Θεσσαλία: Υγειονομική βόμβα από το μολυσμένο νερό - Προειδοποιήσεις για σοβαρές ασθένειες

Οι ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν εξαιτίας του μολυσμένου νερού στη Θεσσαλία.Μερικές ημέρες μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel από τη Θεσσαλία, το πρόβλημα με το νερό συνεχίζεται στην περιοχή και μάλιστα αποτελεί υγειονομική βόμβα, όπως λένε οι ειδικοί, καθώς πρέπει…

Προειδοποίηση και από τον Γκίκα Μαγιορκίνη

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής Βιοπαθολογίας στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, συνέστησε

τη Δευτέρα (11/09) στους πολίτες που μένουν στη Θεσσαλία να αποφεύγουν το νερό. Μάλιστα, ο ίδιος προειδοποίησε για ενδεχόμενο πολλαπλασιασμό των κουνουπιών στην περιοχή.

Χαρακτηριστικά, σε σχετικές δηλώσεις του στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε: «Ο κόσμος που βρίσκεται εκεί, πρέπει να κάνει υπομονή, γιατί τα δύσκολα τώρα αρχίζουν. Τα λιμνάζοντα νερά είναι δυνητικά μολυσματικά και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται άρα θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή. Δεν γνωρίζουμε αν τα νερά αυτά έχουν έρθει σε επαφή με αποχευτεύσεις ή με χημικά. […] Θα πολλαπλασιαστούν τα κουνούπια και λογικά θα δούμε κάποια αύξηση στον ιό του Δυτικού Νείλου. Να θυμίσω ότι στο μεγαλύτερο μέρος οι άνθρωποι που κολλάνε τον ιό του Δυτικού Νείλου, δεν έχουν κάποιο πρόβλημα, αλλά κάποιοι ηλικιωμένοι μπορεί να χρειαστούν και στήριξη στα νοσοκομεία».

Όσον αφορά στα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα στα πλημμυρισμένα σπίτια, ο καθηγητής Βιοπαθολογίας ανέφερε: «Υπάρχουν οδηγίες για το πώς θα χειριστούν οι άνθρωποι τα αντικείμενα που έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά, θα πρέπει να γίνει απολύμανση. Όσα δεν μπορούν να απολυμανθούν θα πρέπει να πεταχτούν. Ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί από το νερό αν το βάλει στο στόμα του ή αν ακουμπήσει σε ανοιχτή πληγή. Δεν μπορούν να καταναλωθούν προϊόντα που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένο νερό».

Κίνδυνος ασθενειών σύμφωνα με τη Ματίνα Παγώνη

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, αναφέρθηκε τη Δευτέρα (11/09) στον κίνδυνο ασθενειών σε περίπτωση που πολίτες στη Θεσσαλία έρθουν σε επαφή με το μολυσμένο νερό της περιοχής.

Ειδικότερα, σε σχετικές δηλώσεις της στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ, η Ματίνα Παγώνη σημείωσε: «Το νερό είναι μολυσμένο, γιατί έχει πολλούς παθογόνους μικροοργανισμούς και χημικές ουσίες μέσα, γιατί εκεί υπάρχουν απόβλητα γεωργικών και κτηνοτροφικών μονάδων, υπάρχουν φυτοφάρμακα, λιπάσματα. Γι' αυτό, λοιπόν, δεν θα πρέπει να αγγίζουν οι άνθρωποι το νερό αυτό».

Ακόμα, η ίδια τόνισε πως υπάρχει φόβος για γαστρεντερίτιδες και ηπατίτιδες Α, υπογραμμίζοντας το εξής: «Επομένως, θα πρέπει να είμαστε γρήγοροι και προσεκτικοί».

Για μη πόσιμο νερό στη Θεσσαλία κάνει λόγο η Αθηνά Λινού

Η Αθηνά Λινού, βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποίησε τη Δευτέρα (11/09) πως το νερό στη Θεσσαλία δεν είναι πόσιμο και πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα προστασίας για τους πολίτες στην περιοχή.

Χαρακτηριστικά, σε σχετικές δηλώσεις της στην εκπομπή «MEGA Καλημέρα» του MEGA, η Αθηνά Λινού τόνισε: «Εκτός από την καταστροφή που υπάρχει και τις ανθρώπινες ζωές που θρηνούμε, αλλά και σε μεγάλες καταστροφές υποδομών και οικιών και βιομηχανιών ελλοχεύει ένας μεγάλος υγειονομικός κίνδυνος για τον οποίο πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Όλοι ξέρουν ότι το νερό δεν είναι πόσιμο και δεν ξέρουμε πότε θα αντικατασταθεί, αλλά πρέπει να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για όλους τους ανθρώπους ότι μέχρι να ελεγχθεί επαρκώς το δίκτυο κάθε βρύση κάθε παροχή νερού ότι είναι ασφαλές, θα πρέπει να προσέχουμε».

Ακόμα, για την επαφή με τα στάσιμα νερά, η Αθηνά Λινού επεσήμανε πως οι πολίτες κινδυνεύουν, λέγοντας: «Υπάρχουν οδηγίες για το πώς θα πάει κάποιος σπίτι του και πως θα διαχειριστεί την καθαριότητα του σπιτιού του. Πρώτον, χρησιμοποιούμε αδιάβροχα ρούχα και παπούτσια, αδιάβροχα γάντια. Σε αυτό πρέπει να κινητοποιηθεί η Πολιτεία, μαζί με τις άλλες παροχές που δίνονται στους πολίτες, και να τους ενημερώσει. Πρέπει να έχουμε μάσκες και γυαλιά για να μην φτάσουν στα μάτια σταγόνες από αυτά τα νερά. Όταν έχουν πληγές πρέπει να καλυφθούν όλα».

Τέλος, για τα ψόφια ζώα, η ίδια σημείωσε: «Αν έχουμε ένα νεκρό ζώο, το κλείνουμε σε πλαστική σακούλα και τη δένουμε και περιμένουμε την Πολιτεία να τα παραλάβει. Είναι πολύ επικίνδυνο. Συμπονώ τους ανθρώπους σε αυτό που πέρασαν, που έχασαν τα ζώα και τις περιουσίες. Οι άμεσοι κίνδυνοι είναι από το γαστρεντερικό, αλλά και το να μπουν βακτήρια στο σώμα μας, γιατί η νόσος είναι αρκετά σοβαρή και έχει υψηλή θνησιμότητα, αυτή η νόσος είναι η λεπτοσπείρωση. Να ενημερωθούν οι γιατροί, να ενδυναμωθεί το δίκτυο, να χορηγηθούν φάρμακα. Υπάρχουν και άλλα νοσήματα, η ηπατίτιδα Α, τα κουνούπια πρέπει να εξοντωθούν αμέσως. Πρέπει το Υγειονομικό να ενεργοποιηθεί άμεσα».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Θεσσαλία, Υγειονομική, – Κίνδυνος,thessalia, ygeionomiki, – kindynos