Το ΕΣΥ σε εγκατάλειψη στα νησιά του Αιγαίου: Αυτοψία μετά το τραγικό περιστατικό στην Κω

Δραματικές ελλείψεις στο ΕΣΥ στα νησιά. Χωρίς γιατρούς, ασθενοφόρα και υποδομές υποδέχονται κύματα τουριστών.Ο θάνατος της άτυχης γυναίκας στο νησί της Κω αναδεικνύει για μία ακόμα φορές τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στις υγειονομικές μονάδες του ΕΣΥ στα νησιά. Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στα…

ΠΟΕΔΗΝ: Κάθε μέρα κινδυνεύουν ζωές λόγω υποστελέχωσης

Νέο «καμπανάκι» για την υποστελέχωση των νοσοκομείων των νησιών από τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ,

Μιχάλη Γιαννάκο με αφορμή το περιστατικό στην Κω με την 63χρονη που άφησε την τελευταία της πνοή σε καρότσα αγροτικού, καθώς δεν την παρέλαβε ποτέ ασθενοφόρο.

Όπως αναφέρει σε νέα της ανακοίνωση η ΠΟΕΔΗΝ, κάθε μέρα κινδυνεύουν ζωές λόγω υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ στα νησιά του Αιγαίου.

«Τα νησιά μας δεν είναι μόνο υγειονομικά ανοχύρωτα από γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και από την έλλειψη ασθενοφόρων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Για ένα ακόμη καλοκαίρι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε διασώστες του ΕΚΑΒ σε μεγάλα νησιά του Αιγαίου. Το Υπουργείο Υγείας και η Διοίκηση του ΕΚΑΒ δεν φρόντισαν να ενισχύσουν τις υπάρχουσες λιγοστές δυνάμεις με προσλήψεις πληρωμάτων ασθενοφόρων με αποτέλεσμα στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου να επιχειρεί 1 ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση».

«Ο πρώτος που θα καλέσει για τις πρώτες βοήθειες θα εξυπηρετηθεί στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα. Ο δεύτερος θα περιμένει μέχρι να είναι διαθέσιμο το μοναδικό ασθενοφόρο ή θα μεταφερθεί σε καρότσα αγροτικού στο νοσοκομείο όπως συνέβη για μια ακόμη φορά στην Κω με αποτέλεσμα δυστυχώς να χαθεί άλλη μια ζωή», αναφέρει ο κ. Γιαννακός.

Και σημειώνει πως το ΕΚΑΒ επιχειρεί με 1 μόλις ασθενοφόρο σε Κάλυμνο, Κω, Λέρο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σάμο, Σύρο, Σαντορίνη και Τήνο.

Στην Χίο και στην Ικαρία το προσωπικό δεν επαρκεί για δεύτερο ασθενοφόρο σε όλες τις βάρδιες. Ενώ στην Ίο, στην Κάρπαθο και στα Κύθηρα το ΕΚΑΒ με 1-2 διασώστες λειτουργεί μερικά 8ωρα.

«Πόσες ανθρώπινες ζωές θα κινδυνεύσουν ακόμη για να αποφασίσουν την επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ με εξειδικευμένο προσωπικό στα νησιά μας;» καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

63χρονη ξεψύχησε σε καρότσα αγροτικού

Μια γυναίκα κατέληξε, καθώς δεν κατάφερε να φτάσει έγκαιρα στο νοσοκομείο.

Το περιστατικό συνέβη την Κυριακή 4 Ιουνίου με τη γυναίκα να μεταφέρεται στο νοσοκομείο σε καρότσα αγροτικού καθώς δεν υπήρχε οδηγός για το ασθενοφόρο του νησιού.

Εκεί η γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή. Η 63χρονη έφτασε στο νοσοκομείο, οι γιατροί προσπάθησαν να την επαναφέρουν αλλά ήταν πλέον αργά.

Ο ορθοδοντικός Γιάννης Μαυρόστομος με ανάρτηση του στα social media ανέδειξε το περιστατικό.

«Σε κανέναν δεν αξίζει να πεθαίνει σε καρότσα»

Για το χρονικό της τραγωδίας, που σημειώθηκε στην Κω την Κυριακή (4/6), μίλησε η νύφη της 63χρονης γυναίκας, η οποία άφησε την τελευταία της «πνοή» σε καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου την ώρα που πήγαινε στο νοσοκομείο, καθώς δεν υπήρχαν διαθέσιμα ασθενοφόρα.

«Το απόγευμα της Κυριακής ήρθε στο σπίτι. Ήταν υγιής. Βγήκε έξω να μιλήσει στους ανθρώπους και, όπως μιλούσε, έκανε ένα «ωχ», έπεσε κάτω. Από την πτώση χτύπησε το κεφάλι της, άνοιξε το κεφάλι της. Εκείνη την ώρα ήταν γιατροί μαζί μας, προσπάθησαν να της προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες και τους ευχαριστώ», ανέφερε η νύφη της άτυχης γυναίκας μιλώντας στον Alpha.

Η ίδια συμπλήρωσε στη συνέχεια το εξής: «Καλέσαμε ασθενοφόρο, δεν υπήρχε ασθενοφόρο. Καλέσαμε ιδιωτικά, δεν υπήρχαν ιδιωτικά. Η επόμενη σκέψη μου ήταν να πάρω έναν γνωστό μου αστυνομικό να του πω να μου στείλει περιπολικό να μου ανοίξουν τον δρόμο να περάσουμε.

Δεν είχαμε άλλη λύση. Η λύση ήταν μόνο να φορτωθεί στο αυτοκίνητο. Έτσι την βάλαμε σε μια καρότσα, τυλιγμένη με κουβέρτες για να μην είναι το σώμα της πάνω στο πλαστικό της καρότσας. Πιστεύω ότι σε κανέναν άνθρωπο, σε κανένα δεν αξίζει να φεύγει πάνω σε ένα αυτοκίνητο».

Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό έγινε γνωστό από γιατρό του νησιού, ο οποίος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέδειξε το τραγικό συμβάν, καθώς ο ίδιος προσπάθησε να παράσχει τις πρώτες βοήθειες στη γυναίκα.

Δείτε το σχετικό βίντεο

Αυτοψία ΣΥΡΙΖΑ: 4 ασθενοφόρα χωρίς οδηγούς στην Κω

Δεν έχουν προηγούμενο οι εικόνες διάλυσης που αντίκρυσε η Αθηνά Λινού στη Κω και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο του νησιού λίγες ώρες μετά τον θάνατο της 63χρονης γυναίκας.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, μετά από εντολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, βρέθηκαν στην Κω τα μέλη της Εκλογικής Επιτροπής, Ευάγγελος Αποστολάκης, Στέφανος Κασσελάκης και Αθηνά Λινού.

Τα μέλη της Εκλογικής Επιτροπής επισκέφθηκαν το Γενικό Νοσοκομείο της Κω και συναντήθηκαν με τη διοίκηση και το προσωπικό, όπου και άκουσαν τα τεράστια προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα, ενώ υπάρχουν 4 ασθενοφόρα, δεν υπάρχει προσωπικό για να λειτουργήσουν. Για τρεις οργανικές θέσεις καρδιολόγου στο νοσοκομείο του νησιού υπάρχει μόνο ένας, ενώ για 4 θέσεις παθολόγου, δεν υπάρχει κανείς, με αποτέλεσμα η θέση αυτή να καλύπτεται περιστασιακά από γιατρούς που έρχονται από άλλα σημεία της Ελλάδας και οι οποίοι μένουν στο νησί για μικρό διάστημα. Παράλληλα, για 3 θέσεις παιδιάτρου, υπάρχει μόνο ένας.

«Η κατάσταση αυτή σε ένα από τα πιο τουριστικά νησιά της Ελλάδας, φέρει τη σφραγίδα της πολιτικής της ΝΔ και της τραγικής αδιαφορίας που επέδειξε και στη δημόσια υγεία» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι «από την πλευρά τους, τα μέλη της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκαν στην πρόταση του κόμματος για την ενίσχυση του ΕΣΥ, με επαρκή στελέχωση και κάλυψη των κενών, με την εφαρμογή του Υγειονομικού Ισοδυνάμου και τον περιορισμό των ανισοτήτων μεταξύ Κέντρου και Περιφέρειας, με αύξηση των δημόσιων δαπανών υγείας στο 7,5% του ΑΕΠ, με νέα δέσμη κινήτρων για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού με ειδική μέριμνα για τις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές».

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις της Αθηνάς Λινού

{https://www.youtube.com/watch?v=0QZBA2oDSHs}

Keywords
Τυχαία Θέματα