Το σενάριο που εξετάζει το Μαξίμου για προσφυγή στις κάλπες

Το σενάριο για πρόωρες εκλογές το 2020 συζητά πλέον σοβαρά ο Κυρ. Μητσοτάκης

Η φράση του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Πέμπτης κατά τη συζήτηση του εκλογικού νόμου ήταν ενδεικτική των προθέσεων του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το χρόνο των εκλογών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας επί του νομοσχεδίου υπογράμμισε ότι η ΝΔ

αλλάζει τον εκλογικό νόμο για να πάει σύντομα σε εκλογές.

Το σενάριο για πρόωρες εκλογές το 2020 συζητά πλέον σοβαρά ο Πρωθυπουργός με βασικό στόχο να κάψει το νόμο της «απλής αναλογικής».

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο είχαν αρχικά σκεφτεί να αλλάξει ο εκλογικός νόμος και άρα η κατάργηση της απλής αναλογικής να γινόταν τον τελευταίο χρόνο της διακυβέρνησης ή έστω το αργότερο το 2021 εάν προέκυπτε ανάγκη επίσπευσης των εκλογών.

Πλέον όμως όλα άλλαξαν και στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η θεώρηση ότι σε περίπτωση διπλών εκλογών ζημιωμένος θα βγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό για τους εξής λόγους: α) διότι η απλή αναλογική θα οδηγήσει και σε δεύτερη εκλογή με το νέο νόμο και άρα θα εφαρμοστεί το νέο εκλογικό σύστημα με αυξημένη αναλογική, β) δεν θα υπάρξει κυβέρνηση χωρίς συμφωνία των δύο πρώτων κομμάτων και γ) θα ενισχυθούν τα φαινόμενα κατακερματισμού των πολιτικών δυνάμεων που αποσταθεροποιούν κοινωνία και οικονομία.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι οι ψηφοφόροι θα τιμωρήσουν τους υποστηρικτές της απλής αναλογικής, κυρίως το ΣΥΡΙΖΑ, επειδή η κυρίαρχη εντύπωση είναι ότι η χώρα θα περιπέσει σε ακυβερνησία και ως εκ τούτου οι ίδιοι θα επωμιστούν, μετά τα μνημόνια, και νέα βάρη.

Αρα, το σχέδιο έχει ως εξής, με βάση τα σημερινά δεδομένα: Πρώτα εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως και έγινε, ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στις 13 Μαρτίου και μετά από δυο-τρεις μήνες ή και νωρίτερα, έχοντας κλείσει ορισμένα βασικά θεσμικά ζητήματα (ήδη ψηφίστηκε η Συνταγματική Αναθεώρηση, η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, κ.α.) με πρόσχημα και τα ελληνοτουρκικά, προσφυγή στις κάλπες.

Το σενάριο αυτό συζητούν ήδη και στον ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό το είπε και μάλιστα σημείωσε με έμφαση πως πρέπει να ξεχνάμε, ότι οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα γίνουν με απλή αναλογική.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί ότι όπως έγινε και σε άλλες χώρες, οι εκλογές αυτές για πρώτη φορά με αναλογική εκπροσώπηση, θα δώσουν τη δυνατότητα να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων.

Στην Κουμουνδούρου εξετάζουν το σενάριο ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα προσφύγει σε εκλογές, ενώ κορυφαίοι υπουργοί στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους το λένε ανοικτά, ότι ο Πρωθυπουργός το σκέπτεται πλέον πολύ σοβαρά.

Στο εσωτερικό της ΝΔ λένε ότι με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλιστεί σίγουρα διακυβέρνηση 1+4 χρόνια και αυτό θα επιτευχθεί στο άμεσο μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα