Τουρκία: Οι ομοφυλόφιλοι ευθύνονται για τον κορονοϊό

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων στην Τουρκία δήλωσε, ότι οι ομοφυλόφιλοι και άτεκνοι, ευθύνονται για την πανδημία του κορονοϊού.

Στην Τουρκία ο ιμάμης και επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Ερμπάς είπε, ότι οι άτεκνοι και οι ομοφυλόφιλοι είναι οι υπαίτιοι του ξεσπάσματος του κορονοϊού. Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίστηκε τον Ερμπάς, τονίζοντας ότι «η αξιολόγηση έγινε σύμφωνα με το Ισλάμ και το κοράνι» και πως «ειναι ολόσωστη».

Επίσης, επιτέθηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο της Άγκυρας, που επέκρινε τις θέσεις του Αλί Ερμπάς. Έτσι, χαρακτήρισε την κριτική των νομικών ως μια επίθεση εναντίον του Ισλάμ και του τουρκικού κράτους, υποστηρίζοντας τον ιμάμη, που στο παρελθόν, είχε υπερασπιστεί παιδεραστές και μισογύνηδες.

Παρόλα αυτά, οι δηλώσεις τόσο του Ερντογάν, όσο και του Ερμπάς βρήκαν αρκετούς υποστηρικτές στην γείτονα χώρα. Τα social media πήραν φωτιά με τους οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος AKP να κυκλοφορούν το hashtag «Ο Αλί Ερμπάς δεν είναι μόνος». Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου Προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP Εμέρ Τσέλικ, υποστήριξαν την θεωρία, πως οι άτεκνοι και οι ομοφυλόφιλοι είναι οι υπαίτιοι του κορονοϊού. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος υπερασπίστηκε τον Αλί Εμπάς με δικαιολογία την ελευθερία του λόγου και επιτέθηκε με την σειρά του στον Δικηγορικό Σύλλογο της Άγκυρας, καθώς είναι ο πρώτος θεσμός που αντέδρασε μαζικά στις δηλώσεις του ιμάμη. Αυτό λοιπόν, είχε ως αποτέλεσμα η Εισαγγελία να διατάξει έρευνα εις βάρος του Συλλόγου με το επιχείρημα πως υπήρξε «προσβολή θρησκευτικών αξιών, τις οποίες συμμερίζεται μεγάλη μερίδα του πληθυσμού».

Αντιδράσεις στην Τουρκία

Η Ελιφκάν Ντεμιρτάς που είναι δικηγόρος και ειδική σε θέματα δικαιωμάτων ομοφυλοφίλων, δήλωσε πως οι έρευνες δεν είναι «παρά ένα θλιβερό παράδειγμα για το πόσο πολύ έχει εξαπλωθεί το μίσος». Παράλληλα, διευκρίνισε ότι δηλώσεις του τύπου ότι οι ομοφυλόφιλοι αποτελούν «σοβαρό κίνδυνο» μπορεί να οδηγήσουν σε πράξεις βίας μέσα στην κοινωνία. Ταυτόχρονα, πολλές οργανώσεις υπεράσπισης θεμελιωδών δικαιωμάτων, τάχθηκαν υπέρ του Δικηγορικού Συλλόγου στην Άγκυρα.

Επίσης, η Φιράτ Σοϊλέ από τη συμβουλευτική υπηρεσία ΛΑΟΤ, θεωρεί τις δηλώσεις του Ερμπάς ότι αποτελούν «αδικήματα εναντίον του Συντάγματος». «Ο Ερμπάς παραβίασε το δικαίωμα της ειρηνικής συμβίωσης με το να θέσει τον εαυτό του πάνω από το Σύνταγμα. Διότι κάθε πολίτης σε μια κοινωνία είναι ίσος με τον άλλο», συμπληρώνει στη συνέχεια.

Επιπλέον, υπογραμμίζει πως παρόμοιες δηλώσεις δηλητηριάζουν το κλίμα στην κοινωνία σε τέτοιο βαθμό που δεν αποκλείονται τα λιντσαρίσματα. Εξάλλου, το 2015 είχαν υπάρξει αντιπαραθέσεις στην Τουρκία, από παρόμοια περιστατικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα