Θεσσαλονίκη: Η «νόσος των κλιματιστικών» πίσω από τον θάνατο του 7χρονου;

Συγκλονισμένη πόλη της Θεσσαλονίκης από τον ξαφνικό θάνατο του 7χρονου. Το ενδεχόμενο το παιδί να πέθανε από τη νόσο των λεγεωνάριων.Σοκαρισμένοι είναι οι γονείς του 7χρονου που πέθανε το απόγευμα της Τρίτης, λίγες ώρες μετά τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας του στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τους γιατρούς του…

Οι εντατικολόγοι διασωλήνωσαν τον 7χρονο, αλλά το μικρό αγόρι δεν τα κατάφερε.

Συγκλονίζουν οι γονείς

Οι γονείς του 7χρονου στη Θεσσαλονίκη μίλησαν χθες στο Mega προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουν πως από τη μια στιγμή στην άλλη έχασαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν στη ζωή.

«Τι να σας πω; Σκεφτείτε να έχετε εσείς ένα παιδί, ένα ωραίο πρωί με ένα μικρό πυρετό που είχε την προηγούμενη ημέρα, να καταλήξει με συνοπτικές διαδικασίες, σε 1,5- 2 ώρες», λέει χαρακτηριστικά ο πατέρας του 7χρονου.

«Σε 4 ώρες κηδεύω το παιδί μου και σε 15 ημέρες θα του έκανα τα γενέθλιά του. Ήταν κάτι αιφνίδιο, έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες από όλο το προσωπικό. Ενώ το παιδί μου έφευγε από την ζωή, έκαναν τα αδύνατα δυνατά. Το παιδί δεν είχε κανένα πρόβλημα, ήταν κάτι αιφνίδιο», δήλωσε η μητέρα του παιδιού.

Ο πατέρας του παιδιού αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο το παιδί τους να πέθανε από τη νόσο των λεγεωνάριων, το παιδί του, δηλαδή, να πέθανε από το κλιματιστικό.

«Σαν πρώτη φάση μας είπαν ότι υπήρχε ένα μικρόβιο, λεγεώνα λέγεται, και βρέθηκε αυτό στο αίμα του. Μας είπαν μάλιστα να βγάλουμε τα φίλτρα (κλιματισμού) που έχουμε στα σπίτια μας. Εγώ δεν πιστεύω ούτε μία στο δισεκατομμύριο ότι είναι από αυτό το πράγμα. Δεν μπορεί τώρα από ένα τέτοιο μικρόβιο, ένα παιδί με τόσο δυνατό ανοσοποιητικό να καταλήγει ουσιαστικά σε τέσσερις ώρες», είπε.

Το χρονικό της τραγωδίας

Όλα άρχισαν την περασμένη Κυριακή με έναν επίμονο, αλλά πολύ κοινό σε μικρά παιδιά πυρετό.

«Έκανε έναν πυρετό ελαφρύ την Κυριακή το απόγευμα, την Δευτέρα ξανά έκανε ένα πυρετό πιο υψηλό γύρω στο 38 – 38,5. Τον πήγαμε στην παιδίατρο μας είπε ότι μάλλον πρόκειται για γαστρεντερίτιδα», ανέφερε ο πατέρας.

Το πρωί της Τρίτης, το παιδί διακομίζεται στο Ιπποκράτειο με αφόρητους πόνους, υψηλό πυρετό και δυσκολία στην ανάσα.

«Την Τρίτη το πρωί που σηκωθήκαμε το παιδί πονούσε αφόρητα στους ώμους, δεν μπορούσε να ανασάνει εύκολα, καλέσαμε ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο», είπε ο πατέρας του 7χρονου.

«Με πυρετό και ημικωματώδη κατάσταση ήρθε. Οι γιατροί δίνουν μάχη επί δύο ώρες στα επείγοντα» δήλωσε ο πρόεδρος εργαζομένων του Ιπποκράτειου, Γιώργος Δόντσιος.

«Ερχόντουσαν όλο και πιο πολλοί γιατροί, έφτασαν σε κάποια στιγμή να είναι 15 γιατροί, μέσα στο δωμάτιο. Προσπάθησαν το παιδί να το σώσουν, αλλά δεν σώθηκε», περιγράφει ο πατέρας του 7χρονου.

Το διασωληνώνουν αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέρνουν. Το παιδί αφήνει την τελευταία του πνοή μέσα στα χέρια τους.

«Κατά τη διάρκεια της ανάνηψης, έριξε κορεσμό, αιματοκρίτη και μετά από 2,5 ώρες προσπαθειών δεν κατέστη δυνατό να τους κρατήσουμε στη ζωή» αναφέρει ο κ. Δόντσιος.

Η νόσος των λεγεωνάριων και τα συμπτώματα

H νόσος των λεγεωναρίων έχει συμπτώματα που μοιάζουν με της γρίπης και είναι δύσκολο να το “υποψιαστούν” οι γιατροί, εκτός και αν σε μια περιοχή έχουν καταγραφεί ήδη πολλά κρούσματα. Κατά κανόνα τα συμπτώματα είναι πυρετός, ξερόβηχας, μυαλγίες και συχνά πνευμονία ή διάρροια. Το βακτήριο ανιχνεύεται μόνον με αιματολογικές εξετάσεις και εξέταση ούρων.

Ο άνθρωπος προσβάλλεται μέσω εισπνοής ή εισρόφησης μικροσταγονιδίων ύδατος που περιέχουν τον μικροοργανισμό. Παράγοντες που διευκολύνουν την ανάπτυξη νόσου στον άνθρωπο είναι το κάπνισμα και η κατάχρηση αλκοόλ. Επίσης, περισσότερο ευάλωτα είναι τα ανοσοκατασταλμένα άτομα και εκείνα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα των πνευμόνων.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και μπορεί να προσβάλλει οποιαδήποτε ηλικία.

Η περίοδος επώασης κυμαίνεται από 2 μέχρι 10 ημέρες.

Η κλινική εικόνα ποικίλλει και τα συμπτώματα μπορεί να αφορούν περισσότερα του ενός συστήματα του οργανισμού.

Ο ασθενής αισθάνεται για λίγες ημέρες αδυναμία και καταβολή και μπορεί να ακολουθήσει μια περίοδος με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής. Ο βήχας (αρχικά ξηρός κατόπιν παραγωγικός) μπορεί να είναι το πρώτο σύμπτωμα προσβολής των πνευμόνων. Πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν υψηλό πυρετό (περισσότερο από 39°C), συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (διάρροια, ναυτία, έμετο, στομαχικές διαταραχές), από το κεντρικό νευρικό σύστημα (πονοκέφαλο, σύγχυση, λήθαργο, ντελίριουμ), από την καρδιά (βραδυκαρδία) κ.λπ. Ανάλογα δε με την έκταση της πνευμονίας αλλά και τη συνύπαρξη ή όχι άλλων νοσημάτων, μπορεί να υπάρχει δύσπνοια ή και αναπνευστική ανεπάρκεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα