Τσίπρας - Μητσοτάκης: Ο άγνωστος διάλογος για την Εκκλησία

Ο κορονοϊός, η εκκλησία και όσα ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το κλείσιμο των εκκλησιών.

Η στάση της Εκκλησίας και ιδιαίτερα η θεία Λειτουργία εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού ήταν στο επίκεντρο της χθεσινής συζήτησης, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Τσίπρας,

λίγες ώρες πριν την απόφαση του Πρωθυπουργού να αναστείλει τα θρησκευτικά μυστήρια όλων των δογμάτων έθεσε ευθέως το θέμα και έκανε λόγο για αδράνεια από πλευράς της Πολιτείας.

Σημειώνεται ότι χθες ο κ. Μητσοτάκης μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται όλες οι λειτουργίες όλων των δογμάτων, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει λόγο για καθυστέρηση 10 ημερών.

Ειδικότερα ο κ. Χαρίτσης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «έπρεπε να περάσουν δέκα μέρες, να συνωστιστούν και να μεταλάβουν στις εκκλησίες χιλιάδες πιστοί, να βρεθεί η χώρα στη δίνη της πανδημίας για να πράξει ο πρωθυπουργός το αυτονόητο.
Ο κ. Μητσοτάκης επιτέλους ανακοίνωσε αυτό που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή, αυτό που επέβαλε η κοινή λογική, αυτό που απαιτούσε η επιστημονική κοινότητα. Ελπίζουμε ειλικρινά, αυτή η πολυήμερη αργοπορία, καθαρά για λόγους μικροκομματικού υπολογισμού και εσωκομματικών ισορροπιών, να μην έχει καταστροφικές επιπτώσεις στη μεγάλη μάχη που δίνει η ελληνική κοινωνία ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η ΠΝΠ ήδη από τις 25 Φλεβάρη προέβλεπε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει στο κλείσιμο των εκκλησιών:

«Προς τον σκοπό της αποφυγής κινδύνου εμφάνισης ή και διάδοσης κορονοϊού που ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, μπορεί να επιβάλλονται μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης, καθώς και περιορισμού της διάδοσης της νόσου.

2. Τα μέτρα αυτά συνίστανται:
(στ) στην προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας σχολικών μονάδων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, φορέων και ιδρυμάτων, δημοσίων και ιδιωτικών, κάθε τύπου και βαθμού, χώρων θρησκευτικής λατρείας, καθώς και στην προσωρινή απαγόρευση και αναστολή μετακινήσεων για οποιονδήποτε λόγο του εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού και μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών οποιωνδήποτε εκ των ανωτέρω σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικών δομών, φορέων και ιδρυμάτων,

Άρθρο 1, παράγραφος 4

"4. Τα μέτρα της παραγράφου 3 του παρόντος επιβάλλονται και εξειδικεύονται ανά περίπτωση, δυνάμει απόφασης:
.....
δ) των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας για την επιβολή του μέτρου της περίπτωσης (στ) μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19. Με την ίδια απόφαση ορίζεται και κάθε συναφής και αναγκαία πρόβλεψη για ζητήματα διαχείρισης απουσιών, προθεσμιών, εξετάσεων, υποχρεώσεων υποβολής συναφών δηλώσεων και λοιπών ζητημάτων των φορέων και νομικών προσώπων που τίθενται σε καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας».

Χαρακτηριστικός, πάντως είναι ο διάλογος που είχε προηγηθεί μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα.

ΑΤ: Είναι απαράδεκτο να κλείνουμε τα πάντα και να κάνουμε εξαιρέσεις στην εκκλησία. Έπρεπε να κλείσουν από την αρχή. Δυο Κυριακές με τον ιό σε έξαρση και τις εκκλησίες γεμάτες κόσμο, ιδιαίτερα τη Κυριακή της Ορθοδοξίας και σειρά βουλευτών σου να καλούν τον κόσμο να μεταλάβει ήταν απαράδεκτο.
Ελπίζω να μην έχουμε πάθει μεγάλη ζημιά από αυτό. Μπορεί να αποβεί μοιραία η καθυστέρηση.

ΚΜ : Η θέση μου ήταν από την αρχή ότι έπρεπε να κλείσουν.

ΑΤ : Και τότε γιατί δεν το έκανες ;

ΚΜ : Ήθελα να δώσω χρόνο στην εκκλησία να το αποφασίσει μόνη της.

ΑΤ : Μπορεί ο χρόνος αυτός να αποβεί μοιραίος για συνανθρώπους μας.

ΚΜ : Αν δεν το αποφασίσουν σήμερα, θα το κάνω.

Keywords
Τυχαία Θέματα