Τουρκικό ΥΠΕΞ: Εντός της υφαλοκρηπίδας μας οι έρευνες - Συνεχίζουμε κανονικά

«Θα υποστηρίξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» απαντά η Τουρκία μετά το διάβημα της Αθήνας για τις έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. 

Απάντηση στο διάβημα της Αθήνας έδωσε το πρωί της Τρίτης ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με το Militaire.gr είπε πώς η Τουρκία θα κάνει κανονικά τις έρευνες που ανακοίνωσε η ΤΡΑΟ, εντός της «υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί με συντεταγμένες στον ΟΗΕ,

βάσει του προκαθορισμένου προγράμματος της, υποστηρίζοντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Υπενθιμίζεται πως χθες Δευτέρα κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης στη Αθήνα. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως ο αφορμή στάθηκε η δημοσίευση αιτήσεων στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Επιπλέον, στη συνέχεια ο Τούρκος πρέσβης παρέλαβε ελληνικό διάβημα προς την Άγκυρα.

Επίσης, υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τόνισε την Δευτέρα ότι «παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου και μία ακόμη ενέργεια που αποπειράται να σφετεριστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Η απάντηση του Τούρκου πρέσβη

«Οι τουρκικές θέσεις στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων οριοθέτησης, του Κυπριακού προβλήματος, των ερευνών και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, της Λιβύης και της περιοχής ως συνόλου είναι γνωστές και διαφανείς», φέρεται να υπογράμμισε ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Burak Ozugergin κατά την κλήτευσή του στο ΥΠΕΞ.

Απαντώντας στις ελληνικές διπλωματικές αρχές ο πρέσβης πρόσθεσε μάλιστα ότι οι θέσεις αυτές κινούνται εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές.

Ακόμη, ο κ. Ozugergin επανέλαβε ότι οι συνεχείς εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο με την Ελλάδα δεν έχουν μέχρι στιγμής απαντηθεί.

Όμως «ποτέ δεν είναι αργά για (δύο) γείτονες όχι μόνο να συνομιλούν αλλά και να ακούει ο ένας τον άλλον», όπως είπε, κατά τις ίδιες πηγές. «Με βασικό εν προκειμένω», σύμφωνα με όσα μεταφέρουν οι ίδιες πηγές,«το να μιλά ο ένας στον άλλον και όχι ο ένας για τον άλλον».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τουρκικό ΥΠΕΞ, - Συνεχίζουμε,tourkiko ypex, - synechizoume