Υπουργοί σε νευρική κρίση: Άνω κάτω η κυβέρνηση από τα σενάρια ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών

Στον Ιούνιο τοποθετούνται οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Όλα τα διλήμματα του πρωθυπουργού: Ποια υπουργεία μπορεί να αγγίξει, η διεύρυνση, η σχέση εξωκοινοβουλευτικών και μελών της ΚΟ, οι φήμες για Μόσιαλο, αλλά και… Τσιόδρα και η συμμετοχή των γυναικών

Σε νευρική κρίση βρίσκεται η κυβέρνηση, με πολλούς υπουργούς να έχουν κατεβάσει τα μολύβια, καθώς εντείνονται τα σενάρια ανασχηματισμού, σε συνάρτηση και με πρόωρες κάλπες

τέλη καλοκαιριού-αρχές φθινοπώρου. Πολύ περισσότερο καθώς το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγει επιμελώς να κάψει τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, καθώς ακόμα και αν δεν τα είχε στο μυαλό της, εκτιμά ότι τη βοηθούν στην αποδιοργάνωση της αντιπολίτευσης.

Ο ανασχηματισμός, που πιθανότατα θα είναι δομικός, εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιουνίου, το αργότερα τον Ιούλιο, οπότε και ο πρωθυπουργός θα έχει λάβει και τις οριστικές του αποφάσεις για τις πρόωρες κάλπες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, θα βρεθεί ενώπιον σοβαρών διλημμάτων και αποφάσεων, καθώς κατάσταση στην οικονομία εξελίσσεται ιδιαίτερα ανησυχητικά και οι κοινωνικές αντιδράσεις δεν αναμένονται αμελητέες.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή και ας δούμε τα περισσότερα εκ των διλημμάτων που έχει να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός:

Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΘΑ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗ ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ; Η απάντηση είναι κατηγορηματική: ΟΧΙ! Ο ανασχηματισμός, υπό προϋποθέσεις, όπως πχ η διεύρυνση του νυν κυβερνητικού σχήματος με στελέχη όπως ο Σωτήρης Τσιόδρας ή ο Ηλίας Μόσιαλος, ενδέχεται να διευκολύνουν τις πρόωρες κάλπες.ΔΟΜΙΚΟΣ Ή ΟΧΙ Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ; Όλα δείχνουν ότι θα είναι μεγάλος, με αλλαγές σε περισσότερα του ενός κορυφαίων υπουργείων, ώστε να σηματοδοτηθεί το νέο ξεκίνημα στη νέα, μετα-κορονοϊό, εποχή!ΠΟΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΓΓΙΞΕΙ; Ακόμα και το Οικονομικών, το Εργασίας ή και ένα εκ των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, ίσως το Τουρισμού, πιθανόν και το Ενέργειας! Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει εάν θα υπουργοποιηθεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ αν πχ εισέλθει στην κυβέρνηση ο ειδικός επί της ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, ενδεχομένως μετακινηθεί ο Κωστής Χατζηδάκης.ΟΙ ΕΞΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΟ: Εκτιμάται πως κάποιοι εξωκοινοβουλευτικοί θα μείνουν εκτός κυβέρνησης, ενώ ενδιαφέρον έχει πόσα μέλη της ΚΟ θα τοποθετηθούν. Η τοποθέτηση «γαλάζιων» βουλευτών, πάντως, στην κυβέρνηση, σε βάρος των νυν εξωκοινοβουλευτικών, θα τροφοδοτήσει ακόμα περισσότερο τα σενάρια των πρόωρων εκλογών.ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Βέβαιον είναι ότι στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα τοποθετηθούν περισσότερες γυναίκες - άλλωστε ο πρωθυπουργός έχει επί αυτού τοποθετηθεί.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ… «ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΟ»: Είναι σαφές πως θα ληφθούν υόψη του πρωθυπουργού στον ανασχηματισμό, με τη σημείωση ότι η πανδημία έχει αλλάξει προτεραιότητες και σε άλλους υπουργούς ανέβασε τις μετοχές και σε άλλους τις κατέβασε!

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο εκλογών, το οποίο είναι απολύτως στο μυαλό του πρωθυπουργού, όπως πρώτα και κατ’ επανάληψη έχουν γράψει τα «Παιχνίδια Εξουσίας», σχεδόν λοιδωρούμενα από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο, θα εξαρτηθούν από το υγειονομικό κλίμα που θα επικρατεί και το πολιτικό κλίμα του καλοκαιριού.

 Τόσο επί του ανασχηματισμού, πάντως, όσο και επί των πιθανοτήτων πρόωρων εκλογών, το iEidiseis θα επανέλθει.

Keywords
Τυχαία Θέματα