Κορονοϊός: 102 νεκροί, 22 νέα κρούσματα κορονοϊού - «Το εμβόλιο θα αργήσει»

Στα 2.192 έφτασε ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού.  Στις ΜΕΘ παραμένουν 72 ασθενείς.

Το νέο απολογισμό από την πανδημία του κορονοϊού, ανακοίνωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως ανέφερε τα νέα κρούσματα είναι 22 σε σύνολο 2.192.

Οι νεκροί ανήλθαν στους 102, στις ΜΕΘ παραμένουν 72 άτομα, ενώ 29 εξήλθαν από τις μονάδες εντατικής θεραπείας.  

«Ναι στην αισιοδοξία με διαφάνεια. Ακόμη δεν ήρθε ο καιρός

για χαλάρωση. Πάμε σιγά - σιγά, έχουμε πετύχει σαν λαός», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την τακτική του ενημέρωση, σημειώνοντας ότι το κύριο μέλημα και στις επόμενες φάσεις είναι οι ηλικιωμένοι. 

Για το δεύτερο κύμα της πανδημίας είπε ότι δεν περιμένουμε να είναι χειρότερο το καλοκαίρι από όσα έχουμε δει, κάτι που φάνηκε και σε μελέτη του Χάρβαρντ. 

Ο καθηγητής επισήμανε πάντως ότι από τα 70 εμβόλια που δοκιμάζονται μόνο ένα βρίσκεται στη δέυτερη φάση. «Το εμβόλιο θα αργήσει και ο ιός θα σβήσει μόνο αν βρεθεί ή όταν επαναλαβάνουμε τα μέτρα. Ίσως χρειάζονται επαναλαμβανόμενα lockdown». 

«Δεν είναι εύκολο να πούμε για την ανοσία πόσο ισχυρή είναι. Είναι αλλιώς αν κάποιος την έχει περάσει ελαφρά και κάποιος έχει νοσήσει» συμπλήρωσε ο κ. Τσιόδρας

«Μην καταστρέψουμε σε λίγες ώρες όσα κάναμε το προηγούμενο διάστημα. Έχουμε ακόμη δρόμο για την σταδιακή άρση των μέτρων. Tα δεδομένα που συγκεντρώνουμε θα μας δείξουν πότε θα γίνει η σταδιακή άρση» είπε από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς.  

Επιτυχία ΠΑΣΤΕΡ

Σημειώνεται πάντως ότι ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 εμφανίζει σημαντική ετερογένεια εντός του ξενιστή, ενώ είναι επιρρεπής σε γενετικούς ανασυνδυασμούς (αναστροφές και αναδιατάξεις του γονιδιώματός του), ένα φαινόμενο γνωστό για άλλους κορονοϊούς, το οποίο αποτελεί -επίσης- κινητήρια εξελικτική δύναμη για πολλούς ακόμη ιούς.

Αυτό προκύπτει από διεθνώς πρωτοποριακή μελέτη επιστημόνων του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ (ΕΙΠ), σε συνεργασία με τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σωτήρη Τσιόδρα. Η μελέτη βρίσκεται υπό αξιολόγηση σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό και η δημοσίευσή της αναμένεται το προσεχές διάστημα. Η Μονάδα Βιοπληροφορικής και Εφαρμοσμένης Γενωμικής του ΕΙΠ, ανταποκρινόμενη στην ανάγκη για τον γενετικό χαρακτηρισμό του νέου κορονοϊού που προκαλεί τη νόσο Covid-19, προχώρησε στην ανάπτυξη βιοπληροφορικών αναλυτικών ροών, ειδικά προσαρμοσμένων στα χαρακτηριστικά του νέου ιού, με σκοπό την ανίχνευση σπάνιων γενετικών φαινομένων. Οι Έλληνες ερευνητές έδειξαν, για πρώτη φορά διεθνώς, ότι ιικές παραλλαγές εμφανίζονται συνήθως σε χαμηλή συχνότητα (κάτω του 10%) και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη νέων αντιικών φαρμάκων και εμβολίων, αλλά και στον σχεδιασμό των διαγνωστικών μεθόδων.

ΠΟΥ για μέτρα χαλάρωσης

Εν τω μεταξύ, οι χώρες που χαλαρώνουν τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν για να ανακόψουν την εξάπλωση του κορονοϊού θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο αυτών των αλλαγών πριν προχωρήσουν σε νέα χαλάρωση, ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ). Στην νεότερη επικαιροποίηση της στρατηγικής του (Strategy Update), ο Οργανισμός ανέφερε ότι ο πλανήτης βρίσκεται σε ένα «κρίσιμο σταυροδρόμι» στην πανδημία και ότι η «ταχύτητα, η κλίμακα και η ισότητα πρέπει να είναι οι κατευθυντήριες γραμμές μας» όταν λαμβάνονται αποφάσεις για το ποια μέτρα είναι απαραίτητα. Κάθε χώρα θα πρέπει να εφαρμόσει ολοκληρωμένα μέτρα δημόσιας υγείας για να κρατήσει μια διατηρήσιμη, σταθερή κατάσταση χαμηλού επιπέδου ή μηδενικής μετάδοσης και να προετοιμάσει την δυνατότητα κινητοποίησής της ώστε να αντιδράσει άμεσα προκειμένου να ελέγξει την όποια εξάπλωση, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Διαβάστε ακόμη:

13033: Τι πρέπει να γράφει το sms για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Έντυπο δήλωσης μετακίνησης: Πού θα το βρείτε για εκτύπωση

Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα νέα δεδομένα για τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας ως τις 25 Απριλίου

Keywords
Τυχαία Θέματα