Βαγγέλης Καραμανλής: Δισταγμοί
Ήταν μάλλον έκπληξη ότι ο Κώστας Καραμανλής και ο Βαγγέλης Βενιζέλος βρέθηκαν στην ίδια εκδήλωση, ως ομιλητές στο ίδιο θέμα.
Προφανώς αυτό που τους παρακίνησε δεν ήταν η επιθυμία να ανταλλάξουν φιλοφρονήσεις, αλλά η ισχύς της πρόσκλησης από την εφημερίδα «Δημοκρατία» – που οργάνωσε συζήτηση για τη Δημοκρατία.
Δεν ήταν κακό. Ο στέρεος λόγος του Καραμανλή και η σαγήνη που εκπέμπει ο Βενιζέλος, όποιο θέμα και αν πραγματεύεται,
Δεν ωφέλησε την κυβέρνηση. Παρ’ ότι ήταν «παρών» και κορυφαίος υπουργός, στην αίθουσα μύριζε μπαρούτι για τον Πρωθυπουργό.
Χωρίς πάντως κανείς να τον κατονομάσει και αυτό παραμένει πρόβλημα σ’ αυτές τις περιπτώσεις.
Οι ομιλητές – με πιο στοχευμένο τον Καραμανλή – ανέδειξαν ότι η διακυβέρνηση Μητσοτάκη υπήρξε και συνεχίζει να είναι παραγωγός θεσμικών κρίσεων: Στη Βουλή, στη Δικαιοσύνη, στο σύστημα διακυβέρνησης.
Οι δυο Θεσσαλονικείς του δημοσίου βίου βρίσκονται σήμερα εκτός Βουλής. Και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μετέχουν ούτε στην επόμενη.
Οι ίδιοι δεν έχουν διάθεση να βρεθούν αντιμέτωποι με ψηφοδέλτια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρειά τους. Ούτε ο Μητσοτάκης και ο Ανδρουλάκης σκοπεύουν να τους προσφέρουν θέσεις αριστίνδην εκλογής.
Αμφότεροι δεν έχουν πλέον λόγο στα κόμματα τους αλλά ήταν άρτια η παρουσίας του καθενός στο βήμα. Πέραν των εφήμερων εντυπώσεων.
Οι προσεκτικοί ακροατές τους διέκριναν ότι, παρά τις συγκλίσεις τους, πίσω από τις γραμμές υπήρχαν διαφορές ύφους και περιεχομένου. Και υποδηλώθηκαν με λεπτούς υπαινιγμούς μεταξύ τους.
Εύλογο, δεδομένου ότι τους χωρίζει μια «ιστορική» διαφορά: Ο Καραμανλής δεν μετείχε σε κανένα κυβερνητικό σχηματισμό από όσους επωμίσθηκαν τη μνημονιακή διαχείριση, ενώ ο Βενιζέλος υπήρξε αντιπρόεδρος τριών «μνημονιακών» Πρωθυπουργών.
Στις ομιλίες τους μπορούσε να ανιχνεύσει κανείς ότι αυτή η εντελώς διαφορετική «βίωση» εκείνης της ταραγμένης περιόδου, επηρεάζει ακόμη την οπτική τους στα πράγματα: Ο ένας την παρακάμπτει, ο άλλος ταυτίζει τη διαδρομή του με το διακύβευμά της.
Και οι δυο συμπίπτουν στην εκθεμελίωση τη Δημοκρατίας από τον Νεομητσοτακισμό. Αλλά στη χώρα που σήμερα «δοκιμάζεται η Δημοκρατία», προηγουμένως δοκιμάσθηκε η Οικονομία και απειλήθηκαν θεμελιώδεις κατακτήσεις της στον ευρωπαϊκό χώρο.
Σε ότι αφορά στους πολιτικούς χώρους που ανέδειξαν τους πρώην προέδρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η συζήτηση για τις ευθύνες διαμόρφωσης των όρων της χρεοκοπίας.
Προφανώς γιατί το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έβλαψαν τη χώρα το ίδιο. Πριν τη διαχείριση των μνημονιακών δεσμών, για διασφαλιστεί δημοσιονομική αποκατάσταση, υπήρξε η δημοσιονομική κατάρρευση.
Πριν οδηγηθεί η χώρα σε διεθνή οικονομικό έλεγχο από το ΠΑΣΟΚ, υπήρξε η εκτροπή βασικών μεγεθών της οικονομίας της, από τη ΝΔ. Και πριν από αυτό, υπήρξε η σπορά της εκτροπής πάλι από το ΠΑΣΟΚ.
Αν και επαναλαμβάνονταν, οι δυο πολιτικοί με τα αδιαμφισβήτητα πολιτικά χαρίσματα, αποδόμησαν τον Μητσοτάκη – όχι πως ίδρωσε το αυτί του.
Αλλά ταυτόχρονα υπενθύμισαν – εκόντες, άκοντες – ότι τα κόμματά τους δεν έχουν απολογηθεί για τη μεταπολιτευτική διαδρομή προς τη χρεοκοπία στην οποία ώθησαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις τους.
Για τους πολιτικούς παρατηρητές ήταν ανακουφιστικό να ακούνε πολιτικούς με ποιοτικό λόγο. Αλλά ανεβαίνοντας στο βήμα, μετέφεραν και τους δισταγμούς τους να βάλουν το δάκτυλο επί των τύπων των ήλων – εκατέρωθεν.
The post Βαγγέλης Καραμανλής: Δισταγμοί appeared first on iEidiseis.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δήμητρα Αλεξανδράκη: Η καταδίωξη στο βουνό από τους αστυνομικούς – Η ίδια περιέγραψε τι συνέβη
- Έλενα Παπαρίζου: Η αποκάλυψη για την υγεία της – Οι φρικτοί πόνοι που την οδήγησαν στο νοσοκομείο
- Πέτρος Φιλιππίδης: «Είμαι έξι μήνες άστεγος και έχω καταστραφεί οικονομικά»
- Κίνδυνος με νοθευμένο μέλι από Τουρκία και Κίνα – Πώς στήνεται η απάτη
- Αναστάτωση στη Θεσσαλονίκη: Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης άνδρα στην Ερμού (ΦΩΤΟ + VIDEO)
- Φωτιά σε διαμέρισμα στα Πατήσια: Καπνοί «έπνιξαν» την πολυκατοικία – Δύο παιδιά διακομίστηκαν στο νοσοκομείο
- Αγρότες: Ζητάνε να βρουν τεχνική λύση για να πληρωθούν
- Μπείτε και ψηφίστε: Οφείλει και η Ελλάδα να αποχωρήσει από τη Eurovision λόγω Ισραήλ;
- Κωνσταντινούπολη: Τον σκότωσε ο γείτονάς του για μία θέση πάρκινγκ – Συγκλονιστικό βίντεο
- Τσιάρας: Ο λόγος που οι αγρότες δεν προσέρχονται σε διάλογο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEidiseis
- Κωνσταντινούπολη: Τον σκότωσε ο γείτονάς του για μία θέση πάρκινγκ – Συγκλονιστικό βίντεο
- Δημοσκόπηση Interview: Πάνω από το ψυχολογικό όριο του 30% η ΝΔ – «Οι αγρότες έχουν δίκιο» λέει το 76%
- Ο Νίκος Δένδιας και οι «κακές παρέες»
- Δημήτρης Ουγγαρέζος: «Με απέρριψαν από το “Voice” γιατί είχα βρίσει την Acun για το χάρτη»
- Βαγγέλης Καραμανλής: Δισταγμοί
- Γλυκιά έκπληξη από αγρότες σε μπλόκο – Ετοίμασαν τούρτα γενεθλίων σε… αστυνομικό (βίντεο)
- Το άγνωστο αξεσουάρ που ζεσταίνει το πάτωμα τον χειμώνα
- Έλενα Παπαρίζου: Δεν είναι η πρώτη φορά που νοσηλεύεται σε σύντομο διάστημα
- Καλύβια: Είχε στραγγαλίσει τη φίλη του ο Κρητικός που συνελήφθη – Μυστήριο με τα καλάσνικοφ
- Ο πόλεμος συνεχίζεται: Μετά τον Έλον Μασκ, η Κομισιόν αρχίζει έρευνα για «τραστ» κατά της Google AI
- Τελευταία Νέα iEidiseis
- Βαγγέλης Καραμανλής: Δισταγμοί
- Δημήτρης Ουγγαρέζος: «Με απέρριψαν από το “Voice” γιατί είχα βρίσει την Acun για το χάρτη»
- Γλυκιά έκπληξη από αγρότες σε μπλόκο – Ετοίμασαν τούρτα γενεθλίων σε… αστυνομικό (βίντεο)
- Καλύβια: Είχε στραγγαλίσει τη φίλη του ο Κρητικός που συνελήφθη – Μυστήριο με τα καλάσνικοφ
- Χτυπάει «κόκκινο» η ρωσοφοβία στη Γερμανία: Θέλουν να σβήσουν τον Λένιν από τους δρόμους
- Κέλλας: Πάνω από 1,2 δισ. ευρώ σε πληρωμές αγροτών μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου
- Το άγνωστο αξεσουάρ που ζεσταίνει το πάτωμα τον χειμώνα
- Ο πόλεμος συνεχίζεται: Μετά τον Έλον Μασκ, η Κομισιόν αρχίζει έρευνα για «τραστ» κατά της Google AI
- Έλενα Παπαρίζου: Δεν είναι η πρώτη φορά που νοσηλεύεται σε σύντομο διάστημα
- Κωνσταντινούπολη: Τον σκότωσε ο γείτονάς του για μία θέση πάρκινγκ – Συγκλονιστικό βίντεο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κακοκαιρία Byron: Αυξήθηκαν τα αποθέματα νερού στον Μόρνο;
- Τέμπη: Εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο με τη Μαρία Καρυστιανού και τον Χρήστο Ράμμο (Video)
- Στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο 2025
- Στο 2,4% ανέβηκε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο – Μεγάλες ανατιμήσεις σε κρέας, καφέ, σοκολάτες και ενοίκια (video)
- Τσεχία: Ο Αντρέι Μπάμπις ορκίστηκε εκ νέου πρωθυπουργός
- Ουκρανοί ύψωσαν σημαία για να δείξουν ότι η Ρωσία δεν κατέλαβε την πόλη τους -«Το Ποκρόβσκ δεν έχει πέσει»
- Ο Βενιζέλος «κατακεραυνώνει»: Η μονοκομματική κυβέρνηση εξαντλεί τη δημοκρατία!
- Δ. Αλεξάνδρου: «Το ζευγάρι περνάει κρίση όταν έρχεται το μωρό – Είσαι κουρασμένος και αποστασιοποιείσαι»
- Δημήτρης Νατσιός: «Πρέπει να ξαναβρεί ο ελληνισμός το χαμένο του αξιακό κέντρο»
- Προειδοποιήσεις για ένα «ηλιακό σύστημα» στο Χόλιγουντ: Η συμφωνία Netflix–Warner Bros αλλάζει τους κανόνες



