Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Ο νόμος για τις διαδηλώσεις δεν θα αποτελέσει «νέο πεδίο ασκήσεων ανυπακοής», διεμήνυσε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης. «Ποινικοποιείτε την ελεύθερη έκφραση των πολιτών» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης.

Να μην περιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι

ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί και ότι θα αποτελέσει ένα «νέο πεδίο ασκήσεων ανυπακοής» δήλωσε σε παρέμβασή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στο πλαίσιο της συζήτησης - επί της αρχής - του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις, στην ολομέλεια της Βουλής το απόγευμα της Τετάρτης (8/7).

Έκανε μάλιστα λόγο για ένα «φαντασιακό - μαζικό κίνημα που ονειρεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο, όπως ο φτωχός τα καρβέλια».

 Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε τη Βουλή για όσα διημείφθησαν στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη της επιτροπής «Λίμπε» της Ευρωβουλής, με την Ελλάδα «να εγκαλείται από κάποιους ότι βρέθηκαν δύο πτώματα σε απροσδιόριστο σημείο». Όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ένας Ισπανός ευρωβουλευτής, του κυβερνητικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, είπε στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ακροδεξιά, και ότι ο ίδιος του απάντησε να είναι προσεκτικός διότι η ελληνική κυβέρνηση είναι εκλεγμένη και δημοκρατική, και εάν η δική του κυβέρνηση είναι τόσο προοδευτική να εισηγηθεί, να πάρει κάποιες χιλιάδες εκεί. Αλλά η ευαισθησία του ευρωβουλευτή, παρατήρησε ο κ, Χρυσοχοΐδης, εξαντλείται στο να κατηγορεί μια Ελλάδα τόσο βασανισμένη, που σήκωσε τόσα βάρη - και ότι εάν από τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν περιέργεια για το πόσο σέβονται στην Ισπανία τα ανθρώπινα δικαιώματα, «να πάτε σε σύνορο Ισπανίας-Μαρόκου να βγάλετε συμπεράσματα».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης μνημόνευσε επίσης την υπόθεση 2444/2002 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που αφορούσε προσφυγή 46 ατόμων μεταξύ των οποίων και ο κ. Τσίπρας. Όπως είπε ο υπουργός, στις 18/7/2001, οι 46, με άλλους 800 Έλληνες, πήραν το φέρυ-μποτ στην Πάτρα για Αγκόνα, προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδήλωση της Γένοβας, αλλά όταν έφτασαν στην Ιταλία, η αστυνομία τους γύρισε στο λιμάνι και, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, οι αστυνομικοί τους έδειραν και τους υποχρέωσαν να επιστρέψουν στην Πάτρα. Συνεχίζοντας την περιγραφή της υπόθεσης, κ. Χρυσοχοΐδης, είπε ότι η αστυνομία αρνήθηκε την εκδοχή περί βιαιοπραγιών, υποστήριξε ότι οι 46 συμφώνησαν να γυρίσουν στην Ελλάδα, αλλά ότι ήθελαν να ασκήσουν παθητική αντίσταση για να τους δείξει η τηλεόραση, και όταν τους το αρνήθηκαν, εκείνοι άρχισαν και πέταγαν διάφορα αντικείμενα, όπως μπουζόκλειδα. Πρόσθεσε ακόμη ότι η συνθήκη Σέγκεν είχε ανασταλεί εκείνη την περίοδο για να μην μπουν επικίνδυνα άτομα στην Ιταλία. Τέλος, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι το δικαστήριο έκρινε ως απαράδεκτα τα αιτήματα των προσφευγόντων και ότι η αστυνομία λειτούργησε νόμιμα: «Αυτά συμβαίνουν στην Ευρώπη, τη Σουηδία, την Ιταλία και άλλες χώρες» παρατήρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Αφήστε τα περί χούντας. Εσείς λειτουργούσατε όλα αυτά τα χρόνια εντός του πλαισίου της Ε.Ε., και μην επιχειρείτε να αποστείτε από τη νομοθεσία».

Ζητώντας τον λόγο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλος είπε ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης ήρθε και υπερασπίστηκε πρακτικές της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι. «Χαίρομαι που γίνατε όψιμα, εκτός από οπαδός της νεοδεξιάς, και του Μπερσλουσκόνι και των πρακτικών του. [...] Ξεχάσατε όμως, ότι όσες προσπάθειες και να έκανε ο Μπερλουσκόνι να διαλύσει τη διαδήλωση της Γένοβας, αυτή έγινε [...] Όσο κι αν προσπαθήσετε να διαλύσετε τις διαδηλώσεις, αυτές θα γίνονται, διότι η Δημοκρατία ζει στις διαδηλώσεις, δεν αναστενάζει, όπως - με ανατριχιαστικό τρόπο - είπατε στη πρωτολογία σας».

Ανταπαντώντας, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι δεν αναφέρθηκε στον Μπερλουσκόνι αλλά στην απόφαση του ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο είναι «ο πιο έγκυρος θεσμός για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Γ. Ραγκούσης: Η κυβέρνηση ποινικοποιεί την ελεύθερη έκφραση των πολιτών

«Όχι απλώς ποινικοποιείτε την ελεύθερη συμμετοχή σε δημοκρατικές συγκεντρώσεις, αλλά κάτι βαθύτερο για τη Δημοκρατία και τη φύση της: Ποινικοποιείτε την ελεύθερη έκφραση των πολιτών» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση προχωρά «στη νεκρανάσταση των νεκρών διαταγμάτων της χούντας». Ο κ. Ραγκούσης εκτίμησε ότι με το νομοσχέδιο δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αλλάξει προς το καλύτερο η καθημερινή ζωή των πολιτών, γιατί «από την ώρα που θα γίνει νόμος, θα λειτουργεί ως προβοκάτορας: Κάνετε τα αδύνατα δυνατά να φέρετε στην Ελλάδα και ειδικά στην Αθήνα τα "κίτρινα γιλέκα" της Γαλλίας.

Αφού επανέλαβε ότι το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και του συναθροίζεσθαι «δεν υπόκεινται στην αδειοδότηση της αστυνομίας και σε προληπτικό έλεγχο», αναφέρθηκε στον κομματισμό που, όπως είπε, επαναφέρει η ΝΔ, φέροντας ως παραδείγματα τον «διορισμό του κ. Κοντολέοντα ως επικεφαλής της ΕΥΠ» και τον «τρόπο με τον οποίο προσλάβατε 1.500 ειδικούς φρουρούς εκτός ΑΣΕΠ, εκτός πανελληνίων και τους αμολήσατε ανεκπαίδευτους στην ενεργό δράση».

Τέλος, απευθυνόμενος στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, είπε: «Αγαπητέ Μιχάλη, εγώ δεν θα πω ποιος ήταν υπουργός επί Μαρφίν. Θα ρωτήσω εάν θυμάσαι μήπως, αγαπητέ Μιχάλη, πόσο ήταν το δημόσιο χρέος της χώρας το 2009 και σήμερα, με ένα πολλαπλάσιο δημόσιο χρέος δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια της ιστορίας της. Γιατί; Γιατί δημιούργησαν κάποιοι, αγαπητέ Μιχάλη, με τους οποίους κάθεστε στα ίδια έδρανα τώρα εκείνο το δυσθεώρητο δημοσιονομικό έλλειμμα του 15%, χρεοκόπησαν τη χώρα και οδήγησαν την Ελλάδα εκτός των αγορών», είπε ο κ. Ραγκούσης, λέγοντας ένα μεγάλο «ευχαριστώ», γιατί «με αυτό το αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό νομοθέτημα που έφεραν ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χρυσοχοΐδης στη Βουλή, καθρεφτίζουν τις βαθύτερες σκέψεις, τις βαθύτερες ιδεολογικές αρχές, καθρεφτίζουν αυτό που έχουν στον εσωτερικό τους κόσμο».

Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σημειώνεται πως μετά την ομιλία του κ. Χρυσοχοΐδη, ανακοινώθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί των άρθρων 1-14 του νομοσχεδίου, που αφορούν στις διαδηλώσεις, καθώς και επί του άρθρου 19 για τη «Σύσταση Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

Επιπλέον, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, την Πέμπτη στις 19:00, ενάντια στο «αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο» για τις «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις» που ψηφίζεται αύριο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα