Το επίδομα των 800 ευρώ πέφτει στα 534 ευρώ, σε εφαρμογή η μείωση μισθού 50%

Τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας τελειώνουν, τα μαγαζιά ανοίγουν και μαζί οι επιχειρήσεις που έκλεισαν είτε με κρατική απόφαση, είτε με απόφαση που έλαβαν οι ίδιες οι επιχειρήσεις. Κόβεται το επίδομα των 800 ευρώ.

Η επιστροφή στην πραγματικότητα φέρνει ταυτόχρονα επιχειρήσεις και εργαζόμενους μπροστά στα νέα δεδομένα.

Οι επιχειρήσεις περιμένουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης, ειδικά για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, ενώ οι εργαζόμενοι

θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις ευέλικτες μορφές εργασίας.

Για την ώρα σχέδιο για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τη στήριξη της εργασίας την επόμενη μέρα δεν υπάρχει.

Σε καμία περίπτωση η αναστολή συμβάσεων εργασίας ή η μείωση ωραρίου και μισθού κατά 50% μπορούν να δώσουν τη λύση.

Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα κληθούν τις επόμενες εβδομάδες να επιστρέψουν σταδιακά σε ένα πρωτόγνωρο τοπίο.

Όπως έχουν εκτιμήσει οι ειδικοί η ανεργία θα αυξηθεί και δεν αποκλείεται να ξεπεράσει ακόμη και το 20%.

Αυτή τη στιγμή όσοι είναι σε αναστολή παίρνουν το επίδομα των 800 ευρώ, που είναι 533 ευρώ και αν υπάρξουν νέες αναστολές τον Μάιο, τότε θα λάβουν πάλι το επίδομα των 534 ευρώ.

Το επίδομα των 800 ευρώ που δόθηκε για 45 ημέρες τον Απρίλιο, στην ουσία θα αντικατασταθεί με επίδομα των 534 ευρώ για τον μήνα Μάιο (διάστημα 30 ημερών) και θα δοθεί σε λιγότερους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open Tv, όπως μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο του Σαββάτου, η σταδιακή επαναφορά στην «κανονικότητα» αλλάζει σημαντικά το τοπίο των ενισχύσεων για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, από την 1η Μαΐου και μετά:

-Το επίδομα θα καταβάλλεται μόνο σε εργαζόμενους που είναι σε αναστολή - είτε είναι υπάλληλοι των επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές είτε υπολειτουργούν.

-Το ύψος του επιδόματος, σύμφωνα με το Open Tv, θα είναι αναλογικό για όσο διάστημα είναι σε αναστολή. Δηλαδή, εάν ο εργαζόμενος είναι σε αναστολή για έναν μήνα θα λάβει 534 ευρώ. 

Σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις, αυτά που συζητούν τα δύο υπουργεία είναι η κατάργηση της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ ή της αναλογίας που προκύπτει και η αντικατάστασή της με χρηματοδοτικά εργαλεία. Αντί, δηλαδή, της άμεσης ενίσχυσης των 800 ευρώ, για ενάμισι μήνα, θα διευκολύνονται οι επιχειρήσεις να λάβουν δάνεια.

«Φεύγουμε από τις επιδοτήσεις και πάμε προς την ενίσχυση των επιχειρήσεων με ρευστότητα για να στηρίξουν οι επιχειρήσεις τους εργαζόμενους», εξήγησε ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ σήμερα.

Όπως είπε, 20.000 επιχειρήσεις έχουν ήδη ζητήσει την άρση της αναστολής του προσωπικού τους και θα υπάρξουν πολλές ακόμη «όταν θα αρχίσει να ανοίγει η οικονομία», συνεπώς θα πρέπει να υπάρξει ευελιξία.

«Το κράτος, τους εργαζόμενους που δεν θα τους πάρει (πίσω) η επιχείρηση ή δεν θα λειτουργεί η επιχείρηση, θα συνεχίσει να τους καταβάλει το χρηματικό ποσό που έχουμε συμφωνήσει, αλλά όταν ένας επιχειρηματίας ζητήσει πίσω τον εργαζόμενο, το κράτος θα συνεισφέρει για τον αριθμό των ημερών που δεν είναι σε εργασία», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της Καθημερινής ότι εξετάζεται επιδότηση μισθών 40% ή 60%, είπε ότι αυτές τις ημέρες γίνεται η επεξεργασία του σχεδίου της κυβέρνησης για το χρονικό διάστημα της μετάβασης έως την απόλυτη κανονικότητα.

Για πόσο ισχύει η απαγόρευση απόλυσης

Ταυτόχρονα αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που τελούν σε αναστολή λειτουργίας με εντολή δημόσιας Αρχής δεν μπορούν να απολυθούν για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα. Μετά την παρέλευση της αναστολής και εφόσον αρθούν τα μέτρα, οι εργαζόμενοι δεν προστατεύονται από πιθανή απόλυση.

Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που υπολειτουργούν βάσει ΚΑΔ, οι οποίοι έχουν τεθεί σε αναστολή, απαγορεύεται να απολυθούν για το χρονικό διάστημα της αναστολής και για 45 ημέρες μετά, δηλαδή για συνολικό διάστημα τριών μηνών από την έναρξη της αναστολής. 

Το μοντέλο με μείωση ωραρίου και μισθού 50%

Αυτό που ισχύει αυτή τη στιγμή είναι το μέτρο της νέας εκ περιτροπής εργασίας καθώς επιτρέπει την εφαρμογή μονομερώς από τον εργοδότη του μοντέλου εργασία δύο εβδομάδες τον μήνα με τον μισό μισθό.

Χρήση του μέτρου για «προσωπικό ασφαλείας» στις επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν σήμερα μόνον οι επιχειρήσεις που πλήττονται βάσει ΚΑΔ και για όσο χρόνο πλήττονται υπαγόμενες στους σχετικούς ΚΑΔ, με απώτατο χρονικό ορίζοντα μέχρι τον Σεπτέμβριο. Το μέτρο εφαρμόζεται με ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας και προβλέπει πως ο εργοδότης μπορεί να απασχολεί τον εργαζόμενο κατ’ ελάχιστο δύο εβδομάδες τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα. 

Το μοντέλο εκ περιτροπής απασχόλησης μπορεί να συνδυαστεί, από τους εργοδότες που πλήττονται, με την αναστολή συμβάσεων. Δηλαδή οι εργοδότες μπορούν να εφαρμόζουν το νέο σχήμα για δουλειά δύο εβδομάδες τον μήνα σε μερίδα εργαζομένων.

Παράλληλα με τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας μπορεί να εφαρμόζεται και το μέτρο της ενδοομιλικής μεταφοράς εργαζομένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα