Βασίλης Κοντοζαμάνης: Τα εμβόλια εκτός clawback

Το υπουργείο Υγείας, όπως προανήγγειλε ο υφυπουργός, Β. Κοντοζαμάνης, θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη φαρμακευτική πολιτική, με συγκεκριμένα μέτρα.

Την μείωση του clawback προανήγγειλε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, μιλώντας σήμερα στην ημερίδα «Οικονομικά της Υγείας μετά την πανδημία: μία πρώτη προσέγγιση», που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (Σ.Α.Φ.Ε.Ε.).

Ο κ. Κοντοζαμάνης

ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Υγείας θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη φαρμακευτική πολιτική, με συγκεκριμένα μέτρα και επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να εξαιρεθεί η δαπάνη των εμβολίων από το clawback, από το 2020.

«Αναγνωρίζουμε το ρόλο των εμβολίων στη δημόσια υγεία, πράγματι είναι ένα εργαλείο πρόληψης και έτσι θα το αντιμετωπίζουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο μέτρο του clawback πρόσθεσε ότι «αναγνωρίζουμε ότι είναι δυσβάσταχτο για τις εταιρείες... Αν καταρρεύσουν οι εταιρείες ή το ασφαλιστικό σύστημα, θα καταρρεύσουμε όλοι μαζί. Πρέπει η λύση να είναι win-win».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα συμψηφισμού μέρους των υποχρεωτικών επιστροφών με επενδυτικές δαπάνες, ο κ. Κοντοζαμάνης σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν το αντιμετωπίζει ως μέσο μείωσης του clawback, αλλά ως ένα πρώτο βήμα για να δοθεί το μήνυμα στην αγορά ότι θέλουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις.

Και για την εισαγωγή στο σύστημα αποζημίωσης καινοτόμων θεραπειών, πρότεινε η καινοτομία να αποζημιώνεται ανάλογα με την έκβαση που έχει μια θεραπεία σε έναν ασθενή.

Πρόσθεσε ότι κατά την περίοδο της πανδημίας αναδείχτηκε ο ρόλος της φαρμακοβιομηχανίας, αφού η Ελλάδα όχι μόνο κάλυψε τις ανάγκες της, αλλά κατάφερε να βοηθήσει και άλλες χώρες μέσω εξαγωγών. Και ως προς τα χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα από το ευρωπαϊκό "πακέτο στήριξης", δήλωσε ότι μεγάλο μέρος αυτών θα κατευθυνθεί στον τομέα της Υγείας, καθώς αναδείχτηκε σε όλη την Ευρώπη η ανάγκη ενίσχυσης της χρηματοδότησης των συστημάτων υγείας κατά την πανδημία.

 

 

Keywords
Τυχαία Θέματα