηψού, από 16ο έως 47ο χλμ.
Επ. Ο. Μετόχι- Βιτάλων.
Επ. Ο. Κοκκινομηλιάς-Κερασιάς.
Επ. Ο. Σέτας - Γυμνού.
Επ. Ο. Στενής - Στροπώνων.

Βοιωτία:

Επ. Ο. Αράχωβας - Επταλόφου, έως Χ/Κ Παρνασσού.
Ορεινό Επ. Δίκτυο Ν. Βοιωτίας.
Παλαιά Ε.Ο. Ελευσίνας-Θηβών από 45ο έως 30ό χλμ.

Ευρυτανία:

Επ. Ο. Καρπενησίου - Λαμίας, θέση Ράχες Τυμφρηστού, από 12ο χλμ.
Επ. Ο. Καρπενησίου - Φουρνάς - Καρδίτσας, θέση Βράχος, από 8ο - 40ό χλμ.
Επ. Ο. Καρπενησίου - Κρικέλου - Δομνίστας, από 8ο - 40ό χλμ.
Επ. Ο. Καρπενησίου - Χ/Κ, από 3ο - 13ο χλμ.
Επ. Ο. Καρπενησίου - Αγρινίου, από 35ο - 45ο χλμ, μέσω Προυσσού.

Φωκίδα:

Επ. Ο. Άνω Πολύδροσου - Χ/Κ.
Επ. Ο. Επταλόφου - Χ/Κ.
Επ. Ο. Πυράς - Καστριώτισσας.
Επ. Ο. Καλοσκοπής - Στρόμνης.
Επ. Ο. Πενταγιών - Αρτοτίνας.
Επ. Ο. Συκίας - Αθανασίου Διάκου.
Επ. Ο. Γραβιάς - Βάργιανης.

Αχαΐα:

Ε. Ο. Καλαβρύτων - Χ/Κ., από 5ο έως 16ο χλμ.
Ε. Ο. Καλαβρύτων - Κλειτορίας, από 5ο έως 11ο χλμ., μέσω Λουσών.
Ε.Ο. Καλαβρύτων - Κλειτορίας, μέσω Πριολίθου.
Ε.Ο Καλαβρύτων - Πούντας (μέσω Ι.Μ.Μ. Σπηλαίου).
Ε.Ο Καλαβρύτων - Πατρών (μέσω Χαλανδρίτσας).
Ε.Ο Καλαβρύτων - Αιγίου (μέσω Φτέρης).
Εντός πόλεως Καλαβρύτων.
Ε.Ο Πούντας - Καλαβρύτων, από 10ο χλμ.
Ε.Ο. Ακράτας - Ζαρούχλας, 20ό χλμ. και άνω.

Κορινθία:

Επ. Ο. Ξυλοκάστρου - Τρικάλων, από 25ο έως 35ο χλμ (Χ/Κ).
Επ. Ο. Κιάτου - Γκούρας, από 10ο χλμ - Γκούρα.
Επ. Ο. Δάφνης-Καστρακίου-Μποζικά-Τιτάνης από το 1ο έως το 13ο χλμ.
Επ. Ο. Κλένιας-Στεφανίου και Αγιονορίου από το 1ο χλμ.

Αρκαδία:

Επ. Ο. Καρδαρά - Χιονοδρομικού κέντρου Μαινάλου.
Επ. Ο. Λεωνιδίου - Κοσμά - Γερακίου από 20ό έως 35ο χλμ.

Κρήτη:

Επ. Ο. Χανίων - Ομαλού, τοποθεσία Κεφάλι.

Διακοπές κυκλοφορίας λόγω βροχοπτώσεων-συσσώρευσης υδάτων-ανέμων:

Ροδόπη:

Ισόπεδες διαβάσεις Ιρλανδικού τύπου: Μωσαϊκού, Αγίας Μαρίνας Ιμέρου (υπερχειλίσεις από παλαιότερες βροχοπτώσεις Νοεμβρίου, λόγω αυξημένης στάθμης υδάτων). Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων οδών.

Καβάλα:

Τμήμα της οδού Χρυσ. Σμύρνης στην πόλη της Καβάλας (καθίζηση οδού, από παλαιότερες βροχοπτώσεις Νοεμβρίου). Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων οδών.

Πέλλα:

Επ. Ο. Τ.Κ. Κερασιάς - Χ/Κ Βόρα (καθίζηση οδοστρώματος). Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω Εδέσσης.

Ημαθία:

Επ. Ο. Κορυφής - Λιανοβεργίου, από την έξοδο του οικισμού Λιανοβεργίου έως την είσοδο οικισμού Κορυφής, λόγω καθίζησης. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων οδών.

Χαλκιδική:

Επ.Ο. Πολυγύρου - Ιερισσού, από 31ο χλμ., θέση Πλατανόρεμα (καθίζηση οδοστρώματος). Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς.
Παραλιακή οδός οικισμού Γαλήνη Νέας Καλλικράτειας (καθίζηση χωμάτινης οδού). Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς.
Διασταύρωση Βαρβάρας - Ολυμπιάδας, προς Ολυμπιάδα, από 8,1ο έως 11,7ο χλμ. (κατολίσθηση πρανών του οδοστρώματος). Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς.
Παραλιακή οδός Νικητής (ανώνυμη δημοτική), στο ύψος του συγκροτήματος Αναγνωσταρά, προ του κάμπινγκ Αγίου Γεωργίου (καθίζηση οδοστρώματος). Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς.

Ηλεία:

Παραποτάμια οδός, από το ύψος της Παπαδούς έως τη γέφυρα στα Άσπρα Σπίτια, λόγω κατολίσθησης. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς.
Επ.Ο. Λατζοϊου - Νεράιδας, από τη Γέφυρα Γραμματικού έως και την είσοδο της Τ.Κ. Νεράιδας, λόγω κατολίσθησης. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς.
Επ.Ο. Πύργου-Βροχίτσας, Δ.Δ. Αμπελώνα, μεταξύ συνοικισμού Κουζούλι με Τ.Κ. Βροχίτσας (φθορές σε παλαιό γεφύρι), λόγω κατολίσθησης. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς.
Επ.Ο. Mουζάκι - Καράτουλα, λόγω κατολίσθησης. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς.
Δημοτική οδός Αλφειούσας - Χ.Α.Δ.Α. «Λίμνες», (κατολίσθηση). Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς.
Επ. Οδός 17 μεταξύ των Τ.Κ. Χελιδονίου και Τ.Κ. Κρυονερίου, (καθίζηση οδοστρώματος). Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς.
Επί του τμήματος Λογγό- Βρεστό της Επ. Ο. Ζαχάρως-Αρήνης-Πλατιάνας από Ε.Ο. Πύργου-Κυππαρισσίας και διά Μακίστου και Κουμουθέκρα μέχρι Επ. Ο. 6. (καθίζηση οδοστρώματος). Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς.

Λάρισα:

Επ.Ο. Αμπελώνα - Δελερίων, στο 3ο χλμ. (αυξημένη στάθμη υδάτων - υπερχείλιση Τιταρήσιου ποταμού). Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς.

Κορινθία:

Στο 3,6ο χλμ. Επ. Οδού Τρικάλων - Καρυάς έχει υποστεί καθίζηση το οδόστρωμα. Η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω της Επ. Ο. Δερβενίου - Τρικάλων.

Οργή των οδηγών: «Παιδιά έκλαιγαν, ήταν τραγική η κατάσταση»

Κομμένη στα δύο ήταν για τουλάχιστον τρεις η χώρα, λόγω της κακοκαιρίας «Ζηνοβία» που έφερε σφοδρές χιονοπτώσεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN TV.

Ο κ. Ευάγγελος Ζιαζιάς είναι ένας από τους εγκλωβισμένους οδηγους στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, στο ρεύμα προς την Αθήνα. Ο ίδιος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Τ/Σ και σχολίασε πως η κατάσταση είναι τραγική. «Βρισκόμαστε στον κεντρικότερο δρόμο της χώρας μας, 40 χλμ. από την προωτεύουσα της χώρας μας και είμαστε εγκαταλελλειμμένοι εδώ και 4,5 ώρες μέσα στο χιόνι, χωρίς καμία ενημέρωση και χωρίς καμία προσπάθεια από ότι έχουμε αντιληφθεί όλοι όσοι είμαστε εγκλωβισμένοι, να μπορέσουμε να ξεμπλοκάρουμε και να φύγουμε», αναφέρει.

«Εγω απεγκλωβίστηκα από τον κομβο προς Ωροπό και έρχομαι σιγα σιγα προς την Αθήνα αλλά στο ρεύμα της ανόδου γίνεται ένας χαμός. Ο απεγκλωβισμός μου έγινε περίπου μετά από πέντε ώρες. Είμαστε τέσσερις λωρίδες ο ένας δίπλα στον άλλο, φανταστείτε πόσα αυτοκίνητα. Με ηλικιωμένους και μικρά παιδιά που μετά από μερικές ώρες άρχισαν να κλαίνε και να δυσανασχετούν. Είναι τραγική η κατάσταση, δεν θέλω να υπερβάλλω. Οι άνθρωποι οι οποίοι διαχειρίζονται ένα τόσο σοβαρό θέμα, στην πρώτη κακοκαιρία που έγινε στον τόπο μας φάνηκαν να είναι τόσο ανίκανοι να μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση. Λυπάμαι πάρα πολύ» , σχολιάζει απογοητευμένος ο κ. Ζιαζιάς.

Καταγγέλει ότι δεν ήρθε κανείς υπεύθυνος και δεν είχαν καμία ενημέρωση, παρά μόνο ρωτούσε ο ένας οδηγός τον άλλο. «Εν όψει του 2020 μια ευρωπαική χώρα, η πατρίδα μου, να αντιμετωπίζει μια τέτοια κατάσταση σε ένα πολύ απλό πρόβλημα, που απλώς ήθελε κοινή λογική και προγραμματισμό, τίποτα παραπάνω».

 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ζηνοβία, Ταλαιπωρία, Εθνική Οδό, – Πότε,zinovia, talaiporia, ethniki odo, – pote