Τσίπρας: Απιστία κατά του δημοσίου η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ αν ισχύουν τα μεγάλα κοιτάσματα στην Κρήτη

Ανάρτηση του Αλ. Τσίπρα για δημοσιεύματα σχετικά με κοιτάσματα υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Κρήτης

«Σημερινά πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα (εφημερίδες "Τα Νέα" και "Η Καθημερινή") φέρουν τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ να εκτιμά ότι υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα νοτιοδυτικά της Κρήτης, στα οικόπεδα όπου τον περασμένο Ιούνιο υπογράψαμε να διερευνήσουν

από κοινού ΕΛΠΕ, ExxonMobil και Total», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο Facebook.

«Αν αυτό ισχύει», υπογραμμίζει, «η επιλογή της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και ιδιαίτερα της θυγατρικής της για τις εξορύξεις, δεν θα αποτελεί απλά ιδεοληψία, αλλά απιστία κατά του Δημοσίου».

{https://www.facebook.com/tsiprasalexis/posts/10157803381918054}

Υπενθυμίζεται πως από τις σεισμικές έρευνες των ΕΛΠΕ προκύπτουν ενδείξεις για πολύ μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στον ελλαδικό χώρο, σύμφωνα με τις παραπάνω εφημερίδες.

Εάν οι ενδείξεις αυτές επιβεβαιωθούν από τις γεωτρήσεις, τότε δυνητικά οι απολήψιμες ποσότητες μπορεί να είναι της τάξης των 280 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, οι οποίες μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της Ελλάδας για περίπου 70 χρόνια, δεδομένου ότι, σύμφωνα με την Καθημερινή, η Ελλάδα καταναλώνει 4 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου το χρόνο. Πρόκειται για τη Δομή Τάλως, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ Γιάννης Γρηγορίου σε κλειστή συζήτηση του think tank του Ευάγγελου Βενιζέλου, έχει παρόμοια δομή με αυτή του κοιτάσματος Ζορ που ανακαλύφθηκε στην ΑΟΖ της Αιγύπου το 2015.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, ο εν λόγω στόχος έχει καταγραφεί στις σεισμικές έρευνες του 2012-2013 από την νορβηγική εταιρεία PGS που είχε «σκανάρει» τις θαλάσσιες περιοχές Ιονίου και νότια της Κρήτης με τη δομή Τάλως να εντοπίζεται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην δεύτερη περιοχή. Με το σεισμογραφικό Nordic Explorer, η νορβηγική εταιρία είχε «σκανάρει» τότε τις θαλάσσιες περιοχές Ιονίου και νότια της Κρήτης, συλλέγοντας δεδομένα από συνολική έκταση 225.000 τ.χλμ.

Για να επιβεβαιωθεί το μέγεθος του κοιτάσματος απαιτούνται γεωτρήσεις.

Η δομή Τάλως, φέρεται να βρίσκεται στις δυο θαλάσσιες παραχωρήσεις «δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», οι οποίες έχουν μισθωθεί από την κοινοπραξία Total - ExxonMobil - ΕΛΠΕ. Με βάσει τις συμβάσεις που ψηφίστηκαν πριν από μερικές εβδομάδες, οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν οκτώ χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα