Βραβείο Πούλιτζερ: Σε τέσσερις Ουκρανούς δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ του AP για το ρεπορτάζ της Μαριούπολης

Ο βραβευμένος πλέον με Πούλιτζερ φωτορεπόρτερ του Associated Press Evgeniy Maloletka, είχε μιλήσει στο iEidiseis για την εμβληματική φωτογραφία του από τη Μαριούπολη.Οι Ουκρανοί δημοσιογράφοι Mstyslav Chernov, Evgeniy Maloletka και Vasilisa Stepanenko κέρδισαν το Βραβείο Πούλιτζερ για τη Δημόσια Υπηρεσία για τα ρεπορτάζ τους από τη Μαριούπολη, ανακοίνωσε το Associated Press στις…

Ήταν πολύ λυπηρό ότι η Ρωσία

μας κατηγόρησε για τρομοκρατία, διασπείροντας fake news για την φωτογραφία. Όταν δημοσιεύτηκε, δεχτήκαμε αμέσως επίθεση από τη ρωσική προπαγάνδα, τις αρχές, τις πρεσβείες και το υπουργείο Εξωτερικών κατηγορώντας μας ως «τρομοκράτες της ενημέρωσης». Κατάλαβαν ότι αυτή η φωτογραφία από το μαιευτήριο της Μαριούπολης ήταν σημαντική γιατί όλος ο κόσμος θα την δει και θα αντιδράσει αμέσως.

Η 32χρονη Ιρίνα Καλίνινα, έφτασε στο νοσοκομείο για να γεννήσει αλλά, όπως πληροφορηθήκαμε μετά από τους γιατρούς, δεν επέζησε ούτε αυτή ούτε το μωρό της.

Δεν φαίνεται στην φωτογραφία αλλά η Ιρίνα είχε ένα μεγάλο τραύμα στο σώμα της και συγκεκριμένα στην κοιλιά της. Νομίζω είχε τραυματιστεί από γυαλί και βρέθηκε 30 λεπτά μετά την αεροπορική επιδρομή. Αλλά ο χρόνος αυτός έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο. Το μωρό της γεννήθηκε νεκρό και η Ιρίνα δεν τα κατάφερε τελικά. Ο σύζυγός της την αναζητούσε για δύο ημέρες. Στην αρχή, προσπαθούσε να την βρει στους τραυματισμένους ή σε όσους απεγκλωβίστηκαν από το νοσοκομείο, αλλά την επόμενη ημέρα την βρήκε ανάμεσα στους νεκρούς. Δεν ήθελε να την αναγνωρίσει... Την έθαψε με τους γείτονές τους στο κοιμητήριο ενώ στην συνέχεια την μετέφεραν στο χωριό της για την τελική ταφή, μαζί με το μωρό της.

Πώς νιώθεις για το βραβείο που κατέκτησες;

Αυτή η εικόνα που επιλέχθηκε ως η «Φωτογραφία της χρονιάς» (World Press Photo) δεν είναι μόνο ένα βραβείο, είναι μια υπενθύμιση σε όλο τον κόσμο ότι αυτά τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να αναγνωριστούν. Αυτό είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι των εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί στην Ουκρανία και στις πόλεις που έχουν δεχτεί βάναυση επίθεση. Νομίζω πώς είναι πολύ σημαντικό να μείνει αυτή η φωτογραφία στην ιστορία ως εμβληματική, όχι μόνο ως βραβευμένη φωτογραφία της χρονιάς, αλλά και να μπει στα βιβλία της ιστορίας του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα