Τουρισμός: Το χρονοδιάγραμμα επιστροφής στην κανονικότητα

Το χρονοδιάγραμμα για τον τουρισμό - Πότε ξεκινούν οι πτήσεις εξωτερικού - Με ποιες χώρες ανοίγουν τα σύνορα.

Στις 15 Ιουνίου ξεκινάει η τουριστική περίοδος για τη χώρα μας φέτος, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, Χάρης Θεοχάρης.

Από τις 15/6, ειδικότερα, τα εποχικά ξενοδοχεία θα έχουν δικαίωμα έναρξης της λειτουργίας τους, ενώ θα ακολουθήσουν -σε μεταγενέστερη φάση- τα ξενοδοχεία και καταλύματα 12μηνης λειτουργίας.

Ταυτόχρονα, οι απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό -ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης- θα

ξεκινήσουν από την 1η Ιουλίου.

Στους επισκέπτες θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ και θα τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία δεν θα σκιάσουν ούτε τον λαμπερό μας ήλιο ούτε τη φυσική ομορφιά της Ελλάδας», όπως ανέφερε στο διάγγελμά του απόψε και ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ταξιδιώτες δεν θα τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών, όπως ισχύει σήμερα.

Από ποιες χώρες ξεκινάει το άνοιγμα των συνόρων

«Η Βουλγαρία θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα αποκαταστήσουμε τη διασύνδεσή μας» επισήμανε εξάλλου ο υπουργός Τουρισμού.

Θα ακολουθήσουν οι χώρες της βόρειας Ευρώπης, η Γερμανία, καθώς και οι χώρες της «γειτονιάς» μας, όπως το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, από την πλήρη απελευθέρωση των πτήσεων, η οποία αφορά την 1η Ιουλίου, θα εξαιρεθούν ορισμένες μόνο χώρες. Ειδικότερα, στις 15 Ιουνίου θα έχει προηγηθεί η απελευθέρωση των πτήσεων από και προς συγκεκριμένες χώρες του εξωτερικού - αποκλειστικά και μόνο προς το αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Οι χώρες αυτές θα παρακολουθούνται στενά, με τη σχετική λίστα να «μικραίνει» ή να «μεγαλώνει» ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

Τι θα γίνει με τον εσωτερικό τουρισμό

Όσον αφορά τον εσωτερικό τουρισμό, αποφασίστηκε η διεξαγωγή διαφημιστικής εκστρατείας, αλλά και η αξιοποίηση των προγραμμάτων «Τουρισμός για Όλους» και «Κοινωνικός Τουρισμός».

Το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» είναι ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ και προσφέρει e-voucher (εκπτωτικό κουπόνι) αξίας 120 ευρώ σε κάθε δικαιούχο για διακοπές με κατ’ ελάχιστο τις τέσσερις διανυκτερεύσεις. Οι δικαιούχοι υπολογίζονται σε περίπου 250.000.

Χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία της αγοράς

Το restart tourism, όπως ονομάζεται το πλάνο του αρμόδιου υπουργείου, περιλαμβάνει και το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα:

25/5: Επιτρέπεται το yachting1/6: Ανοίγουν οι χώροι κατασκήνωσης (Camping) και τα Ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας15/6: Ανοίγουν όλα τα υπόλοιπα καταλύματα. 1ο στάδιο απελευθέρωσης πτήσεων προς «Ελευθέριος Βενιζέλος»1/7: 2ο στάδιο απελευθέρωσης πτήσεων προς τα υπόλοιπα αεροδρόμια15/7: Σταδιακή άρση των υπόλοιπων εξαιρέσεων

Keywords
Τυχαία Θέματα