Τουρκία: Η θάλασσα μπήκε στην Αλεξανδρέττα - Κατέρρευσε ο ναός του Αγίου Νικολάου

Ο σεισμός προκάλεσε μικρό τσουνάμι με αποτέλεσμα το νερό της θάλασσας να μπει στην πόλη.Η Αλεξανδρέττα ή Ισκεντερούν είναι από τις πόλεις που χτυπήθηκαν βάναυσα από τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η κατάσταση που επικρατεί εκεί είναι…

Κατέρρευσε ο ναός του Αγίου Νικολάου

Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί και ο Ελληνορθόδοξος ναός του Αγίου Νικολάου. Ολόκληρο το εσωτερικό της εκκλησίας έχει καταρρεύσει και θα χρειαστούν τεράστιες

προσπάθειες για την ανοικοδόμηση.

Μάλιστα παρατηρήθηκαν και φαινόμενα πλιάτσικου, καθώς πολίτες έμπαιναν σε σούπερ μάρκετ για να κλέψουν προμήθειες, με την αστυνομία να επεμβαίνει.

Η πόλη της Αλεξανδρέττας

Η Αλεξανδρέττα (Ισκεντερούν), είναι πόλη της επαρχίας της Αντιόχειας στη μεσογειακή ακτή της Τουρκίας. Είναι το βασικό λιμάνι της περιοχής και σύμφωνα με την απογραφή του 2012 έχει 184.833 κατοίκους. Ήταν μια από τις πόλεις που ιδρύθηκαν από τον Μέγα Αλέξανδρο και το αρχαίο της όνομα ήταν Ἀλεξάνδρεια κατ᾽ Ἴσσον προς διαφοροποίηση από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Μετά την κατάκτησή της από τους Άραβες τον 7ο αιώνα πήρε το όνομα αλ-Ισκανταρούν (Ισκάνταρ στα περσικά ο Αλέξανδρος) και αποκαλούνταν από τους δυτικούς προσκυνητές και σταυροφόρους το υποκοριστικό Αλεξανδρέττα. Με τη συνθήκη της Άγκυρας το 1921, το σαντζάκι της Αλεξανδρέττας προσαρτήθηκε στο γαλλικό προτεκτοράτο της Συρίας. Αργότερα, το 1939, προσαρτήθηκε στην Τουρκία μετά από δημοψήφισμα, το οποίο αμφισβητείται έως και σήμερα από τη Συριακή Δημοκρατία.

Keywords
Τυχαία Θέματα