Τσιόδρας: Βέβαιη η επάνοδος του κορονοϊού με ένα δεύτερο κύμα

Δεδομένο θεωρείται από τους ειδικούς ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα και με το ECDC. Τι λέει ο Σωτήρης Τσιόδρας.

«Το απαγορευτικό οδήγησε σε μείωση του ρυθμού νέων λοιμώξεων σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου, οι οποίες όμως ήδη ετοιμάζονται για ένα δεύτερο κύμα», ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας την Πέμπτη, ενώ μετέφερε και τις εκτιμήσεις αξιωματούχων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) πως «έχουμε αρκετό δρόμο ακόμα μπροστά μας με αυτή την πανδημία».

«Σύμφωνα με την διευθύντρια

του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων, θεωρείται βέβαιη η επάνοδος του ιού με ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων, τη στιγμή μάλιστα που μικρά ποσοστά ανοσίας διαπιστώνονται στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο καθηγητής στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας.

Τι λέει η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων

Υπενθυμίζεται πως από την πλευρά του ECDC, η δρ Αντρέα Άμον -την οποία επικαλέστηκε ο κ. Τσιόδρας- σημείωσε ότι «το ερώτημα είναι πότε και πόσο μεγάλο θα είναι το δεύτερο κύμα», όχι αν θα υπάρξει.

Όπως εκτίμησε η ίδια, η ανοσία του πληθυσμού σε διάφορες χώρες κινείται σήμερα μεταξύ του 2% και του 14% και στην Ευρώπη συνολικά, ίσως, βρίσκεται γύρω στο 10%. «Πράγμα που αφήνει ακόμη το 85% έως 90% του πληθυσμού ευάλωτο», όπως λέει.

«Ο ιός βρίσκεται γύρω μας, κυκλοφορώντας περισσότερο από ό,τι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο... Δεν θέλω να δημιουργήσω μία καταστροφολογική εικόνα, αλλά νομίζω πως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Δεν είναι ώρα τώρα να χαλαρώσουμε τελείως», πρόσθεσε.

Η πρώην νοσοκομειακή γιατρός και επικεφαλής του ECDC από το 2017 τόνισε ότι από τις 2 Μαΐου όλη η Ευρώπη έχει περάσει πια την κορύφωση των λοιμώξεων, με εξαίρεση την Πολωνία.

Όπως υποστήριξε, διαπιστώνει μία τάση του κοινού να χαλαρώσει τα μέτρα προφύλαξης, είτε για οικονομικούς λόγους είτε για να νοιώσει πάλι ελεύθερο. «Τώρα που είναι ξεκάθαρο πως οι λοιμώξεις πέφτουν, οι άνθρωποι νομίζουν πως τελείωσε. Πράγμα που σίγουρα δεν συμβαίνει», επισήμανε.

Εκτίμησε, δε, ότι όταν γίνει ο απολογισμός της κρίσης στην Ευρώπη και πώς εξαπλώθηκε σε αυτήν ο κορονοϊός, ως κομβικό σημείο θα αναδειχθεί η επιστροφή στις αρχές Μαρτίου των εκδρομέων στις πατρίδες τους μετά τις διακοπές για σκι στις ιταλικές και αυστριακές Άλπεις, όπου πολλοί άνθρωποι συνωστίστηκαν σε περιορισμένους χώρους, όπως π.χ. στις καμπίνες των τελεφερίκ που μετέφεραν τους σκιέρ στις πίστες στα βουνά: «Ήταν τέλειες οι συνθήκες για έναν τέτοιο ιό. Είμαι αρκετά βέβαιη ότι αυτό συνέβαλε στην ευρεία εξάπλωση του στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με την ίδια, από εδώ και πέρα η μάχη με τον ιό SARS-CoV-2 θα είναι μακρά. «Δεν ξέρω αν θα είναι για πάντα, αλλά δεν νομίζω ότι θα φύγει πολύ γρήγορα. Φαίνεται να είναι πολύ καλά προσαρμοσμένος στους ανθρώπους», υπογράμμισε.

Οι συστάσεις Τσιόδρα για τους χώρους

Σε συνέχεια των παραπάνω - και αφού ανακοίνωσε 3 νέα κρούσματα και δύο ακόμη θανάτους λόγω κορονοϊού στη χώρα μας - ο κ. Τσιόδρας ανέφερε στην κύρια τοποθέτησή του πως χρειάζεται «αυξημένη εγρήγορση» από όλους, «ιδιαίτερα σε περιοχές που μπορεί να λειτουργήσουν πιο εύκολα ως εστίες μετάδοσης του ιού, δηλαδή κλειστούς χώρους, περιοχές που μπορεί να οδηγήσουν σε πολλαπλές επαφές με συνανθρώπους μας και ανθρώπους βέβαια που μπορεί να είναι φορείς του ιού».

«Η κύρια πηγή μετάδοσης του πολύ καλά προσαρμοσμένου στον άνθρωπο νέου ιού, σύμφωνα και με επικαιροποιημένες οδηγίες που εκδόθηκαν εχθές από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων, είναι πως ο ιός, στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, μεταδίδεται με αεροσταγονίδια από τη μύτη και το στόμα μας και, φυσικά, από άνθρωπο σε άνθρωπο», εξήγησε ο λοιμωξιολόγος.

Έπειτα, «κομβικά σημεία στη διασπορά του, φαίνεται να είναι εστίες υπερμετάδοσης σε κλειστούς χώρους με μαζικό συνωστισμό ατόμων. Στη Νότια Κορέα με το εξαιρετικό σύστημα ανίχνευσης και ιχνηλάτησης επαφών – επιτυγχάνει την ανίχνευση άνω του 95% των επαφών ένα περιστατικό λοίμωξης – σε ένα νέο που διαδοχικά επισκέφτηκε 3 χώρους νυχτερινής διασκέδασης, 3 νυχτερινά κλαμπ, οδήγησε σε ιχνηλάτηση 7.200 ατόμων από 5 παρόμοιους χώρους όπου θα μπορούσε να είχε διασπαρεί ο ιός και τελικά, στην εργαστηριακή διάγνωση και ανίχνευση δεκάδων νέων περιπτώσεων», όπως σημείωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με άλλη μελέτη της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, «πολλαπλές επιδημίες ξεκινούν από τέτοιους χώρους και φέρνω ως παράδειγμα εδώ τις κατοικίες των μεταναστών στη Σιγκαπούρη, τα μπαρ ζωντανής μουσικής στην Ιαπωνία, τα πλοία, τα κρουαζιερόπλοια, τα εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος στις ΗΠΑ, τις χορωδίες στην Πολιτεία Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ, τα θέρετρα του σκι στην Αυστρία και βόρεια Ιταλία, τα οποία σύμφωνα με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού CDC διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην ευρωπαϊκή επιδημία, τα νοσοκομεία, τους οίκους ευγηρίας και άλλους ευάλωτους πληθυσμούς».

«Το 99,7% των μεταδόσεων της νόσου φαίνεται να συμβαίνει εκεί. Πολύ πρόσφατες επιστημονικές αναλύσεις κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, μετά από εξέταση εκατοντάδων επιδημιών. Μάλιστα, από κάποιες μαθηματικές εκτιμήσεις των ίδιων επιστημόνων υπολογίζεται πως δεν χρειάζεται να είναι πολλοί οι μολυσμένοι σε αυτούς τους χώρους. Λένε ότι περίπου το 80% των λοιμώξεων, μπορεί να προκαλείται από ένα 10% των περιπτώσεων της νόσου», πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας.

«Τηρούμε τα μέτρα»

Παραμένει δε «εξαιρετικά σημαντικό και αυτή την περίοδο που εμείς καταγράφουμε μικρότερη κυκλοφορία του ιού, ενώ άλλες χώρες ακόμα στενάζουν, να τηρούμε μέτρα απόστασης, να αποφεύγουμε την πολυκοσμία, τους κλειστούς χώρους και, φυσικά, να τηρούμε όλες τις οδηγίες που έχουμε δώσει μέχρι σήμερα και ιδιαίτερα να μένουμε σπίτι αν έχουμε συμπτώματα συμβατά με τον ιό, να αναζητούμε τη διάγνωση και να απομονωνόμαστε και εμείς και οι επαφές μας», συνέχισε.

«Ελπίζω να καταφέρουμε να γυρίσουμε κάποια στιγμή στην ίδια κανονικότητα και όχι σε μια εντελώς νέα κανονικότητα, όπως ισχυρίζονται οι συνάδελφοι μου από την Νότια Κορέα», ευχήθηκε ο καθηγητής, ενώ έκλεισε λέγοντας πως «ο δρόμος μας προς την επιστροφή κάθε άλλο παρά εύκολος είναι. Η επιφυλακή παραμένει σε ύψιστο επίπεδο».

Keywords
Τυχαία Θέματα