Τουρισμός για Όλους: Οι δικαιούχοι και οι αιτήσεις - Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έναρξη των αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους».

Ξεκίνησε η διαδικασία για τη δήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους», το οποίο πρόκειται να προσφέρει και 1 εκατομμύριο διανυκτερεύσεις στους δικαιούχους.

Επιπλέον, οι αιτήσεις συμμετοχής θα υποβάλλονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Υπουργείου Τουρισμού - που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης - www.tourism4all.gov.gr.

Έτσι,

το πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους», προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά 250.000 δικαιούχους και υπολογίζεται ότι θα προσφέρει περίπου 1 εκατομμύριο διανυκτερεύσεις, ενώ οι δηλώσεις συμμετοχής των δικαιούχων αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του Ιουλίου.

Μάλιστα, με αυτόν τον τρόπο το Υπουργείο Τουρισμού «στηρίζει έμπρακτα τον ελληνικό τουρισμό και στοχεύει μέσω του προγράμματος στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στην ενίσχυση των τουριστικών ροών και στην επιδότηση της διαμονής σε καταλύματα όλων των κατηγοριών ανά την επικράτεια, τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα ως πάροχοι, προσφέροντας ειδικές τιμές».

Επίσης, κατά την ίδια ανακοίνωση «είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο Τουρισμού υλοποιεί πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού».

Διάρκεια

Η διάρκεια του προγράμματος είναι, αρχικά, εξάμηνη. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε πως ο «τουρισμός για Όλους» αφορά στο διάστημα από τις 15 Ιουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου. Ωστόσο είναι πιθανό να υπάρξει παράταση, με στόχο και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Δικαιούχοι

Ο «Τουρισμός για Όλους» απευθύνεται σχεδόν στο σύνολο των πολιτών, καθώς το 90% των πολιτών εκτιμάται πως μπορεί να υποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα. Ειδικότερα, το κριτήριο συμμετοχής είναι 16.000 ευρώ για ετήσιο ατομικό εισόδημα και από 28.000 για το οικογενειακό, συν την προσαύξηση 1.500 ευρώ ανά τέκνο.

Επιδότηση

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες για το πρόγραμμα, η επιδότηση είναι για το ήμισυ του μισθώματος 4 διανυκτερεύσεων. Θα μπορεί δε να φτάσει στα 120 ευρώ ανά άτομο.

«Κοινωνικός τουρισμός»

Παράλληλα με το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» τρέχει και το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ «Κοινωνικός τουρισμός».

Συγκεκριμένα είναι για την περίοδο 2020-2021 και αφορά πάνω από 300.000 δικαιούχους.

Σε αυτή την περίπτωση, μάλιστα, πέραν της επιδότησης για διαμονή στην απόφαση προβλέπεται και επιδότηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων τουλάχιστον κατά 30%.

Όπως επισημαίνει ο διοικητής του Οργανισμού, «το φετινό ενισχυμένο και διευρυμένο πρόγραμμα, που, για πρώτη φορά, θα επιδοτεί και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, θα έχει ακόμα μεγαλύτερο αντίκτυπο σε μία κρίσιμη συγκυρία για τον κλάδο του τουρισμού. Καλούμε τις επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και να αξιοποιήσουν τις αυξημένες επιδοτήσεις, που το καθιστούν ελκυστικότερο τόσο για τους δικαιούχους, όσο και για τον κλάδο, ώστε να ενισχυθεί άμεσα ο εσωτερικός τουρισμός»

Ειδικότερα, ο κοινωνικός τουρισμός του ΟΑΕΔ ξεκινά από την 1η Αυγούστου και προβλέπει ανώτατη συμμετοχή για τους δικαιούχους από 1 έως 11,5 ευρώ την ημέρα με πρωινό, ανάλογα με την κατηγορία του καταλύματος (από ένα έως πέντε αστέρια).

Επιπλέον των 300.000 επιταγών του νέου προγράμματος 2020-2021, δίνεται παράταση, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, στο τρέχον πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του 2019-2020, προκειμένου οι 113.000 επιταγές που δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα, να αξιοποιηθούν και αυτές. Για τους δικαιούχους του περσινού προγράμματος, η ιδιωτική συμμετοχή κυμαίνεται από 1,5 έως 12 ευρώ.

Σημειώνεται πως αναμένονται νεότερες ανακοινώσεις από τον ΟΑΕΔ για την ημερομηνία έναρξης των αιτήσεων καθώς και για περισσότερες διευκρινίσεις ως προς τις παροχές, τα καταλύματα και τους δικαιούχους.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα