«Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν τον ασφυκτικό θάνατο της Μαλένας και της Ίριδας», λέει ο Λέων

«Μιλάμε προφανώς για εγκληματική ενέργεια» είπε ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, εξηγώντας πως έχουν αποκλειστεί τα παθολογικά αίτια και οι γενετικοί παράγοντες για τον θάνατο τους.Για πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν πως ο θάνατος των δύο μικρότερων παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη, της Μαλένας και της Ίριδας, προήλθε από ασφυξία, μίλησε ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης…

Οι τελευταίες στιγμές της Τζωρτζίνας και το οξύμετρο

Απενεργοποιημένο, στη θέση off, βρήκαν το οξύμετρο της Τζωρτζίνας, η γιατρός

και η νοσηλεύτρια του νοσοκομείου Παίδων που μπήκαν στο θάλαμο νοσηλείας, όταν ξέσπασε το θανατηφόρο επεισόδιο, στις 14:28 το μεσημέρι της 29 Ιανουαρίου.

Το μηχάνημα δεν ήταν συνδεδεμένο και δεν έδωσε ποτέ το «σήμα συναγερμού», όπως κάνει όταν οι τιμές κορεσμού και σφύξεων, πέφτουν κάτω από το προκαθορισμένο όριο. Σύμφωνα με το προσωπικό του νοσοκομείου, η Ρούλα Πισπιρίγκου, όσο οι γιατροί προσπαθούσαν μάταια να επαναφέρουν το κορίτσι, παρακολουθούσε ψύχραιμη τη διαδικασία έξω από το θάλαμο.

Οι αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, το οξύμετρο να το έκλεισε η 33χρονη, αποτρέποντας έτσι την έγκαιρη επέμβαση των γιατρών, όπως είχε γίνει στις 11 Απριλίου του 2021 στο Καραμανδάνειο.

Μετά τα πέντε επεισόδια που είχε παρουσιάσει η Τζωρτζίνα, μια μέρα πριν τον θάνατο της, οι γιατροί τοποθέτησαν το οξύμετρο, για να τους ειδοποιεί ο συναγερμός σε περίπτωση χαμηλού κορεσμού και υψηλών σφίξεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ όλα τα επεισόδια της 9χρονης ξεκινούσαν με ταχυκαρδία (150-160 σφίξεις το λεπτό), στο τελευταίο, οι γιατροί βρήκαν το παιδί απνοϊκό (32 σφίξεις το λεπτό).

Οι αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση εκτιμούν ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου, θέλοντας να δώσει το τελειωτικό χτύπημα, αύξησε τις δόσεις κεταμίνης από την προηγούμενη μέρα, προκαλώντας παράλληλα την «καθυστερημένη» αντίδραση γιατρών και νοσηλευτών.

Μέχρι στιγμής, οι αρχές δεν έχουν εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο η 33χρονη προμηθεύτηκε την δολοφονική ουσία, όμως όπως λένε χαρακτηριστικά αρμόδιοι αξιωματικοί αυτό δεν είναι ένα καθοριστικό στοιχείο, γιατί «θα μπορούσε να την έχει προμηθευτεί, και αυτό είναι αρκετό».

Περισσότερες απαντήσεις ενδεχομένως να προκύψουν από την εξερεύνηση των ψηφιακών πειστηρίων που κατασχέθηκαν στο σπίτι της Ρούλας Πισπιρίγκου, που γίνεται στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Στελέχη της Ασφάλειας Αττικής, χαρακτηρίζουν ως «έσχατη» λύση, το ενδεχόμενο εκταφής, για να ανασυρθεί το τάμπλετ που βρίσκεται στο μνήμα της Τζωρτζίνας.

Αστυνομικές πηγές που ερευνούν την υπόθεση, αναφέρουν πως μέχρι στιγμής δεν προκύπτει κάποιο στοιχείο εμπλοκής άλλου προσώπου στον θάνατο της Τζωρτζίνας, όπως και σε αυτούς της Μαλένας και τις Ίριδας. Ειδικά για την δολοφονία της Τζωρτζίνας, οι αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, θεωρούν απίθανο, να εμπλέκεται άλλο πρόσωπο.

Αντίξοες έρευνες για Μαλένα, Ίριδα

«Στόχος μας είναι να υπάρχει ένα ορθό και χωρίς αμφισβήτηση αποτέλεσμα. Μας ενδιαφέρει η αλήθεια. Θα επανεξεταστούν τα πάντα, θα συμπληρώσουμε τα όποια καινούργια στοιχεία και εάν υπάρχει διαφοροποίηση θα ενημερωθούν οι αρμόδιοι», τονίζουν οι αστυνομικοί που διερευνούν τους φακέλους της Μαλένας και της Ίριδας.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε επείγουσα προκαταρκτική έρευνα για τις συνθήκες των θανάτων των δύο κοριτσιών, την οποία ανέθεσε στους αξιωματικού του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής. Και στις δύο περιπτώσεις θανάτων θα μελετηθούν ξανά οι ιατρικοί φάκελοι, οι ιατροδικαστικές εκθέσεις, και θα ζητηθεί από τους ιατροδικαστές που έκαναν τις πρώτες εκθέσεις να επανεκτιμήσουν τα ευρήματα και τα αποτελέσματα, βάση των νέων δεδομένων που έχουν προκύψει με την δηλητηρίαση της Τζωρτζίνας.

Δεν αποκλείεται σε τελικό στάδιο των ερευνών να κληθούν να καταθέσουν η αδερφή της Ρούλας Πισπιρίγκου και ο Μάνος Δασκαλάκης. Μέχρι στιγμής και εν αναμονή των τοξικολογικών και των ιστολογικών εξετάσεων, έχει γίνει ήδη μια συλλογή εγγράφων και ιατρικών φακέλων των δύο παιδιών.

Στην περίπτωση της Ίριδας φαίνεται πως υπάρχουν σημαντικές αντιξοότητες, καθώς το παιδί δεν πέθανε σε νοσοκομείο, οπότε θα το αντιμετωπίσουν σαν να εντοπίστηκε «τώρα» νεκρό στην κούνια του. Παράλληλα οι επιστήμονες επιφυλάσσονται αν θα μπορέσει να ανιχνευθεί κεταμίνη στις εξετάσεις των δύο παιδιών, καθώς ο μεταβολισμός της από τον ανθρώπινο οργανισμό γίνεται το πολύ σε 1,5 ώρα και έχει περάσει αρκετός καιρός από την αποθήκευση του αίματος της Μαλένας και της Ίριδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα