Ζαν Καστέξ: Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Στη Γαλλία ο 55χρονος Ζαν Καστέξ έγινε ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

Στη Γαλλία ύστερα από την παραίτηση του Εντουάρντ Φιλίπ από την θέση του πρωθυπουργού της χώρας, το αξίωμα ανέλαβε την Παρασκευή (3/7) ο 55χρονος Ζαν Καστέξ.

Μάλιστα, αναλαμβάνει να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιθυμεί να προβεί σε ανασχηματισμό, προκειμένου να ανακτήσει απογοητευμένους ψηφοφόρους.

Εξάλλου,

στους ανασχηματισμούς της γαλλικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός παραιτείται πριν από τον διορισμού νέου υπουργικού συμβουλίου, ωστόσο μπορεί εκ νέου να επανατοποθετηθεί στο αξίωμα.

Σημειώνεται, πως η αλλαγή κυβέρνησης ήταν αναμενόμενη στον απόηχο του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών της 28ης Ιουνίου, που χαρακτηρίστηκε από μεγάλη αποχή, ήττες για το προεδρικό κόμμα και την άνοδο των οικολόγων στα αστικά κέντρα.

Επιπλέον, ο Εντουάρ Φιλίπ, πρωθυπουργός πιο δημοφιλής από τον Εμανουέλ Μακρόν σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, προέρχεται από την δεξιά και δεν εντάχθηκε ποτέ στο κόμμα La Republique en Marche του προέδρου Μακρόν.

Από την ανάληψη της εξουσίας, οι δύο άνδρες έχουν υλοποιήσει σειρά επίμαχων μεταρρυθμίσεων, όπως στο θέμα του επιδόματος ανεργίας και έχουν αντιμετωπίσει πολλές κρίσεις, όπως οι κινητοποιήσεις των κίτρινων γιλέκων και η υγειονομική κρίση της επιδημίας του νέου κορονοϊού, που ανάγκασαν τον πρόεδρο να πει ότι πρέπει να γίνει επανεκκίνηση.

Η νέα κυβέρνηση θα έχει ως στόχο μία πολιτική επανεκκίνηση με φόντο τις προεδρικές εκλογές του 2022.

Έτσι, μέχρι στιγμής, ο νέος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ προέρχεται από τη γαλλική δεξιά, ενώ έχει υπηρετήσει σε ανώτατες κρατικές και κυβερνητικές θέσεις και στις δημοτικές εκλογές του 2020 επανεξελέγη δήμαρχος της πόλης Πραντ στα Ανατολικά Πυρηναία λαμβάνοντας το 76% των ψήφων.

Παράλληλα, είναι ανώτατο στέλεχος της δημόσιας διοίκησης, απόφοιτο της Ανωτάτης Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών.

Keywords
Τυχαία Θέματα