Το «κίνημα των τρακτέρ» σε όλη την Ευρώπη, σε βέρτιγκο η Κομισιόν - Εξαπλώνονται τα μπλόκα στην Ελλάδα

Μαζικές κινητοποιήσεις των αγροτών στην Ευρώπη. Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και Ελλάδα.Μία ημέρα πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης (1/2), οι αγρότες που διαμαρτύρονται σε όλη την Ευρώπη κέρδισαν μια πρώτη παραχώρηση από τις Βρυξέλλες. Μπροστά στις τεράστιες κινητοποιήσεις…

Μαζικές διαδηλώσεις στην Ευρώπη

Περίπου 10.000 Γάλλοι αγρότες ενίσχυσαν τα μπλόκα την Τετάρτη (31/1), με τουλάχιστον 100 αποκλεισμούς σε μεγάλους δρόμους σε όλη τη Γαλλία. 18 αγρότες συνελήφθησαν επειδή διέκοψαν την κυκλοφορία καθώς προσπαθούσαν να αποκλείσουν τη χονδρική αγορά τροφίμων στο Rungis, νοτιοανατολικά του Παρισιού ενώ άλλοι 79 συνελήφθησαν αφού κατάφεραν να εισέλθουν εντός της αγοράς.

Βέλγοι αγρότες συμμετείχαν στις διαδηλώσεις στα γαλλικά σύνορα και άλλοι απέκλεισαν τους δρόμους πρόσβασης στο λιμάνι των εμπορευματοκιβωτίων Zeebrugge για δεύτερη μέρα. Διαδήλωσαν επίσης Ισπανοί και Ιταλοί αγρότες.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Maroš Šefčovič, περιέγραψε την απόφαση της Τετάρτης να καθυστερήσει τους κανόνες, απόφαση η οποία αναμένεται να επικυρωθεί από τα κράτη μέλη εντός 15 ημερών, ως ένα «χείρα βοηθείας» σε μια δύσκολη περίοδο.

Επικαλούμενος τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, τον καύσωνα σε όλη τη νότια Ευρώπη και την ξηρασία στην Ισπανία, η οποία έχει αφήσει τις δεξαμενές στην Ανδαλουσία σε επίπεδα του 20%, είπε ότι είναι σημαντικό να ακούσουμε τους αγρότες και «να αποφύγουμε την πόλωση που κάνει κάθε καλή συζήτηση πιο δύσκολη».

«Αισθανόμαστε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να δράσουμε κάτω από αυτήν την πίεση που [σ.σ. αισθάνεται] η αγροτική κοινότητα», είπε. «Είχαμε μια σειρά από ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, ξηρασίες, πλημμύρες σε διάφορα μέρη της Ευρώπης και υπήρξε σαφής αρνητική επίδραση στην παραγωγή, στα έσοδα – και φυσικά μειωμένο εισόδημα – για τους αγρότες».

Σε συνδυασμό με τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες για τις καλλιέργειες σήμαιναν ότι οι αγρότες σε τέτοια πίεση, που «ανέβαζε το κόστος παραγωγής και συμπίεζε τα έσοδα», σημείωσε ο Šefčovič.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, οι αγρότες αναμενόταν να διατηρήσουν το 4% της καλλιεργήσιμης γης τους απαλλαγμένο από φυτική παραγωγή, σε μια προσπάθεια να «αναγεννηθεί» το έδαφος και να αυξηθεί η βιοποικιλότητα, η οποία επίσης βρίσκεται σε κρίση.

Εναλλακτικά, οι αγρότες θα μπορούσαν να είχαν εξαιρεθεί από αυτόν τον κανόνα της «παύσης καλλιέργειας» εάν είχαν χρησιμοποιήσει το 7% της γης τους για «καλλιέργειες αλιευμάτων», όπως το τριφύλλι, που παρέχουν κάλυψη στο έδαφος μετά τη συγκομιδή της κύριας καλλιέργειας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις νέες προτάσεις, οι αγρότες δεν θα είναι υποχρεωμένοι για την αγρανάπαυση στα χωράφια μέχρι το 2025.

Συλλήψεις στη Γαλλία

Η αλλαγή έρχεται καθώς οι διαμαρτυρίες των αγροτών έχουν ενταθεί τις τελευταίες 24 ώρες. Την Τετάρτη (31/1), Γάλλοι αγρότες από τα νοτιοδυτικά της χώρας κατάφεραν να ξεπεράσουν τα εμπόδια της αστυνομίας νότια του Παρισιού - από τους πίσω δρόμους ή μεταβαίνοντας από τρακτέρ σε φορτηγά για να φτάσουν στην περιοχή κοντά στην αγορά τροφίμων Rungis.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Gérald Darmanin, είχε προειδοποιήσει ότι ενώ οι διαμαρτυρίες των αγροτών στους αυτοκινητόδρομους θα ήταν ανεκτές, η αστυνομία δεν θα τους επέτρεπε να αποκλείσουν τα αεροδρόμια ή το Rungis, τη μεγαλύτερη αγορά φρέσκων τροφίμων στην Ευρώπη.

Η εισαγγελία του Créteil έξω από το Παρίσι, ανακοίνωσε ότι 15 από τους 18 αγρότες που συνελήφθησαν κοντά στο Rungis ήταν υπό κράτηση και ανακρίθηκαν από την αστυνομία.

Γάλλοι αγρότες απέκλεισαν επίσης δρόμους γύρω από τη Λυών. Σε ένα οδόφραγμα αγροτών στο Cavaillon στο νότο, ξένα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων ιταλικών ακτινιδίων και αχλαδιών, ξεφορτώθηκαν από φορτηγά.

Η Virgile, μια αγρότισσα που διαδηλώνει, δήλωσε στο BFMTV: «Αυτό αφορά την οργή των κατοίκων της επαρχίας που αντιμετωπίζονται από ανόητους. Δουλεύουμε σαν τα σκυλιά. Το μήνυμά μας είναι: Αγοράστε γαλλικά προϊόντα, κάντε αυτή την προσπάθεια».

Μετά από μέρες που ζητούσαν υψηλότερα εισοδήματα, λιγότερη γραφειοκρατία και προστασία από τον ξένο ανταγωνισμό, «υπάρχουν τεράστιες προσδοκίες» μεταξύ των αγροτών, δήλωσε ο Arnaud Rousseau, επικεφαλής του μεγαλύτερου αγροτικού συνδικάτου της Γαλλίας, του FNSEA. Πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να απαντηθούν άμεσα όλα τα αιτήματα. «Έτσι προσπαθώ να ζητήσω ηρεμία και λογική», σημείωσε.

Μέχρι τώρα, οι αγρότες δεν έχουν εντυπωσιαστεί με τις γρήγορες λύσεις που προσφέρουν πολιτικοί ή αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες. Εκφράζουν ανησυχίες για το υψηλό κόστος της γης, την πίεση από τα σούπερ μάρκετ να πουλήσουν τα προϊόντα σε τιμές πλησίον του κόστους και την πληθώρα νέων περιβαλλοντικών κανόνων που έρχονται με τη μορφή των νόμων της ΕΕ για την αποκατάσταση της φύσης.

Οι επικριτές τους, λένε ότι οι αγρότες της ΕΕ συγκαταλέγονται στους κλάδους με τη μεγαλύτερη κάλυψη του κόστους, με περισσότερα από 307 δισεκατομμύρια ευρώ - 30% του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ - να προορίζονται για αυτούς μεταξύ των ετών 2023 και 2027.

Ερωτηθείς εάν η παραχώρηση της Τετάρτης (31/1) θα ήταν αρκετή για να καταπνίξει τις διαδηλώσεις, ο Σέφτσοβιτς παραδέχτηκε ότι η ΕΕ έπρεπε να «εντείνει» τον διάλογο με τους αγρότες για να βεβαιωθεί ότι εισακούστηκαν. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα γίνει μια ήπειρος που θα είναι κατοικήσιμη, επίσης, στο μέλλον», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα λάβει επίσης μέτρα για τον περιορισμό της διαταραχής της αγοράς από τα ουκρανικά προϊόντα που εισέρχονται στην ΕΕ, μετά την άρση των δασμών ως απάντηση στη ρωσική εισβολή.

Η Γαλλία θα αντιταχθεί στην υπογραφή μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του νοτιοαμερικανικού μπλοκ Mercosur – ένα βασικό αίτημα από τους διαδηλωτές.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Bruno Le Maire, δήλωσε ότι θα υπάρξει στενότερη παρακολούθηση των ευρωπαϊκών πλατφορμών εμπορίας τροφίμων για να διασφαλιστεί ότι «το εισόδημα των αγροτών δεν είναι το πρώτο πράγμα που θα θυσιαστεί στις εμπορικές διαπραγματεύσεις».

Στην Ελλάδα στήνουν μπλόκα και ετοιμάζονται για το συλλαλητήριο στην Agrotica

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους διαμηνύοντας πως δεν πρόκειται να υποχωρήσουν εάν δεν δικαιωθούν. Το συντονιστικό προετοιμάζεται και για τη μεγάλη κινητοποίηση το Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου, στη ΔΕΘ, με αφορμή την 30η έκθεση Agrotica.

Τα αγροτικά μπλόκα που έχουν στηθεί σε πολλές περιοχές διαρκώς ενισχύονται, ενώ στον αγώνα πρωτοστατούν οι αγρότες της Θεσσαλίας, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να κόψουν τη χώρα στα δύο.

Στην Καρδίτσα, στον Πλατύκαμπο Λάρισας, σε Αλμυρό και Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, σε Ζάρκο και Καλαμπάκα Τρικάλων, στη Θεσσαλιώτιδας Φθιώτιδας, στην Καστοριά, την Εορδαία, τη Νάουσα και άλλες περιοχές, οι αγρότες προχωρούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, στέλνοντας προειδοποιητικά μηνύματα και εντείνοντας την πίεση προς την κυβέρνηση. Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε Μεσολόγγι, Λευκάδα, Αχαΐα, Αταλάντη, Αμαλιάδα κ.α.

Επέλαση στην Agrotica

Στην κινητοποίηση στην 30η Agrotica αναμένεται να συμμετάσχουν εκατοντάδες τρακτέρ και χιλιάδες αγρότες, κυρίως από Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα. Τη συμμετοχή τους έχουν δηλώσει ήδη αγρότες και κτηνοτρόφοι από Σέρρες, Χαλκιδική, Γιαννιτσά, Δερβένι, Κιλκίς, Πιερία, Πέλλα, Ημαθία και άλλες περιοχές. Η «επέλαση των τρακτέρ» θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα από τις 3 εισόδους της πόλης, το Δερβένι, τα Μάλγαρα και τα Πράσινα Φανάρια.

Τα επόμενα βήματα των αγροτών συνοψίζονται στα εξής:

Συλλαλητήριο, το Σάββατο, στην Agrotica, στις 12.00 με σημείο συνάντησης τη βόρεια είσοδο της ΔΕΘHelexpo. Ταυτόχρονοι αποκλεισμοί δρόμων -ακόμη και της Εθνικής Οδού- με διάρκεια κατά μέσο όρο μισή με μία ώρα. Επεξεργασία των αιτημάτων - πανελλαδικά - και αποστολή τους στο Μέγαρο Μαξίμου με αίτημα για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μετά την Agrotica, επαφή των μπλόκων ανά την Ελλάδα ώστε να προγραμματιστεί πανελλαδική σύσκεψη και να διαμορφωθεί ενιαίο μέτωπο. Συλλαλητήριο την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη - Κινητοποιήσεις και σε άλλες περιοχές

Την κάθοδό τους με τριακόσια τρακτέρ από διάφορες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας στο Νότιο Τόξο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, έχουν ήδη «κλειδώσει» για την Πέμπτη (01/02) και ενόψει των εγκαινίων της 30ης Agrotica αγρότες και κτηνοτρόφοι, με στόχο να στείλουν ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση, αλλά και το κέντρο αποφάσεων στις Βρυξέλλες.

«Ο πρωτογενής τομέα πεθαίνει και η επισιτιστική ασφάλεια και επάρκεια των ευρωπαίων καταναλωτών, τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αγρότης από τον Λαγκαδά, Κώστας Χατζηπαραδείσης.

Όπως διευκρίνισε για την κινητοποίηση της Πέμπτης, μέχρι τις 10.30 το πρωί, τα τριακόσια τρακτέρ που θα φτάσουν στην πόλη από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις, από το λιμάνι, το Δερβένι και τα Μουδανιά, θα έχουν τοποθετηθεί και σταθμεύσει επάνω στο πεζοδρόμιο, στο Νότιο Τόξο της ΔΕΘ, όπου και θα παραμείνουν καθόλη τη διάρκεια της Agrotica, ήτοι μέχρι και τις 4 Φεβρουαρίου.

Εξήγησε δε ότι η τοποθέτησή τους θα γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει ελεύθερη δίοδος προκειμένου να περνούν οι επισκέπτες της έκθεσης και όχι μόνο.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιτείνουμε το ήδη επιβαρυμένο κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη», επισήμανε ο ίδιος, προσθέτοντας: «η κινητοποίησή μας έχει συμβολικό χαρακτήρα και γίνεται με στόχο να δείξουμε ότι ανεξάρτητα των πολιτικών πεποιθήσεων που καθένας από εμάς έχει, όλοι μας είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά προκειμένου να εξασφαλίσουμε την επιβίωση και βιωσιμότητά μας».

Μάλιστα, σημείωσε: «στη διάρκεια της τετραήμερης παραμονής μας στην Agrotica, καλούμε όλα τα μέσα, πολιτικούς και πολίτες να μας επισκεφθούν και να ενημερωθούν για το τι πραγματικά συμβαίνει με τον πρωτογενή τομέα». Ο ίδιος πρόσθεσε: «είναι δικαιολογημένο και καλώς βρίσκεται ο κάμπος της Θεσσαλίας στο επίκεντρο, αλλά τα προβλήματα στην υπόλοιπη Ελλάδα οξύνονται για τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους και η επιβίωση είναι θέμα χρόνου να "γκρεμιστεί"».

Μεταξύ των καλλιεργητών που θα σταθμεύσουν τα τρακτέρ τους στο Νότιο Τόξο της έκθεσης, συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι του πρωτογενή τομέα από τις Σέρρες, την Ημαθία, την Πιερία, τον Λαγκαδά, τη Χαλκιδική και την Επανομή. Τονίζεται δε, ότι πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι θα έρθουν με τα αγροτικά οχήματά τους από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

«Επειδή πραγματοποιούνται και άλλες κινητοποιήσεις στην πόλη, από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι η δική μας δράση δεν θα επιτείνει την κυκλοφορία στην πόλη», επισήμανε ο κ. Χατζηπαραδείσης και πρόσθεσε ότι εντός της ημέρας θα ξεκαθαρίσει η ακριβής ώρα πραγματοποίησής του.

Και άλλες κινητοποιήσεις την Πέμπτη

Στο μεταξύ, την Πέμπτη (1/2) έχουν δώσει ραντεβού στην γέφυρα της Θέρμης οι μελισσοκόμοι της Μακεδονίας, οι οποίοι με τα οχήματά τους θα κατέβουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προκειμένου να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται.

Επισημαίνεται ότι επίσης την Πέμπτη δεν αποκλείεται αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Ημαθίας να κλείσουν συμβολικά το οδόστρωμα επί της Εγνατίας οδού στον κόμβο της Κουλούρας, ενώ δεν αποκλείεται και οι αγρότες από την Επανομή, να επιχειρήσουν εκ νέου την κάθοδό τους προς τον κόμβο αεροδρομίου.

Στις Σέρρες όσοι δεν μετακινηθούν στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μέσα στην πόλη, ενώ μπλόκα έχουν στηθεί και στην Καστοριά, την Εορδαία, τη Νάουσα και σε άλλες περιοχές.

Επιχείρηση κατευνασμού των αγροτών από Μητσοτάκη

Την ίδια ώρα, να κατευνάσει την οργή των αγροτών που κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους προσπάθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκεπτόμενος το αγροτικό μπλόκο στη Βόνιτσα, αμέσως μετά τα εγκαίνια του οδικού άξονα Ακτίου-Αμβρακία (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

«Ούτε γκαρσόνια θα γίνετε, ούτε θα φύγετε για τη Γερμανία», είπε ο κ. Μητσοτάκης στους αγρότες προσπαθώντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες τους.

«Για μένα η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι πρώτη πολιτική προτεραιότητα. Ξέρω τα προβλήματα από πρώτο χέρι. Αυτά τα δύσκολα 4 χρόνια η κυβέρνηση στάθηκε στο μέτρο του δυνατού κοντά στους αγρότες με στήριξη του ΕΛΓΑ με αποζημιώσεις 1 δισ. ευρώ, με μείωση του ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοτροφές. Οι εκκρεμότητες με το κόστος της κίνησης και του ντίζελ και στο μέτρο του εφικτού γιατί οι δημοσιονομικές δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Αυτό που θέλω να σας μεταφέρω και σας ευχαριστώ για τον ευγενικό και κόσμιο τρόπο επικοινωνίας, και με το υπουργείο και με εμένα προσωπικά, θέλω να ξέρετε ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό και όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία τόσους περισσότερους πόρους θα έχουμε για να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα. Σας ευχαριστώ πολύ, ξέρω ότι είναι δύσκολα τα πράγματα, δεν είμαι αφελής, δεν είναι μόνο εδώ δύσκολα βλέπετε και σε όλη την Ευρώπη τι γίνεται. Θέλω να κρατήσουμε αυτό τον πολιτισμένο διάλογο γιατί δεν είμαστε εδώ για να τσακωνόμαστε αλλά για να λύνουμε προβλήματα» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Τι ζήτησαν οι αγρότες από τον πρωθυπουργό

Ο εκπρόσωπος των αγροτών απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ζήτησε μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα από την κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων του ζήτησε να ορίζει κατώτατες τιμές στα προϊόντα, να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να δημιουργηθούν έργα υποδομής στην ύπαιθρο. «Δίνουμε αγώνα επιβίωσης, η χώρα χωρίς πρωτογενή τομέα δεν θα λέγεται χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Προετοιμάζουν «ατζέντα καταστολής» για τις κινητοποιήσεις αγροτών

Το στίγμα με το οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις κινητοποιήσεις των πληγέντων αγροτών και των φοιτητών έδωσαν σήμερα, σε τηλεοπτικές τους εμφανίσεις, Παύλος Μαρινάκης και Λευτέρης Αυγενάκης.

Αλαζονεία και καταστολή. Αυτά τα δύο συμπέραναν οι τηλεθεατές που παρακολούθησαν σήμερα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, σε OPEN και ΣΚΑΪ, αντίστοιχα.

Κι αν η αλαζονεία είναι χαρακτηριστικό των στελεχών της ΝΔ από τον Ιούλιο του 2019 και μετά, πλέον στην ατζέντα μπαίνει για τα καλά και η καταστολή…

Μαρινάκης: Οι εποχές που έκλειναν οι δρόμοι και τα πανεπιστήμια χωρίς αιτήματα έχουν περάσει

«Οι εποχές που αυτοί που ανέβαιναν στα τρακτέρ, αυτοί που κλείνανε πανεπιστήμια, αυτοί που κλείνανε δρόμους και νόμιζαν ότι είναι επαναστάτες, ενώ στην πραγματικότητα δεν είχαν κανένα αίτημα, έχουν περάσει», είπε ο Παύλος Μαρινάκης για τις αντιδράσεις των αγροτών και τα αιτήματά τους.

«Όσο σοβαρά κι αν είναι τα αιτήματα μιας επαγγελματικής ομάδας, δεν πρέπει να οδηγούν στην τιμωρία του συνόλου των πολιτών και να παραβιάζουν τα δικαιώματα της κοινωνίας», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Παύλος Μαρινάκης δεν άφησε εκτός «ατζέντας καταστολής» και τους φοιτητές, επαναφέροντας την προκλητική δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τους παρομοίασε με… ληστές.

«Παραβατικός είναι και αυτός ο οποίος κάνει κατάληψη. Τελεία. Αυτός είναι ο στόχος. Παράνομη πράξη είναι και η ληστεία, παράνομη πράξη είναι και η κατάληψη. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι πρέπει να έχουν σε αυτή τη χώρα ασυλία και ενώ παρανομούν να πρέπει να εξαιρούνται της παρανομίας» υποστήριξε.

Αυγενάκης σε αγρότη: Μην κάνετε και υποδείξεις. Αρκετά

Κι αν μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που είναι η «φωνή» της κυβέρνησης» να μιλά με τέτοιον τρόπο, το ίδιο προφανώς μπορούν να κάνουν και οι υπουργοί και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο αρμόδιος υπουργός για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας, είπε με αυταρχικό τρόπο σήμερα σε αγρότη: «Μην κάνετε και υποδείξεις. Αρκετά».

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Λευτέρης Αυγενάκης άρχισε να λέει για τις ευθύνες που έχουν τα άλλα υπουργεία, βάζοντας στο «κάδρο» μία το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και μία τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

«Τι πάει να πει είναι άλλου υπουργού; Οι υπουργοί πρέπει να συνεργάζονται για να λύνουν τα προβλήματα», του απάντησε ο Χρήστος Σιδερόπουλος, αγρότης από τη Λάρισα με τον Λευτέρη Αυγενάκη να προχωρά με ύφος αστυφύλακα: «Ήρεμα τώρα. Ήρεμα. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά τη δουλειά μας. Μην κάνετε και υποδείξεις. Αρκετά. Μέχρι εδώ. Πάμε».

«Το αρκετά κ. υπουργέ να το πείτε στον οδηγό σας», ήταν η απάντηση που έδωσε ο Χρήστος Σιδερόπουλος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος μετά και τη σχετική επισήμανση των παρουσιαστών της εκπομπής, κατέβασε «ταχύτητα».

Δείτε το σχετικό απόσπασμα στο 12:18'' του βίντεο:

Keywords
ελλαδα, ευρωπη, σας ευχαριστώ, ευχαριστώ πολύ, γαλλια, βρυξέλλες, διαδηλωσεις, συλληψεις, μπλοκ, agrotica, ΔΕΘ, καστορια, συμμετοχή, σερρες, helexpo, θεσσαλονικη, ήτοι, δραση, δειτε, ελγα, ΦΠΑ, εκκρεμότητες, μαρινακης, υπουργοι, λαρισα, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, μετρο, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, ελγα αποζημιωσεις, πυρκαγιες, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, μπλοκα αγροτων, βουλευτες, agrotica, μιλα, ήτοι, μια ημερα, βιντεο, αστυνομια, γερμανια, δουλεια, ελγα, ηπειρος, θεμα, ισπανια, ιταλια, λευκαδα, οικονομια, πιεση, χαλκιδικη, ωρα, αγορα, αγροτικη, αμαλιαδα, αμβρακια, ανδαλουσια, αταλαντη, ατζεντα, αφελης, αφορμη, βιωσιμότητα, βονιτσα, βορεια, βρισκεται, βρυξέλλες, γαλλικα, γεφυρα, γινει, γινεται, γιαννιτσα, γροθια, δεξαμενες, δυνατοτητα, δηλωση, δικη, διοδος, δωσει, εδαφος, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκκρεμότητες, εργα, εποχες, επρεπε, ερχεται, ερχονται, εσωτερικων, ετων, ευχαριστώ πολύ, ζωοτροφες, ιδια, ιδιο, η δικη, ημαθια, ηρεμια, υφος, θεσσαλια, ηρεμα, καρδιτσα, κυβερνηση, κιλκις, λιπασματα, λυων, μαξιμου, μεσολογγι, μηνυματα, μητσοτακης, μειωση, μπλοκ, μπλοκο, μορφη, ναουσα, ντιζελ, ξερετε, οχηματα, παρισι, πελλα, πεμπτη, πιερια, υπογραφη, προβληματα, πρωι, ραντεβου, σαφης, σαββατο, σας ευχαριστώ, συζητηση, σειρα, συγκεντρωση, συμμετοχή, σουπερ μαρκετ, σκυλια, στιγμα, σουπερ, τιμωρια, τοξο, τρακτερ, φυσικα, φορτηγα, χερι, χρηστος, χονδρικη, ωρες, ασφαλεια, βηματα, δικαιωματα, εμφανισεις, γινετε, helexpo, χωρα, υπουργειο, εισβολη, κωστας, κυριακου, ληστες, μπροστα, ομαδες, οργη, παυλος, θελω να
Τυχαία Θέματα
Ευρώπη, Κομισιόν - Εξαπλώνονται, Ελλάδα,evropi, komision - exaplonontai, ellada