Βουλή: Εγκρίθηκε με 158 «ναι» ο προϋπολογισμός του 2020

Βουλή - Προϋπολογισμός 2020: Κυρώθηκε ο πρώτος προϋπολογισμός της νέας κυβέρνησης της ΝΔ158 ΝΑΙ, 139 ΟΧΙ – Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί  – Η τοποθέτηση Σταϊκούρα

Με 158 ψήφους υπέρ, κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, ο κρατικός προϋπολογισμός

οικονομικού έτους 2020. Με ευρύτατη πλειοψηφία 250 βουλευτών (39 όχι, 8 «παρών») ψηφίστηκαν οι δαπάνες του υπουργείου 'Αμυνας, (υπέρ ψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση) ενώ οι δαπάνες της Προεδρίας της Δημοκρατίας ψηφίστηκαν από 242 βουλευτές (55 όχι). Οι δαπάνες των υπολοίπων υπουργείων ψηφίστηκαν επίσης από 158 βουλευτές (139 κατά) με μόνη διαφοροποίηση στις δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών που ψηφίστηκαν από 159 βουλευτές (138 κατά).

Κατά την ηλεκτρονική ονομαστική ψηφοφορία, που διεξήχθη μετά την ολοκλήρωση της 5ης συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής, 139 βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τον προϋπολογισμό. Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές σε σύνολο 300. Απουσίαζαν 3 βουλευτές, ενώ δύο εξ αυτών οι κκ Κ. Ζουράρις και Κ. Μάλαμα του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσαν με επιστολή τους πρόθεση καταψήφισης του προϋπολογισμού.

Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές σε σύνολο 300. Απουσίαζαν 3 βουλευτές, ενώ δύο εξ αυτών οι κκ Κ. Ζουράρις και Κ. Μάλαμα του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσαν με επιστολή τους πρόθεση καταψήφισης του προϋπολογισμού. Η τρίτη απουσία φέρεται να είναι η βουλευτής Κων. Αδάμου του Μέρα25.

Στις πέντε ημέρες και 50 ώρες, που διήρκεσε η συζήτηση επί του προϋπολογισμού, τον λόγο έλαβαν 224 βουλευτές όλων των κομμάτων. Μίλησαν επίσης 34 μέλη της κυβέρνησης καθώς και οι έξι αρχηγοί. Συνολικά δηλαδή, μίλησαν 264 μέλη του κοινοβουλίου.

Το ΚΙΝΑΛ σύμφωνα με πληροφορίες ψήφισε όχι σε όλα.

Ο γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι το Κίνημα Αλλαγής καταψήφισε τις δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

«Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για τα εθνικά μας θέματα περίοδο, αρνηθήκαμε να συμφωνήσουμε με τη μείωση του προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας» δήλωσε ο Β. Κεγκέρογλου.

Μητσοτάκης: Η συνέπεια λόγων και πράξεων επιβραβεύεται από τους πολίτες

Κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ,εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα, απαντώντας στα όσα είπε νωρίτερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Κάποιοι άλλοι δεν αντιλαμβάνονται γιατί έχασαν και οι πολίτες δεν περιμένουν τίποτα από αυτούς. Οι ψυχολόγοι λένε πως υπάρχουν πέντε στάδια διαχείρισης συναισθημάτων μετά από μια μεγάλη απώλεια κ. Τσίπρα. Εν προκειμένω αναφέρομαι στην απώλεια της εξουσίας: Άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη, αποδοχή. Ακόμα είσαστε στην φάση του θυμού. Σας άκουγα να περιγράφεται την εικόνα της Ελλάδας του 2019 τους πρώτους μήνες και αναρωτιόμουν, σε τι παράδεισο ζούσαμε και δεν το εκτιμούσαμε. Κύριε Τσίπρα είσαστε παραγωγός απάτης!».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «ο προϋπολογισμός ανακουφίζει την μεσαία τάξη και φροντίζει τους ασθενέστερους με ένα οργανωμένο πρόγραμμα μείωσης των φόρων. (…) Προϋπολογισμός που γράφει τίτλους τέλους σε μια αποτυχημένη πολιτική. Η πρόγευση της νέας πορείας έχει αποτυπωθεί στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Σε 32 νομοσχέδια που ψηφίστηκαν και πολλά εκ των οποίων στηρίχθηκαν και από την αντιπολίτευση. Από τις επενδύσεις έως την ασφάλεια στα πανεπιστήμια. Σε ένα νέο σύνταγμα» Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως ο προϋπολογισμός «είναι η συνέπεια λόγων και πράξεων που επιβραβεύεται από τους πολίτες».

«Καλύψαμε το δημοσιονομικό κενό που παραλάβαμε σε πολύ λίγο καιρό. Μειώσαμε νωρίτερα τον ΕΝΦΙΑ κατά 22% που ανακούφισε 7,2 εκατ. νοικοκυριά. Αυξήσαμε το επίδομα θέρμανσης ενώ μέχρι τα Χριστούγεννα, 200.000 νοικοκυριά παίρνουν έκτακτη ενίσχυση. Με το νέο φορολογικό, όλες οι επιχειρήσεις θα πληρώνουν λιγότερους φόρους. Καταργήθηκαν τα κάπιταλ κοντρόλς, αντιμετωπίζουμε τα κόκκινα δάνεια με το σχέδιο Ηρακλής. Δίνουμε νέα ώθηση στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, η ΔΕΗ σώθηκε», συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Δεν είναι τυχαίο ότι δανειζόμαστε με αρνητικά επιτόκια. Αναβαθμίζεται η χώρα από τους οίκους αξιολόγησης, μειώνεται το κόστος δανεισμού. Δεν είναι δικό σας δημιούργημα κύριε Τσίπρα ότι αποκλιμακώθηκε το 10ετές ομόλογο, δικό μας επίτευγμα είναι».

«Δύο είναι τα χαρακτηριστικά του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2020» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Πρώτον, συνδυάζει την κοινωνική φροντίδα με την ανάπτυξη. Και αυτό το υπηρετεί διορθώνοντας παλαιότερες αδικίες. Αλλά κι ανοίγοντας το δρόμο για επενδύσεις και νέες δουλειές. Στόχος μας είναι από τη διανομή σποραδικών επιδομάτων σε όλο και φτωχότερους πολίτες, να περάσουμε στην απέναντι όχθη: Σε ένα διαρκώς αυξανόμενο εθνικό εισόδημα, το οποίο θα κατανέμεται δίκαια σε όλους».

«Το αναπτυξιακό νήμα προϋπολογισμού διαπερνά κάθε μέτρο του προϋπολογισμού. Προβλέποντας χαμηλό συντελεστή για τις νεοφυείς δράσεις, πριμοδοτεί τις πρωτοβουλίες του αύριο. Με το σχέδιο Ηρακλής, ανοίγει ο δρόμος για νέες δανειοδοτήσεις. Οι εγγυήσεις δεν προσμετρούνται ούτε στο έλλειμμα, ούτε στο χρέος. Δεν θα αγγίξουμε το δημοσιονομικό μαξιλάρι. Μην ανησυχείτε κύριε Τσίπρα», υπογράμμισε και συνέχισε: «Φέρνουμε αφορολόγητο για κάθε παιδί, 2.000 για κάθε γέννηση, απαλλαγή των ΑμεΑ από την εισφορά αλληλεγγύης, απονομή 60.000 συντάξεων χηρείας. Οι δαπάνες δεν γίνονται χωρίς μελέτη και ευθύνη απέναντι στη δημοσιονομική ισορροπία (...) Ο μικρότερος ΕΝΦΙΑ ανακουφίζει τους πολίτες. Μαζί με τα κίνητρα για ενεργειακές επενδύσεις, αλλάζει η αγορά ακινήτων».

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως «στο νέο περιβάλλον, θα πρωτοστατεί η ΔΕΗ και τα εναλλακτικά καύσιμα που θα παράγει. Η τιμή της μετοχής της πριν τις εκλογές ήταν στα 1,46 ευρώ στο κλείσιμο της χθεσινής μέρας ήταν 4,12. Τριπλασιάστηκε η αξία της επιχείρησης! Η οποία σας θυμίζω ότι ανήκει κατά 51% στο δημόσιο και πυλώνας της ανάπτυξης της χώρας. Η κρατική πολιτική όπως εκφράζεται από το νέο εθνικό σχέδιο διαθέτει σχέδιο για την απεξάρτηση από τον λιγνίτη! Την οριστική το αργότερο μέχρι το 2028.Η επιχείρηση έχει εκπονήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο. Θα προχωρήσουμε στην αποκρατικοποίηση του 49% της ΔΕΔΗΕ ώστε να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο ηλεκτρικό δίκτυο».

Για τα αποκαλούμενα «υπερπλεονάσματα», ο κ. Μητσοτάκης, σημείωσε: «Κατά την τριετία 2016-2018, αφαιρέθηκαν από την οικονομία 11,4 δισεκατομμύρια, πέραν των δεσμεύσεων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές. Την ίδια ώρα, όμως, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 18,1 δισεκατομμύρια. Ιδού, λοιπόν, με ποια λογιστική -αλλά και ολέθρια- αλχημεία προέκυπταν οι δήθεν επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ που επικαλείται, σήμερα, η αντιπολίτευση. Κάνατε την υπέρμετρη λιτότητα, συριζαϊκή υπερλιτότητα, βάζοντας παραπάνω φόρους από αυτούς που σας ζητούσαν οι δανειστές. Αποδειχθήκατε μνημονιακότεροι των μνημονιακών.(…) Εμείς θέλουμε υπερπλεόνασμα επενδύσεων».

«Θα διεκδικήσουμε και θα πετύχουμε τη μείωση των πλεονασμάτων το 2021», υποστήριξε και απαντώντας στο επιχείρημα του κ. Τσίπρα περί ειδικού λογαριασμού για μείωση των πλεονασμάτων διερωτήθηκε: «Γιατί δεν άνοιξε αυτός ο ειδικός λογαριασμός; Που είναι αυτός ο λογαριασμός; Τίποτα δεν συμφωνήσατε, με κανέναν! Και το ξέρετε καλά και εσείς και ο υπουργός σας. Και μετά μιλάτε για απάτη. Γιατί σας γύρισαν την πλάτη οι πολίτες κύριε Τσίπρα; Σας μαύρισαν γιατί τους μαυρίσατε τη ζώη».

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέσα στο 2020 καθώς επίσης και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%

«Μήνα με μήνα εντός του 2020, όσο θα δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, δεσμεύομαι ότι θα ξεκινήσει η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Ξέχασα, και αυτή θα την κάνατε αλλά δεν προφτάσατε. Στο ίδιο διάστημα θα μειωθεί πρόσθετα ο ΕΝΦΙΑ κατά 8%, σε συνδυασμό με νέες αντικειμενικές αξίες. Γιατί το δίκαιο είναι να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και οι ακριβές ιδιοκτησίες της Μυκόνου. Τέλος, στο τελευταίο Eurogroup, αποφασίστηκε ότι τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα να επιστραφούν στη χώρα μας. Τα ελληνικά ταμεία μέχρι το τέλος του 2022, θα ενισχυθούν με πάνω από 5 δισ. ευρώ, χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης. Μέσα στο 2020 θα ξεκινήσει η πιλοτική συνεργασία τριών δημόσιων νοσοκομείων με τον ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο του σουηδικού μοντέλου».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για τη μεσαία τάξη και το πώς αυτή καθορίζεται, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε: «Όταν μιλάω για μεσαία τάξη αναφέρομαι στα δυναμικά κομμάτια της κοινωνίας. Που δεν καθορίζεται μόνο με εισοδηματικά κριτήρια αλλά και από τη διάθεση για ζωή, από τη διάθεση να προκόψουν. Είναι με άλλα λόγια οι Έλληνες της διπλανής πόρτας, αυτοί που έχτισαν την Ελλάδα, είναι πολίτες που παράγουν δίχως να φωνάζουν. Και απαιτούν από τους πολιτικούς να μην προσβάλουν την αξιοπρέπειά τους. Με άλλα λόγια, μεσαία τάξη είναι όλοι αυτοί που συνήθως ντύνονται απλά, αλλά και που ξέρουν να φορούν γραβάτα εκεί που πρέπει. Είναι αυτοί που τους προσβάλατε τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

Τσίπρας: Προϋπολογισμός ταξικής μονομέρειας

Κατά την τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «προϋπολογισμό ταξικής μονομέρειας, νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας και απάτης».

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει πως η κυβέρνηση δίνει δώρα για τους λίγους και τους εκλεκτούς. Πρόκειται για «κορωνίδα μιας σειράς από απάτες που χαρακτηρίζουν τη ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Απάτες που όσο κι αν ωραιοποιούνται και συγκαλύπτονται από τη συστοιχία των φιλικών τους ΜΜΕ, γίνονται όλο και πιο φανερές στην κοινή γνώμη. Ακόμα και στους συντηρητικούς πολίτες που στήριξαν εκλογικά τη ΝΔ. Και αναφέρω δειγματοληπτικά: Απάτη μέγιστη, η προπαγάνδα σας για 4ο μνημόνιο. Αυτά λέγατε στη περυσινή συζήτηση για το προϋπολογισμό (…). Απάτη επίσης μέγιστη, η πολεμική σας για το χρέος, τη στιγμή που η δική μας κυβέρνηση όχι μόνο το ρύθμιζε επιτέλους προς όφελος της χώρας, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, αλλά άνοιγε και ένα καθαρό διάδρομο, μετά από πολλά χρόνια, για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Απάτη οι διαρκείς επιθέσεις σας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τα πλεονάσματα, τα οποία είχατε υποσχεθεί να μειώσετε άμεσα, επειδή θα έδειχναν καλή διαγωγή απέναντι στους εταίρους. Είδαμε πόσο τα μειώσατε κύριε Μητσοτάκη. Και η απάτη αυτή είναι ακόμα χειρότερη, γιατί δεν αξιοποιήσατε αυτό που εμείς αρχίσαμε, τη μείωση δηλαδή των πλεονασμάτων με τη δημιουργία ενός καταπιστευτικού λογαριασμού, που θα εξασφάλιζε τους δανειστές. Απάτη τρανή, η ανάπτυξη 4% που θα φέρνατε αμέσως με την εκλογή σας. Γιατί εσείς είστε τάχα φιλικοί προς τη μεγάλη επιχειρηματικότητα, σε αντίθεση με μας. Κι ότι θα παραμερίσετε για τους επενδυτές εμπόδια, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, και η προστασία της εργασίας, σε αντίθεση με μας. Ε, τώρα προϋπολογίζετε ανάπτυξη 2,8%, ενώ το ΔΝΤ, τις προβλέψεις του οποίου εκτιμάτε ιδιαίτερα ρίχνει την πρόβλεψη κάτω από 2%. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο 2,3%. Απάτη μεγάλη επίσης, η δήθεν μεγαλοψυχία σας για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Επί της ουσίας πήρατε τη δική μας ψηφισμένη απόφαση, για να την εναρμονίσετε με τη δική σας ταξική μονομέρεια. Να δώσετε δηλαδή τη μερίδα του λέοντος στις μεγάλες περιουσίες. Απάτη τερατώδης, επίσης, η δήθεν ελάφρυνση της μεσαία τάξης. Την οποία αντί να ελαφρύνετε την επιβαρύνετε. Με την αύξηση στην τιμή του ρεύματος, την καρατόμηση του κοινωνικού μερίσματος, την κατάργηση της μόνιμης 13ης σύνταξης, το πάγωμα των αυξήσεων του κατώτατου μισθού, τις νέες ασφαλιστικές εισφορές που ετοιμάζετε για τους μη μισθωτούς, την υποχρέωση για 30% αποδείξεις ηλεκτρονικών συναλλαγών, και μια σειρά άλλα μέτρα, που αφορούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Απάτη επίσης η εκστρατεία σας για το κοινωνικό μέρισμα, που όταν το δίναμε εμείς υπερπολλαπλάσιο το χαρακτηρίζατε ψίχουλα. Και ενώ τα ψίχουλα δόθηκαν την τελευταία φορά σε 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους, τώρα δικαιούχοι είναι μόλις 200 χιλιάδες νοικοκυριά. Απάτη το δήθεν δημοσιονομικό κενό που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Απάτη το επιτελικό κράτος που αποδείχτηκε κράτος των πλαστών πτυχίων και της fake αριστείας».

«Πού είναι τα μέτρα ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης που υποσχεθήκατε;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας σε άλλο σημείο της ομιλίας του και τόνισε: «Έναντι των αναγκαίων ελαφρύνσεων της μεσαίας τάξης που εμείς είχαμε δρομολογήσει εσείς δίνετε προτεραιότητα στην επιθετική μείωση της φορολογίας μιας μικρής μερίδας επιχειρήσεων. Υπηρετείτε μια οικονομική στρατηγική που όπου έχει δοκιμαστεί, σε όλο τον πλανήτη, έχει αποτύχει. Την στρατηγική αύξησης των κερδών με την ελπίδα πως αυτή κάποια στιγμή θα μεταφραστεί σε επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Ακόμα χειρότερα, μειώνετε την εταιρική φορολογία στη βάση ενός δημοσιονομικού χώρου που προκύπτει από μείωση άλλων κρίσιμων κατηγοριών δαπανών, όπως οι δαπάνες για ενεργές πολιτικές απασχόλησης. Και βεβαίως από ανεδαφικές εκτιμήσεις για την οικονομική μεγέθυνση, τα φορολογικά έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Για να το πούμε απλά, είστε πρόθυμοι να ρισκάρετε την με μεγάλες θυσίες κατακτημένη δημοσιονομική ισορροπία προκειμένου, να χρηματοδοτήσετε την αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων, ελπίζοντας πως αυτή κάποια στιγμή μπορεί να φέρει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης».

Ο πρώην πρωθυπουργός, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως η στρατηγική της είναι «πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς». Όπως είπε, «αυτές ακριβώς ήταν οι πολιτικές που μας οδήγησαν στην κρίση», ενώ στη συνέχεια τόνισε πως η κυβέρνησή του «έστρεψε την Ελλάδα προς το μέλλον».

«Παραδώσαμε μια οικονομία μία οικονομία με ολοένα καλύτερες επιδόσεις», είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως σύμφωνα με τα στοιχεία, τρίτο τρίμηνο του 2019, «η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,4%, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,0%, αυξήθηκε ο αριθμός των οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, είχαμε αρνητικό ρεκόρ 18ετίας στο ισοζύγιο απολύσεων προσλήψεων με 126.000 περισσότερες απολύσεις έναντι των προσλήψεων».

Ελάσσων αντιπολίτευση

«Προϊόν δημιουργικής λογιστικής που πατάει σε γυάλινα πόδια με πολλά επισφαλή στοιχεία και με νούμερα που δεν βγαίνουν», χαρακτήρισε, μιλώντας στη Βουλή, το σχέδιο του προϋπολογισμού, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, και πρόσθεσε ότι είναι προορισμένος να αποτύχει «γιατί δεν έχετε σχέδιο», όπως χαρακτηριστικά είπε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

«Όχι στον εφησυχασμό. Εγρήγορση, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο τι ακριβώς συζητάμε. Ο κύκλος των παραχωρήσεων πρέπει να κλείσει. Η Ελλάδα δεν είναι ο αδύναμος κρίκος», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής, μιλώντας στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει η Ελλάδα «να στείλει, επιτέλους, ένα καθαρό μήνυμα αποφασιστικότητας στον Ερντογάν, στους εταίρους και συμμάχους. Ότι αν η Τουρκία τολμήσει να καταπατήσει κυριαρχικά δικαιώματα, θα απαντήσουμε δυναμικά».

Για προϋπολογισμό μη βιωσιμότητας οικονομικής , κοινωνικής και οικολογικής έκανε λόγο ο γραμματέας του ΜΕΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος αφού υπεραμύνθηκε των επιλογών του ως ΥΠΟΙΚ τόνισε οτι ο προϋπολογισμός της ΝΔ δεν θα πετύχει γιατί δεν ακολουθεί μια τολμηρή πολιτική αναδιάρθρωσης του χρέους.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε για ταξικό προϋπολογισμό σε βάρος των εργαζόμενων, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κοροϊδεύει τους εργαζόμενος όταν μιλά για μείωση την φορολογίας. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, είπε κόβουν και ράβουν σε βάρος των εργαζομένων μειώνοντας τη φορολογία στις επιχειρήσεις και η πολιτική τους δεν έχει καμία διαφορά.

Χρ. Σταϊκούρας: Φιλόδοξος και ρεαλιστικός ο προϋπολογισμός

Στους στόχους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αλλά και στην αντίκρουση της κριτικής - κυρίως - της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικέντρωσε την ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας λίγο πριν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο κλείσιμο της πενθήμερης συζήτησης του κρατικού Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2020, στην ολομέλεια της Βουλής.

Ολοκληρώνουμε σήμερα τη συζήτηση του πρώτου Προϋπολογισμού της κυβέρνησης της ΝΔ, με πρωθυπουργό τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος συζητείται σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον και ιδιαίτερα στη γειτονιά μας όπου η Τουρκία δημιουργεί εντάσεις, είπε ο κ. Σταϊκούρας. Τόνισε μάλιστα, ότι τώρα που ο γείτονας συμπεριφέρεται αυθαίρετα, οφείλουμε να διαμορφώσουμε ένα συμπαγές εθνικό μέτωπο, ενισχύοντας την εσωτερική ασφάλεια και την αποτρεπτικότητα της χώρας. Η δε ισχυροποίηση της οικονομίας αποτελεί ικανή και εν πολλοίς αναγκαία συνθήκη για την ισχυροποίηση της Ελλάδας.

Ο προϋπολογισμός μας αποπνέει αισιοδοξία, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του ρεαλισμού, ενσαρκώνει αξίες, αλλά «δεν εμπεριέχει αυταπάτες», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος στους στόχους του Προϋπολογισμού, είπε ότι περιλαμβάνουν (1) την επίτευξη ισχυρής οικονομικής μεγέθυνσης, (2) τη μείωση της ανεργίας με «μείωση της ανισοκατανομής και ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης» (3) την ανάπτυξη επωφελούς συνεργασίας με εταίρους και συμμάχους «χωρίς περιττά ναι και όχι» (4) τα υγιή και πειθαρχημένα οικονομικά και (5) την ακόμα μεγαλύτερη μείωση φορολογίας των πολιτών «το συντομότερο δυνατόν και εκτός Προϋπολογισμού, ακόμα και το 2020, εάν δημιουργηθεί με ασφάλεια πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος». Στη κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες «να συμβάλουν ώστε να πληρώνουμε φόρους όλοι, λιγότερα και δικαιότερα». Ως έκτο (6) στόχο όρισε την ενίσχυση της ρευστότητας στη οικονομία και ως έβδομο (7) τη βελτίωση δυνατότητας αποπληρωμής του χρέους.

Αυτοί είναι οι φιλόδοξοι, ρεαλιστικοί, μετρήσιμοι και επιτεύξιμοι στόχοι μας, την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση «επινόησε, αναζήτησε ή κατασκεύασε επιχειρήματα κριτικής, με λέξεις όπως απάτες ή έλλειψη αξιοπιστίας».

Απευθυνόμενος στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στον κ. Βαρουφάκη για το διάστημα που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών, αντέκρουσε το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παράδωσε την οικονομία σε καλή κατάσταση. Λησμονεί ότι (το 2015) την παρέλαβε σε ανάπτυξη, την έφερε σε ύφεση, και επί 4 χρόνια δεν πέτυχε οποιονδήποτε αναπτυξιακό στόχο. Για την προηγούμενη διακυβέρνηση της ΝΔ, είπε ότι «πήραμε την οικονομία με ύφεση 9,1% και την παραδώσαμε με +1, και ..μετά ήρθατε εσείς...» είπε χειροκροτούμενος από την πτέρυγα της ΝΔ.

Απευθυνόμενος ειδικότερα στον επικεφαλής του ΜέΡΑ25, είπε ότι το 1ο εξάμηνο του 2015, «παρατηρήθηκε πλήρης κατάρρευση των μετοχών που διακρατούσαν οι πολίτες στις τράπεζες». Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε την οικονομία σε κατάσταση αναιμικών επιδόσεων. Η 3η έκθεση αξιολόγησης αποτυπώνει αυτή την κατάσταση και τις εκκρεμότητες που μας αφήσατε, είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Όσο για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι παροχές της νέας κυβέρνησης είναι «ψίχουλα», είπε ότι το πλεόνασμα ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε διανείμει το 1ο εξάμηνο του 2019 για προεκλογικούς λόγους, ναρκοθετώντας την επόμενη κυβέρνηση. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε ούτε ένα ευρώ για κοινωνικό μέρισμα, ενώ τώρα εμείς δημιουργούμε νέο δημοσιονομικό χώρο είπε ο κ. Σταϊκούρας και συμπλήρωσε: «Θέλω να είμαι ειλικρινής και υπεύθυνος. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα μοιράσει πλούτο που δεν υπάρχει».

Εξάλλου, για την κριτική περί αξιοπιστίας, κατέθεσε στα πρακτικά δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου στις 31/10/2015, ότι δεσμευόταν έως το τέλος του 2015 να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων «και τα αφήσατε όπως τα παραλάβατε», στις 18/5/2017 ότι δεν θα υπάρχουν σε λίγους μήνες capital control και στις 20/10/2017 ότι έως το τέλος της χρονιάς θα έχουμε νόμο για τα παίγνια, «αλλά εμείς το κάναμε». Ως «αποκορύφωμα» της αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σταϊκούρας έφερε τη δήλωση Τσακαλώτου ότι θα παραιτείτο εάν μειωνόταν το αφορολόγητο, αλλά δεν το έπραξε, «Είστε η μόνη μνημονιακή κυβέρνηση που μείωσε το αφορολόγητο» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

 

Keywords
βουλη, προυπολογισμος, επιδομα θερμανσης, εισφορα αλληλεγγυης, αλέξης τσίπρας, νεα δημοκρατια, συριζα, λύση, ηλεκτρονική, ψηφοφορία, κων, τσιπρας, ελλαδα, συνταγμα, ενφια, επιδομα, Χριστούγεννα, ηρακλης, νέα, δεη, επιδοματα, χρεος, αμεα, εκλογες, ηλεκτρικος, μμε, μνημονιο, ΔΝΤ, αποδειξεις, fake, αναδιαρθρωση, ΚΚΕ, αυθαιρετα, υγιή, τραπεζες, εκκρεμότητες, capital, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, μετρο, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, αξια, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, απολυσεις στο δημοσιο, τελος ακινητης περιουσιας, εκτακτη εισφορα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, αυθαιρετα παραταση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, υπουργειο δικαιοσυνης, μειωση μισθων, μνημονιο 2, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, βαρουφακης, μνημονιο 3, ογα επιδοματα, φορολογια 2013, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, αφορολογητο 2020, δεη πληρωμη, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, ληξιπροθεσμες οφειλες, μιλα, αντικειμενικες αξιες, ηλεκτρονική, αμεα, αφορολογητο, βημα, γνωμη, δανεια, δωρα, εφορια, καταθλιψη, μμε, οικονομια, ομολογα, πλαισιο, προγραμμα, το βημα, υφεση, ωθηση, ωρα, capital, αγορα, αυξηση, αισιοδοξια, αλχημεια, αξιοπρεπεια, απλα, απωλεια, ασφαλιστικα ταμεια, βελοπουλος, γειτονας, γειτονια, γινει, γινονται, διαστημα, δημοσιο, δηλωση, δηλωσεις, δικη, δρομος, εγρηγορση, ευρω, ειλικρινης, ειπαν, ειπε, εκθεση, εκκαθαριση, εκκρεμότητες, εκστρατεια, ελλειψη, ελπιδα, εξι, επενδυσεις, ερντογαν, ευθυνη, ζωη, υγιή, ιδια, ιδιο, η δικη, θεσεις εργασιας, θυμος, εικονα, ομιλια, ισορροπια, καπιταλ, κεγκερογλου, κυβερνηση, κυκλος, κυριε, λογια, λογο, μηνες, μητσοτακης, μειωση, νημα, ξερετε, ορια, οφελος, οχθη, παιδι, περιβαλλον, ρεκορ, συζητηση, συνεχεια, σειρα, συγχρονο, σχεδιο, τιμη, τουρκια, τριτη, φορολογια, φωφη, φωφη γεννηματα, φορα, χειροτερα, ψηφοφορία, ψυχραιμια, ψυχολογοι, ωρες, ανηκει, ασφαλεια, δημητρης, δικαιωματα, δουλειες, ελληνικα, εθνικο, fake, χωρα, ιδιαιτερα, κων, λεξεις, μελετη, πληροφοριες, ποδια, θεματα, θεσεις, βεβαιως
Τυχαία Θέματα