Το χρήμα της Ευρώπης και η εσχάρα για τους πρόσφυγες

Η ηγεσία της ΕΕ ήρθε... κι έφυγε με ευχολόγια και στρογγυλεμένες δηλώσεις. Τι καταφέραμε από την χθεσινή πομπή των ευρωπαίων αξιωματούχων στον Έβρο;

Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι η χθεσινή επίσκεψη της ηγεσίας της ΕΕ στην Ελλάδα, ήταν μια λάθος κίνηση; Όχι σε καμία περίπτωση, θα λέγαμε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Υπάρχει, ωστόσο, κανείς που πιστεύει ότι η Τουρκία μπήκε ή θα μπει στην θέση της είτε από την ΕΕ, είτε από το ΝΑΤΟ είτε από τον ΟΗΕ; Δυστυχώς όχι,

είναι η απάντηση χωρίς επίσης δεύτερη σκέψη.

Και τελικά, τι καταφέραμε από την χθεσινή πομπή των ευρωπαίων αξιωματούχων;

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Την Τρίτη βρέθηκαν στον Έβρο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβιντ Σασόλι, καθώς και ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής.

Όλοι τους είδαν από κοντά την κατάσταση που επικρατεί στο σύνορα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έδειξε στους ηγέτες της ΕΕ και απόρρητο οπτικοακουστικό υλικό για όσα έλαβαν χώρα τα προηγούμενα 24ωρα.

Και μέχρι εδώ όλα καλά. Ναι, τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα ευρωπαϊκά και όπως είπε η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «η ΕΕ θα φροντίσει να τηρηθεί η τάξη στα σύνορα και να παρασχεθεί σημαντική υποστήριξη προς την Ελλάδα». Μέσα σε όλα αυτά, στους σχεδιασμούς δηλαδή της ΕΕ είναι και η οικονομική υποστήριξη προς την Ελλάδα ύψους 700 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και εδώ ξεκινούν οι γκρίζες ζώνες και τα αναπάντητα ερωτήματα.

Η δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ακούστηκε ως το τυράκι στη φάκα. Ή αν προτιμάτε σαν τον οικονομικά ισχυρό που με το χρήμα νομίζει ότι τα λύνει όλα και τελικά με τις αποφάσεις του, το αποτέλεσμα είναι χειρότερο.

Τόσο για την ίδια όσο και για τους λοιπούς επίσημους καλεσμένους μας, οι εικόνες με τα τουρκικά drone να εκτοξεύουν καπνογόνα προς τις ελληνικές αρχές, αλλά ακόμη χειρότερα τα τραγικά φωτογραφικά καρέ των πνιγμένων προσφυγόπουλων, δεν φαίνεται να τους συγκινούν. Εικόνες σαν αυτές που είδαμε με το άψυχο κορμάκι του 3χρονου Αϊλάν Κουρντίζ στα παράλια της Τουρκίας και δεκάδων ακόμη πνιγμένων παιδιών στο Αιγαίο αφήνουν τους πάντες ασυγκίνητους και την Τουρκία επί της ουσίας στο απυρόβλητο.

Καμία ξεκάθαρη δήλωση κατά της Τουρκίας με την ίδια την Ευρώπη να βγάζει την ουρά της έξω από το πρόβλημα. Μοιράζει χρήμα και θα δαπανήσει περισσότερα εφόσον χρειαστεί, ενώ κάνει πως δεν βλέπει μια ακόμη εν εξελίξει και κατά συρροή δολοφονία, «σκοτώνοντας» τα όνειρα και τις ελπίδες αθώων ψυχών.

Η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε επίσης ότι «η Τουρκία δεν είναι εχθρός. Η Ελλάδα είναι η δίκη μας ασπίδα», «ξεχνώντας» βέβαια να πει ότι ο εχθρός δεν είναι φυσικά ούτε οι πρόσφυγες ούτε οι μετανάστες.

Ήρθαν, λοιπόν, και έφυγαν με ευχολόγια και στρογγυλεμένες δηλώσεις. Καμία Τουρκία δεν μπήκε στο στόχαστρό τους, κανένα αίτημα για κυρώσεις στον Ερντογάν δεν τέθηκε και κανένα αίτημα ίσης κατανομής των προσφύγων και των μεταναστών από το σύνολο των Ευρωπαϊκών κρατών δεν έπεσε στο τραπέζι.

Το προσφυγικό και το μεταναστευτικό μπορεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και δυστυχώς επιβεβαιώθηκε, με την χθεσινή επίσκεψη των ηγετών της ΕΕ, ότι ακόμη κι αν κατοικούμε κάτω από τον ίδιο ουρανό, δεν έχουμε τον ίδιο… ορίζοντα. Και όλα αυτά εις βάρος των νεκρών παιδιών, προσφύγων και μεταναστών, που η ζωή τους γίνεται ζαριά στις ορέξεις των γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών παιχνιδιών των ενηλίκων.

Χρόνος υπάρχει για να ανατραπούν τα δεδομένα αρκεί να το πιστέψει και η ίδια η Ευρώπη.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα