Χάος στις διακοπές στην Ελλάδα - Βροχή ακυρώσεων σε Σαμοθράκη και Θάσο - Στα «κάγκελα» οι ξενοδόχοι

Ακυρώνουν τις διακοπές τους Ρουμάνοι, Σέρβοι και Βούλγαροι - Οι ακυρώσεις στον τουρισμό και η «γκάφα» με την πτήση από τη Σουηδία.

Στα κάγκελα βρίσκονται οι ξενοδόχοι της Σαμοθράκης, αλλά και της Θάσου, καθώς ο μόνος χερσαίος συνοριακός σταθμός, όπως ανακοινώθηκε τελευταία στιγμή (την 1η Ιουλίου) που θα λειτουργεί για την έλευση τουριστών στη χώρα μας μέχρι τις 15 Ιουλίου, αυτός του Προμαχώνα, έχει φέρει βροχή ακυρώσεων από Βούλγαρους, Ρουμάνους και Σέρβους.

Όπως λένε ξενοδόχοι από τα δύο νησιά, υπήρξε μία προχειρότητα αναφορικά με το ζήτημα των οδικών συνόρων με

αποτέλεσμα οι Βαλκάνιοι, που αποτελούν βασικό αιμοδότη της Βόρειας Ελλάδας και δη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να ακυρώνουν τις κρατήσεις τους.

Μάλιστα κάνουν λόγο για επιτελικό μπάχαλο και μεταφέρουν τη δυσαρέσκεια τόσο των πελατών τους όσο και των tour operators.

«Από χθες έχω δεχτεί 17 ακυρώσεις από Βούλγαρους και Ρουμάνους. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει σε όλους τους συναδέλφους στο νησί» λέει μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Σαμοθράκης και ξενοδόχος, Γιάννης Γλήνιας, επισημαίνοντας πως γίνονται αστοχίες με αποτέλεσμα να υπάρχει κόστος για τους ανθρώπους τους τουρισμού. «Θα πρέπει να ανοίξουν τα σύνορα στο Ορμένιο και τη Νυμφαία, να τοποθετηθούν κλιμάκια του ΕΟΔΥ και να γίνεται η ίδια διαδικασία που πραγματοποιείται στον Προμαχώνα. Σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε διαρροή τουριστών προς άλλες περιοχές και ενδεχομένως άλλες χώρες» σημειώνει ο κ. Γλήνιας.

«Σέρβοι, μη γνωρίζοντας πως λειτουργούν μόνο τα σύνορα του Προμαχώνα, εγκλωβίστηκαν στους Ευζώνους. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί μόνο αρνητική εικόνα και αποτρέπει τους Βαλκάνιους από το να έρθουν στη Θάσο και στη χώρα μας. Για ποιο λόγο να ταλαιπωρηθεί ο τουρίστας και να βρεθεί εγκλωβισμένος;», αναρωτιέται ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της Θάσου, Πάρης Παρασχούδης, συμπληρώνοντας πως ήδη οι ξενοδόχοι μετρούν ακυρώσεις μετά την ανακοίνωση πως για το επόμενο δεκαπενθήμερο θα λειτουργεί μόνο ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα.     

Ενδεικτικό της ταλαιπωρίας που δημιουργείται είναι πως από τη Νυμφαία εισέρχεται η μερίδα του λέοντος των Ρουμάνων καθώς το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα αποτελεί για εκείνους μία παράκαμψη περίπου 150 χιλιομέτρων. Την ίδια ώρα καθημερινά δημιουργούνται ουρές χιλιομέτρων στον Προμαχώνα.

Αυτό που επισημάνουν οι ξενοδόχοι των δύο νησιών είναι πως η κατάσταση αυτή δημιουργεί δυσαρέσκεια με αποτέλεσμα να αναζητούνται άλλες εναλλακτικές λύσεις. Όπως λένε με τον τρόπο αυτό κάνουμε δώρο τουρίστες που πρώτη τους επιλογή ήταν η Θάσος, η Σαμοθράκη και άλλες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως πχ, η Καβάλα, σε άλλες περιοχές τόσο εντός της χώρας, όσο και σε άλλες ανταγωνίστριες χώρες.

Στο 20% η πληρότητα

Η αβεβαιότητα και η διαθεσιμότητα σε καταλύματα κάνει τους εν δυνάμει επισκέπτες της Θάσου αναβλητικούς, όπως λέει ο κ. Παρασχούδης, υπογραμμίζοντας πως οι περισσότεροι το αφήνουν για τελευταία στιγμή. Η πληρότητα αυτή τη στιγμή το νησί είναι στο 20% με την κύρια δεξαμενή να προέρχεται από κρατήσεις που έγιναν μέχρι το Φλεβάρη.

Όσο για τους δυτικοευρωπαίους, επί του παρόντος… αναζητούνται, με τους Βαλκάνιους, να συνεχίζουν, έστω και αναιμικά, να κινούν την τουριστική αγορά της Θάσου. «Τα καταλύματα από την 1η Ιουλίου λειτουργούν σχεδόν όλα στο νησί, με αποτέλεσμα η τουριστική πίτα να κόβεται σε πολλά μικρά κομμάτια. Πρόθεσή μας είναι να προσφέρουμε μειωμένες τιμές στους Έλληνες τουρίστες ώστε να γίνουμε περισσότερο δελεαστικοί για αυτούς» αναφέρει ο κ. Παρασχούδης.

Λίγες κρατήσεις από Γερμανούς και Γάλλους καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες στα καταλύματα της Σαμοθράκης. Οι κρατήσεις αφορούν την περίοδο μετά τις 15 Ιουλίου, ενώ μικρή κινητικότητα, κυρίως από Βορειοελλαδίτες, εντοπίζεται τις τελευταίες ημέρες, όπως υπογραμμίζει ο κ. Γλήνιας.

«Οι πληρότητες είναι πολύ χαμηλές, στο 20% περίπου. Φοβάμαι όμως πως αν υπάρξουν και άλλες αστοχίες το επόμενο διάστημα, όπως αυτές με τα οδικά σύνορα, θα υποστούμε καθολική ζημιά» καταλήγει ο κ. Γλήνιας σημειώνοντας πως σήμερα λειτουργεί σχεδόν το 100% των καταλυμάτων, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει τη λειτουργία του και το κάμπινγκ που βρίσκεται κοντά στα Θερμά.

Αναστάτωση στη Ρόδο με την απευθείας πτήση από την «απαγορευμένη» Σουηδία

Αναστάτωση επικράτησε χθες στη Ρόδο με απευθείας πτήση από την «απαγορευμένη» Σουηδία.

Εκεί σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, θα μετέβαινε αεροσκάφος, το οποίο θα έφτανε στη χώρα μας με ειδική άδεια, καθώς επρόκειτο για πτήση μάρκετινγκ, στο πλαίσιο διαφήμισης και προώθησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Mega, στην πτήση δεν υπήρχαν ούτε δημοσιογράφοι, ούτε τα στελέχη που θα έρχονταν στην Ελλάδα για να προωθήσουν τη χώρα, παρά υπήρχαν χαρούμενες οικογένειες που θα απολάμβαναν το ελληνικό καλοκαίρι! Μιλώντας στο κανάλι ο κ. Θεοχάρης είπε καταρχάς σε ό,τι αφορά το γενικότερο πλαίσιο ότι «δεν απαγορεύεται σε κανέναν τουρίστα να έρθει από τη Σουηδία ή το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό που απαγορεύεται προσωρινά, είναι οι απευθείας πτήσεις».

Για τις πτήσεις που λαμβάνουν ειδική άδεια, ξεκαθάρισε ότι «όταν υπάρχουν ειδικές συνθήκες με ειδικές πτήσεις, δίνονται και οι ανάλογες ειδικές άδειες από την κυβέρνηση. Σ' αυτή την πτήση υπήρχαν τέτοιοι άνθρωποι και ήμασταν σε επικοινωνία και με τη σουηδική πρεσβεία για την πραγματοποίηση του ταξιδιού». Συνεχίζοντας ο υπουργός είπε ότι δεν δύναται να πραγματοποιηθεί πτήση μάρκετινγκ αν δεν πληρωθούν οι θέσεις στο αεροπλάνο, προσθέτοντας ότι «η πτήση είχε ειδική άδεια από την ελληνική κυβέρνηση, για να μπορέσουν να έρθουν δημοσιογράφοι και στελέχη που θα προωθήσουν τη χώρα».

Σε κάθε περίπτωση, ουδείς στο αεροδρόμιο της Ρόδου αντίκρισε διαπιστευμένους δημοσιογράφους ή άλλους ανθρώπους που είχαν έρθει στη χώρα μας για... δουλειά, παρά μόνο τουρίστες από την σκανδιναβική χώρα.

Γερμανικός Τύπος: Χάος στις διακοπές στην Ελλάδα

«Χάος στις διακοπές στην Ελλάδα» είναι ο χαρακτηριστικό τίτλος άρθρου της «Handelsblatt» για την ενημέρωση της τελευταίας στιγμής σχετικά με την υποχρεωτική «φόρμα επιβάτη». «Το ότι η Ελλάδα θα άνοιγε τα περιφερειακά της αεροδρόμια την Τετάρτη (1.7), μετά από πάνω από τρεις μήνες αναγκαστικό κλείσιμο λόγω κορωνοϊού, ήταν γνωστό εδώ και εβδομάδες» σημειώνει ο συντάκτης, για να προσθέσει: «Παρ' όλα αυτά, οι αρχές ενημέρωσαν την τελευταία στιγμή για τα περιοριστικά μέτρα, τόσο αργά που πολλοί τουρίστες δεν μπόρεσαν εμπρόθεσμα να λάβουν διαδικτυακά τον κωδικό».

Αναφέρει επίσης ότι η Lufthansa ενημερώθηκε για το μέτρο μόλις την προηγουμένη, όταν έτρεχε ήδη η προθεσμία για τη συμπλήρωση διαδικτυακά της φόρμας. «Η με κενά και καθυστερημένη ενημέρωση αεροπορικών εταιρειών και επιβατών από τις ελληνικές αρχές δεν είναι η μοναδική παράλειψη» σημειώνει ο Γκερντ Χέλερ.

«Η αρμόδια Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ρωτά ένα σωρό στοιχεία, αλλά η ένδειξη για προστασία δεδομένων λείπει από τη διαδικτυακή σελίδα. Μια σαφής παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας προστασίας προσωπικών δεδομένων» επισημαίνει και αμφισβητεί ότι μπορεί να «δουλέψει» η καραντίνα 36 ωρών στο ξενοδοχείο εκείνων των τουριστών που κάνουν το τεστ στο αεροδρόμιο.

(Με πληροφορίες από Voria.gr)

Keywords
Τυχαία Θέματα