Τσίπρας: Φέρνετε το νομοσχέδιο από φόβο για τις κοινωνικές αντιδράσεις- Εχθροί σας αυτοί που ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο

«Επιχειρείτε μια αντιδραστική θεσμική τομή με στόχο την ίδια τη Δημοκρατία, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη διαδήλωση, στη συγκέντρωση, στη διαμαρτυρία», «που καμία κυβέρνηση δεν διανοήθηκε από τη Μεταπολίτευση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μιλώντας στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

σχολίασε ότι η κυβέρνηση δεν επιχειρεί να ρυθμίσει πράγματα που αντιστοιχούν στην κοινή λογική και πως, αντίθετα, προσπαθεί «να επαναφέρει διατάγματα του 1971». Κατηγόρησε προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι «έχει αποφασίσει να ξοδέψει το χρόνο του ως πρωθυπουργός όχι για να χτίσει αλλά για να γκρεμίσει». Να «εκδικηθεί», όπως είπε, μια Ελλάδα «που προχώρησε όταν άφησε πίσω το κράτος της Δεξιάς και τα σύνδρομα της» και την Αριστερά,»που είναι ο πολιτικός αντίπαλός της».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η απάντηση στο γιατί η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα αυτή την «αντιδραστική τομή» είναι γιατί «φοβάται» τις εξελίξεις και τις κοινωνικές αντιδράσεις «που έρχονται από Σεπτέμβρη» καθώς η χώρα «μπαίνει σε περίοδο βαθιάς ύφεσης». Και αυτό, όπως είπε, «παρά τα εκατομμύρια δημόσιου χρήματος που μοιράζετε για να σας φιλοτεχνούν κυρίαρχο και άτρωτο τα ΜΜΕ».

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για διαμοιρασμό 20 εκατ. «χωρίς κριτήρια, με μόνο στόχο τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης», «λες και ήταν λεφτά της οικογένειας σας». «Και ήρθε χτες η απόφαση του κ. Μαρινάκη να σας τα γυρίσει πίσω τα χρήματα αυτά που κατά τη δική σας εκτίμηση αντιστοιχούσαν στα δικά του μέσα. Τι έγινε; Δεν την κάνατε σωστά τη μοιρασιά;», σχολίασε. Ο κ. Τσίπρας είπε στον πρωθυπουργό ότι «δεν είναι μόνο εκτεθειμένος αλλά και καταγέλαστος» και πως δεν έχει άλλη επιλογή από το «να πάρει πίσω το πρόγραμμα της ντροπής» και εν συνεχεία, εφόσον θέλει να δώσει διαφημιστική πίτα, υπάρχουν όροι που προβλέπει ένα δημοκρατικό πλαίσιο, είπε. «Με όρους διαφάνειας, αξιοκρατίας, με πραγματικά κριτήρια τους εργαζόμενους, την αναγνωσιμότητα, την τηλεθέαση». «Με διαφάνεια και λογοδοσία, όχι έτσι», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι υπάρχουν στιγμές που το υπάρχον πλαίσιο δεν τηρείται και προκαλείται δυσφορία. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάμε στο άλλο άκρο και να καταστρατηγήσουμε το Σύνταγμα της χώρας» σημείωσε. Αναγνώρισε ότι έχουν γίνει αρκετές φορές μικρές συγκεντρώσεις που προκάλεσαν κυκλοφοριακό κομφούζιο, αλλά σημείωσε ότι προβλέπεται ήδη η δυνατότητα οι αστυνομικές αρχές να περιορίσουν τους διαδηλωτές σε μία λωρίδα. Σχολίασε δε πως κυκλοφοριακή συμφόρηση προκαλεί σήμερα και ο Μεγάλος Περίπατος, που όπως είπε, έχει μετατραπεί σε «Μεγάλο Περίγελο».

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν επιχειρεί να ρυθμίσει κάτι πάνω στην κοινή λογική, αλλά επιχειρεί μία επίθεση σε συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα. «Πρόκειται απλά για τη συνάντηση του ακροδεξιού δόγματος του κ. Βορίδη με την νεοδεξιά λογική του κ. Χρυσοχοίδη ή είναι ο φόβος των διαδηλώσεων που έρχονται;» είπε και τόνισε πως η χώρα δεν έχει ανάγκη από αυταρχισμό και προπαγάνδα. Η απάντηση στο γιατί η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα αυτή την «αντιδραστική τομή» είναι, σημείωσε, γιατί «φοβάται» τις εξελίξεις και τις κοινωνικές αντιδράσεις «που έρχονται από Σεπτέμβρη» καθώς η χώρα «μπαίνει σε περίοδο βαθιάς ύφεσης». Και αυτό, όπως είπε, «παρά τα εκατομμύρια δημόσιου χρήματος που μοιράζετε για να σας φιλοτεχνούν κυρίαρχο και άτρωτο τα ΜΜΕ».

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο προσπαθεί να διχάσει την κοινωνία, να οδηγήσει σε μία κατάσταση στην οποία «οι ηλικιωμένοι θα κατηγορούν τους νέους, οι φτωχοί τους πλουσίους, οι άνεργοι τους εργαζόμενους, ο δημόσιος υπάλληλος των 600 ευρώ τον υπάλληλο των 700 ευρώ, μία κοινωνία που θα τρώει τις σάρκες της, με την αστυνομία σε ρόλο εγγυητή της ομαλότητας, με την αστυνομία να αποφασίζει ποιος, πού και πότε θα διαδηλώσει».

Κανένα ελληνικό Σύνταγμα από το 1964 δεν επέβαλε υποχρέωση γνωστοποίησης των συγκεντρώσεων, είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ σε σύντομη αντιπαράθεση με τον κ. Μητσοτάκη κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «μετά από αυτό που έπαθε χθες είναι σε μία ανησυχία». «Δεν είναι εύκολο ο χορηγός σας να σας επιστρέφει τα χρήματα» σχολίασε καυστικά.

Την υποχρέωση γνωστοποίησης των συγκεντρώσεων, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, την είχαν μόνο τα χουντικά διατάγματα. Συνειδητά η ρήτρα αυτή απαλείφθηκε από το Σύνταγμα του 1975.

Το πιο εντυπωσιακό στο νομοσχέδιο αυτό δεν είναι σε αυτά που λέει, αλλά σε αυτά που παραλείπει, παρατήρησε. Απουσιάζει η όποια διάταξη που να περιορίζει την αστυνομική δράση, δεν προβλέπει ούτε την παραμικρή απαγόρευση, υποχρέωση, ευθύνη στις αστυνομικές αρχές.

«Η αστυνομία λαμβάνει κάθε αναγκαίο μέτρο σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία» γράφει το άρθρο για τις υποχρεώσεις της αστυνομίας είπε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι αυτό στέλνει το εφιαλτικό μήνυμα «Το κράτος είστε εσείς». «Όλη η πολιτική της καταστολής, όλα όσα είδαμε έναν χρόνο τώρα, αποτυπώνονται στο νομοσχέδιο» τόνισε, αναφερόμενος σε περιστατικά απρόκλητης βίας.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε απαράδεκτη τη ρύθμιση που ορίζει ότι πρέπει ένα πρόσωπο να είναι υπεύθυνο για τη συγκέντρωση και να πληρώνει τυχόν καταστροφές. Όπως είπε στόχος δεν είναι άλλος από το να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Στο σημείο εκείνο καταφέρθηκε και κατά του Κινήματος Αλλαγής, τονίζοντας πως «μεγαλύτερη ακόμη ντροπή είναι να ψηφίζεται κάτι τέτοιο από δημοκρατικές, προοδευτικές δυνάμεις». Σχολίασε δε πως μπορεί «πολλοί να ζήλεψαν την δική σας διαδρομή προς τα έδρανα της Ν.Δ. κ. Χρυσοχοΐδη». Κάλεσε δε τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής «να μην ξεχνούν ποια ιστορική παράδοση υπηρετούν» και υπογράμμισε «η Δημοκρατική Παράταξη σε αυτόν τον τόπο έχει και θα έχει συνέχεια με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Απευθυνόμενος εκ νέου στον πρωθυπουργό τόνισε πως «σήμερα επιχειρείτε να ξηλώσετε είναι η δημοκρατική κατάκτηση της περιόδου της Μεταπολίτευσης». «Η Μεταπολίτευση μας έδωσε το Συμβόλαιο για την ομαλότερη περίοδο» είπε, προσθέτοντας πως ο ίδιος είναι από την πρώτη γενιά των τυχερών Ελλήνων που δεν έζησε πολιτικές διώξεις. «Η δική μου γενιά μεγάλωσε σε μία Ελλάδα που εξέλιξε σε προοδευτική κατεύθυνση το Σύνταγμά της, που κατοχύρωσε το οικογενειακό Δίκαιο, που προσάτευσε τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, που θέσπισε τη δημόσια εκπαίδευση και το εθνικό σύστημα υγείας» είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως αυτό το Συμβόλαιο δεν γράφτηκε μόνο σε χαρτί, αλλά γράφτηκε στους δρόμους από τους ανθρώπους που υπέμειναν τα βάσανα μίας ζωής, από τους νέους του αντιδικτακτορικού αγώνα, της πολιτικής αλλαγής του 81, αλλά και αργότερα από τη γενιά του Γρηγορόπουλου και τους νέους του σήμερα.

«Αυτοί που φοβάστε είναι αυτοί που σας πίστεψαν έναν χρόνο πριν... Εκεί που νομίζατε ότι θα βλέπουν οι πολίτες για πάντα το σωτήρα, βλέπουν τον πρωθυπουργό της μεγαλύτερης ύφεσης που έχει ζήσει η χώρα στην μεταπολεμική περίοδο και προβληματίζονται» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «ο κόσμος κατανοεί πως ο δήθεν άτρωτος ηγέτης έχει χτίσει μία χάρτινη ηγεμονία».

Keywords
Τυχαία Θέματα