Το ωράριο των καταστημάτων αύριο, κλειστά σήμερα Κυριακή τα μαγαζιά

Κλειστά θα παραμείνουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα εμπορικά καταστήματα σήμερα. Δείτε ποια λειτουργούν όλες τις Κυριακές του χρόνου καθώς και ποια Κυριακή θα βρείτε ανοιχτά τα μαγαζιά τον Ιούλιο.

Ορισμένες Κυριακές κάθε έτους τα καταστήματα μπορούν να είναι ανοιχτά, ανεξαρτήτως περιοχής, βάσει του νόμου 4177/2013.

Οι τροποποιήσεις του σχετικού νόμου - με τον 4472/2017 μεταξύ άλλων - αφήνουν όμως το περιθώριο κάποια μαγαζιά να μένουν ανοιχτά όλες τις Κυριακές του χρόνου, υπό προϋποθέσεις.

Αναλυτικότερα, η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές από τον

Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, επιτρέπεται στις εξής περιοχές:

Στον Δήμο ΑθηναίωνΣε περιοχές του Δήμου ΠειραιάΣτην Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα ΑθηνώνΣτο ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης, όπως ορίζεται στην υπουργική απόφαση 3046/51009/1994 (Β΄ 833)Στην περιοχή γύρω από τον Διεθνή Αερολιμένα ΑθηνώνΣε περιοχές για τις οποίες υπάρχει αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη

Σημειώνεται δε πως αν η δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου συμπίπτει με επίσημη αργία, η εξαίρεση μετατίθεται την προηγούμενη Κυριακή.

Επιπλέον, ο νόμος αναφέρει ότι: «Με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη, η οποία εκδίδεται μετά από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς και ισχύει από το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της, ορίζονται με σαφή τρόπο οι περιοχές, στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές, πλην των αναφερομένων στις παραγράφου 1 και 1Α, λαμβανομένων υπόψη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη δύναται να αναθεωρείται ετησίως κατά το μήνα Δεκέμβριο και ισχύει για το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της. Σε περίπτωση μη έκδοσης απόφασης διατηρείται σε ισχύ η προηγούμενη ρύθμιση μέχρι την αντικατάστασή της από νεότερη».

Ποια μαγαζιά θα είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές του 2020

Σε αυτό το πλαίσιο, πλήθος εμπορικών αλυσίδων έχουν γνωστοποιήσει ότι θα αξιοποιήσουν τις προβλέψεις αυτές του νόμου προκειμένου να είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές του έτους, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα καταστήματά τους.

Τα Jumbo, εν παραδείγματι, έχουν ανακοινώσει ότι θα μένουν ανοιχτά κάθε Κυριακή τα μαγαζιά σε Πρέβεζα και Κατερίνη. Τα καταστήματα Jumbo στις δύο πόλεις θα λειτουργούν τις Κυριακές με ωράριο 11:00 - 18.00.

Τα IKEA στο αεροδρόμιο θα είναι επίσης ανοιχτά κάθε Κυριακή, από Μάιο μέχρι και Οκτώβριο (από 1/05 μέχρι και 31/10), με ωράριο 11:00 - 20:00, όπως αναφέρει ο επίσημος ιστότοπος της επιχείρησης. Εξαιρείται μόνο η Κυριακή 9 Αυγούστου, που το κατάστημα θα είναι κλειστό.

Ακόμη, θα μπορούν να παραμένουν ανοιχτά τις Κυριακές τα εμπορικά καταστήματα του Smart Park και του McArthurGlen στα Σπάτα έως το τέλος Οκτωβρίου σύμφωνα με ΠΝΠ του υπουργείου Υγείας αναφορικά με την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Ειδικότερα, η σχετική απόφαση «απελευθερώνει» το άνοιγμα των καταστημάτων της περιοχής του Επιχειρηματικού Πάρκου Γιαλού-Αγιος Δημήτριος-Πύργος στο δήμο Σπάτων κατά την περίοδο από το Μάιο έως και τον Οκτώβριο, με εξαίρεση τη δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου.

Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα 

Σε ότι αφορά τις προκαθορισμένες Κυριακές του έτους που όλα τα καταστήματα μπορούν να είναι ανοιχτά, σημειώνεται πως μέσα στον Ιούλιο τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά την Κυριακή 19 Ιουλίου, όπως έχει γίνει γνωστό.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των καταστημάτων τις εξής οκτώ Κυριακές 2020:

Την πρώτη Κυριακή:

των χειμερινών εκπτώσεων (πέρασε, ήταν στις 19 Ιανουαρίου)των καλοκαιρινών εκπτώσεωντου εκπτωτικού δεκαημέρου του Μαΐουτου εκπτωτικού δεκαημέρου Νοεμβρίου

Επίσης:

19 Ιουλίου 20201 Νοεμβρίου 202013 Δεκεμβρίου 202020 Δεκεμβρίου 202027 Δεκεμβρίου 2020Ωράριο

Από τις 10 το πρωί ανοίγουν τα καταστήματα που επαναλειτουργούν μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται πως από τις 18 Μαΐου λειτουργούν και τα εμπορικά καταστήματα (malls), εκπτωτικά χωριά και εκπτωτικά καταστήματα (outlets), τα οποία ανοίγουν στις 10 το πρωί.

Υπενθυμίζεται ότι η ώρα έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων ορίζεται η 10 π.μ., εξαιρουμένων των καταστημάτων πώλησης χρωμάτων και λοιπών βιομηχανικών ειδών που επιτρέπεται η λειτουργία τους από τις 7:00 π.μ.

Ακόμη, στο κανονικό τους ωράριο έχουν επανέλθει τα σούπερ μάρκετ, που λειτουργούν όλες τις μέρες -από Δευτέρα έως Παρασκευή- από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ και το Σάββατο από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Keywords
Τυχαία Θέματα