Το «άρρωστο» ΟΑΚΑ: Έπεφταν σίδερα, ζητούσαν μέτρα συντήρησης και όλοι σφύριζαν αδιάφορα - Μέχρι το λουκέτο

«Θύελλα» μετά την απόφαση για κλείσιμο του ΟΑΚΑ. «Ευτυχώς δεν είχαμε κάποιο ατύχημα».Σοβαρά ζητήματα ασφάλειας, πολλά εκ των οποίων έχουν στοιχίσει δεκάδες ζωές ανθρώπων, εγείρονται καθημερινά εδώ και 7 μήνες τουλάχιστον -από το δυστύχημα στα Τέμπη και μετά- με αποκορύφωμα το λουκέτο…

«Ευτυχώς δεν είχαμε κάποιο ατύχημα»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), Κωνσταντίνος Σπυράκος, μίλησε στο OPEN και τόνισε τα εξής: «Η συνήθης τακτική σε τέτοια έργα

είναι να γίνεται συνεχής παρακολούθηση και, μάλιστα, με βάση συγκεκριμένη διαδικασία. Η πρακτική λέει ότι γίνεται έλεγχος με διάφορες μεθόδους και μάλιστα υπάρχει τεχνολογία, με την οποία μπορείς να εντοπίσεις πού υπάρχει πρόβλημα και το μέγεθός του. Με αυτόν τον τρόπο παρεμβαίνεις προτού επιδεινωθεί και το επισκευάζεις γιατί αν δεν παρέμβεις άμεσα και το αφήσεις, με την πάροδο του χρόνου υπάρχει και μεγαλύτερη επιδείνωση και μεγαλύτερο κόστος».

Επίσης, ο ίδιος πρόσθεσε: «Έπρεπε οι έλεγχοι να γίνονται τακτικά εδώ και χρόνια. Οι φθορές, οι ελλείψεις κ.λπ. δεν έχουν φροντιστεί όπως θα έπρεπε και είναι ένα θέμα ευρύτερο των υποδομών. Σε άλλες χώρες υπάρχει αυστηρότερη παρακολούθηση και έλεγχος των υποδομών. Ευτυχώς, δεν είχαμε κάποιο ατύχημα από αυτό το γεγονός και πρέπει να μας γίνει μάθημα να αρχίσουμε να ψάχνουμε και σε άλλες κατασκευές. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στο ΟΑΚΑ και πρέπει να παρέμβουμε ώστε να είναι ασφαλής η χρήση του κτιρίου. Οπωσδήποτε το κόστος για την τοποθέτηση οργάνων παρακολούθησης είναι πολλαπλάσια μικρότερο αν δεν φροντίσεις να παρέμβεις έγκαιρα στα προβλήματα που διαπιστώνονται».

«Έπεφτε σίδερο 80 κιλών και βάζαμε… βίδες»

Μιλώντας στην εκπομπή «Στούντιο με Θέα» του ΑΝΤ1, ο ολυμπιονίκης Πέτρος Γαλακτόπουλος ανέφερε πως ανέλαβε πρόεδρος του ΟΑΚΑ το 2011-2012 και ήταν σε αυτή τη θέση για περίπου 4,5 χρόνια, σχολίασε την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα στέγαστρα τόσο στο γήπεδο ποδοσφαίρου, όσο και στην «Αγορά» και άλλους χώρους.

«Όταν ανέλαβα την προεδρία του ΟΑΚΑ, ήρθαν οι τεχνικοί και μου είπαν ότι έχει λήξει η σύμβαση ελέγχου του στεγάστρου Καλατράβα», ανέφερε αρχικώς. «Έμπαιναν βίδες στα σίδερα που έπεφταν! Στην στοά Καλατράβα, η γέφυρα στηρίζεται σε μπετά, δεμένα στις άκρες με βίδες. Με τους σεισμούς και με τον αέρα κάποιες βίδες «έκοβαν». Κάποια ημέρα κρέμασε και έμεινε 60 πόντους από το έδαφος, από εκεί που περνούσε ο κόσμος!», είπε ο κ. Γαλακτόπουλος.

Όπως συμπλήρωσε, «πήγαν οι τεχνικοί του ΟΑΚΑ, έβαλαν σίδερα και έγινε διόρθωση. Όλες οι βίδες είναι σκουριασμένες. Ξεκίνησα και έκανα κάθε 15 ημέρες έγγραφα στον τότε Υφυπουργό Αθλητισμού ότι πρέπει να γίνει συντήρηση. Η εταιρεία που το έφτιαξε, για να το συντηρήσει ζήτησε 17 εκατομμύρια. Ήταν περίοδος μνημονίων τότε και δεν υπήρχαν χρήματα να διατεθούν».

«Το ΟΑΚΑ με τα οικονομικά που είχε, προσπαθούσε να βάζει βίδες και ότι μπορούσε, γινόταν συντήρηση με το προσωπικό του ΟΑΚΑ. Κάθε μήνα έστελνα χαρτί στο υπουργείο και δεν μου απαντούσε κανένας. Σκέψου να έπεφτε κανένα καλώδιο», είπε ο κ. Γαλακτόπουλος.

Ανέφερε ακόμη ότι «επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήθελαν να φτιάξουν και το Μουσείο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να το δώσουν σε λειτουργία, ήρθε ο κ. Κοντονής και τα σταμάτησε όλα και δεν ήθελε να κάνει τίποτα».

«Είχε πέσει σίδερο που ήταν 80 κιλά! Πέφτοντας κάτω αυτό γινόταν 1,5 τόνος…», είπε ο Πέτρος Γαλακτόπουλος, ουσιαστικά λέγοντας ότι από τύχη δεν έχουν υπάρξει σοβαροί τραυματισμοί ή και κάτι χειρότερο τα τελευταία χρόνια. Με έναν μορφασμό απάντησε στο «πώς και δεν έχει μαθευτεί τίποτα τόσα χρόνια;», ενώ σημείωσε ότι «το μπάσκετ είναι πιο δεμένο και δεν έχει πάθει τίποτα».

Βρούτσης: «Δεν υπάρχει πρόβλημα στατικότητας στο στάδιο παρά μόνο στο στέγαστρο»

Ο αναπληρωτής υπουργός με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό, Γιάννης Βρούτσης, αναφέρθηκε το Σάββατο (30/09) στο κλείσιμο του ΟΑΚΑ, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει πρόβλημα στατικότητας στο Ολυμπιακό Στάδιο παρά μόνο στο στέγαστρο».

Συγκεκριμένα, σε σχετική συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο κ. Βρούτσης είπε: «Μετά από την απόφαση του πρωθυπουργού, τον Ιούλιο του 2021 για αναβάθμιση του ΟΑΚΑ, ανατέθηκαν σχετικές μελέτες και τώρα ήρθε στα χέρια μου το πόρισμα της μελέτης από την κοινοπραξία στην οποία ανατέθηκε μετά από διαδικασία 6 μηνών. Η μελέτη ήρθε στα χέρια μου προχθές και οδήγησε στην απόφαση για κλείσιμο του ΟΑΚΑ».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η στατική επάρκεια δεν είναι αυτή που θα έπρεπε και αυτό οδηγεί σε ανασφάλεια για την στατικότητα των στεγάστρων και μας οδήγησε σε αυτήν την απόφαση», είπε ο Γιαννης Βρούτσης, τονίζοντας ότι πρώτο μέλημα ήταν «να διασφαλίσουμε την αυτονόητη προτεραιότητα της ασφάλειας των αθλητών, προπονητών και φιλάθλων του ΟΑΚΑ, που είναι η "καρδιά του αθλητισμού" της χώρας μας. […] Προ ετών παρατηρήθηκε μια ταλάντωση στις κερκίδες στην διάρκεια ενός αγώνα και τότε υπήρξε μελέτη που έδειξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στατικότητας στο στάδιο. Πρόβλημα στατικότητας υπάρχει μόνο στο στέγαστρο».

Ερωτηθείς για την τακτική των προηγούμενων ετών, ο κ. Βρούτσης απάντησε ως εξής: «Επί κυβέρνησης Σαμαρά, ο Γιάννης Ανδριανός δέσμευσε 8 εκατομμύρια ευρώ για την μελέτη στατικότητας των στεγάστρων "Καλατράβα", όμως άλλαξε η κυβέρνηση και δεν υπήρξε εξέλιξη και δεν γνωρίζω το γιατί. Μόλις ανέλαβα την θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, υπέγραψα απόφαση ώστε κανέναν αθλητικό κέντρο να μην μπορεί να λειτουργήσει εάν δεν έχει μελέτες στατικότητας και πυρασφάλειας»,

Όπως είπε, στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό, «αυτή την περίοδο γίνονταν στο ΟΑΚΑ αγώνες τάεκβοντο και μπριτζ, οι οποίοι κατόπιν συνεννόησης διεξάγονται από σήμερα στο ΣΕΦ». Αναφορικά με τον Παναθηναϊκό, ο Γιάννης Βρούτσης δήλωσε: «Μας προβληματίζει το θέμα του Παναθηναϊκού, είναι εμβληματική ομάδα και ειδοποιήσαμε ότι θα είμαστε δίπλα του, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Εισιτήρια δεν κόπηκαν, όπως λέει ο Παναθηναϊκός, ο αγώνας είναι στο τέλος Οκτωβρίου. Ο Παναθηναϊκός είναι μέρος του προβλήματος, γιατί φιλοξενούνται στο ΟΑΚΑ πολλά σωματεία και σύλλογοι».

«Μαζί με το ΤΕΕ θα προχωρήσουμε σε επαναξιολόγηση της μελέτης και σύντομα θα έχουμε νεότερα, ώστε στον συντομότερο δυνατό χρόνο να παραδοθεί και πάλι με ασφάλεια το ΟΑΚΑ», τόνισε ο κ. Βρούτσης, χωρίς πάντως να δεσμευθεί σε σαφές χρονοδιάγραμμα.

Πώς είναι το στέγαστρο Καλατράβα σήμερα

Το κανάλι «Up Stories» στο YouTube μάς ξεναγεί στον χώρο με drone και στο σχετικό βίντεό του αναφέρει ότι «σίγουρα γνωμάτευση για ένα τόσο πολυδιάστατο και κολοσσιαίο έργο όπως η στέγη Καλατράβα με πολλές τεχνικές δυσκολίες δεν μπορεί να γίνει με μια πρόχειρη πτήση».

{https://www.youtube.com/watch?v=2p02ofZt_Yw&ab_channel=UpStories}

Στα χαρακώματα Αλαφούζος και κυβέρνηση

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση με αιχμές, λίγο μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος της μελέτης που βάζει λουκέτο στην ευρωπαϊκή έδρα του Παναθηναϊκού.

«Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε την ύπαρξη μελέτης για το στέγαστρο του ποδοσφαιρικού γηπέδου του Ολυμπιακού Σταδίου, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι από κατασκευής του δεν ανταποκρίνεται στα επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το στέγαστρο είχε κατασκευαστεί από τον Καλατράβα, εκ των κορυφαίων αρχιτεκτόνων στο είδος αυτών των κατασκευών και από την Cimolai, την κορυφαία εταιρία στον κόσμο σε σιδηρές κατασκευές, η οποία έχει κατασκευάσει τα σκέπαστρα των περισσότερων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών γηπέδων, ενώ στο έργο συμμετείχαν σπουδαιότατοι Έλληνες αρχιτέκτονες και μηχανικοί.

Υ.Γ. Θα είναι μάλλον τυχαίο γεγονός το χρονικό σημείο που δημοσιοποιείται μια μελέτη που ξεκίνησε το 2021, σε μια περίοδο που ο Παναθηναϊκός φιλοξένησε στο συγκεκριμένο γήπεδο 120.000 θεατές…

Υ.Γ.1 Ρωτήθηκε σχετικά με τη μελέτη που συντάχθηκε, ο Καλατράβα και η εταιρία Cimolai;

Υ.Γ.2 Πριν από λίγο πληροφορηθήκαμε ότι η αρχική στατική μελέτη προέβλεπε πολύ βαριά τζάμια στην οροφή του στεγάστρου και τελικά αντ’ αυτών τοποθετήθηκαν πλεξιγκλάς/lexan, γιατί δεν προλάβαιναν το χρονοδιάγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Το στέγαστρο είχε κατασκευαστεί με προδιαγραφές να αντέχει το βάρος των τζαμιών, το οποίο είναι πολλαπλάσιο των lexan. Το γνωρίζουν αυτό αυτοί που έκαναν τη μελέτη στατικού ελέγχου; Περιμένουμε απαντήσεις/διευκρινίσεις», αναφέρει η ανακοίνωση της πράσινης ΠΑΕ.

Η ανακοίνωση για το κλείσιμο του ΟΑΚΑ

Στην ανακοίνωσή της, την Παρασκευή (29/09), η διοίκηση του ΟΑΚΑ ανέφερε ότι οι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.

Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση τονίζονται τα εξής: «Στο πλαίσιο σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Αθλητισμού, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΙΠΕΔ για το έργο "Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών", παρελήφθη μελέτη για την εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των Στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ. Στη μελέτη αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας. Με βάση τα παραπάνω και με αίσθημα ευθύνης, αναστέλλεται από σήμερα (29/09) κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο».

Ακόμα, στην εν λόγω ανακοίνωση προστίθεται: «Θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής μελέτης. Συμμεριζόμαστε την αναστάτωση στην αθλητική οικογένεια, όμως είναι κατανοητό ότι πρέπει να λειτουργήσουμε με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων».

Keywords
οακα, οακα, λουκετο, σιδερα, ολυμπιακοί αγώνες, εν λόγω, εμπ, ΑΝΤ1, σεισμος, εταιρεία, συριζα, ολυμπιακος, σαμαρας, μπριτζ, σεφ, παναθηναικος, εισιτήρια, τεε, νεότερα, youtube, συγκεκριμένο, αθηνα, γνώμονα, www.youtube.com, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, τελος του κοσμου, βιντεο, χωρες, το θεμα, εδρα, θεμα, μπασκετ, περιοδος, πλαισιο, τεε, τυχη, youtube, αγωνες, ανδριανος, αλαφουζος, ατυχημα, βιδες, γεγονος, γεφυρα, γινει, γινεται, γινονται, γηπεδο, γηπεδο ποδοσφαιρου, γνώμονα, διοικηση, εγινε, εγγραφα, εδαφος, ευρω, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εισιτήρια, εν λόγω, εργα, εξελιξη, επρεπε, εταιρεία, εταιρια, ετων, τεχνολογια, ειδος, υπηρχαν, κατασκευες, κυβερνηση, λειτουργια, λυπη, μηνες, μπορεις, μπριτζ, νεότερα, ομαδα, οικογενεια, οπωσδηποτε, ουσιαστικα, προβληματα, σαββατο, συγκεκριμένο, σιδερο, συνεχεια, συντομα, συντηρηση, ταεκβοντο, τεμπη, κωνσταντινος, αγωνας, ασφαλεια, υπουργειο, μπετα, μελετη, πεφτοντας, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα
ΟΑΚΑ, Έπεφταν, - Μέχρι,oaka, epeftan, - mechri