Τέλος η 13η σύνταξη, πότε θα πληρωθούν τα αναδρομικά

Η 13η σύνταξη καταργείται οριστικά με το ασφαλιστικό, ενώ ταυτόχρονα αναμένονται αναδρομικά για τις συντάξεις, αλλά και αυξήσεις σε ορισμένους.

Αναδρομικά από την 1η Οκτωβρίου στις συντάξεις για όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης προβλέπει το νέο ασφαλιστικό, με το οποίο καταργείται η 13η σύνταξη, ενώ οι αυξήσεις, που θα μείνουν κυρίως στα χαρτιά αναμένεται να δοθούν τον Ιούνιο και αφορούν όλους όσοι συνταξιοδοτήθηκαν από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά, έχοντας πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Όσοι

παλαιοί συνταξιούχοι είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν τον νόμο Κατρούγκαλου και έχουν στην κύρια σύνταξή τους αρνητική προσωπική διαφορά ή πολύ μικρή θετική προσωπική διαφορά θα λάβουν αυξήσεις, οι οποίες όμως θα δοθούν σε 5 δόσεις (από φέτος έως το 2024).

Όλοι οι υπόλοιποι παλαιοί συνταξιούχοι, που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και προσωπική διαφορά, θα δουν την προσωπική τους διαφορά να μειώνεται και τις μελλοντικές αυξήσεις συντάξεων να έρχονται πιο κοντά.

Αναδρομικά, από 1η Οκτωβρίου 2019 θα δοθούν και στους περίπου 250.000 συνταξιούχους του ΕΤΕΑΕΠ οι αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις. Στην πράξη, τα ποσά θα επανέλθουν στο ύψος που ήταν τον Ιούνιο του 2016.

Οι νέες ασφαλιστικές κλάσεις

Αναφορικά με τις ασφαλιστικές κλάσεις που αφορούν τους μη μισθωτούς, οι εισφορές που υπολογίζονται με το νέο σύστημα από την 1η Ιανουαρίου θα πρέπει να πληρωθούν έως τις 12 Μαρτίου τις εισφορές Ιανουαρίου 2020, επιλέγοντας μεταξύ 220 και 576 ευρώ για κύρια ασφάλιση και υγεία.

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για τους νέους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, με έως 5 χρόνια δραστηριότητα, με τις εισφορές να ορίζονται στα 136 ευρώ. Δίνεται η δυνατότητα σε αγρότες, υγειονομικούς του πρ. ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, ελεύθερους επαγγελματίες του πρ. ΟΑΕΕ, μισθωτούς ΙΚΑ κλπ να ενταχθούν προαιρετικά στους κλάδους επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ για να λάβουν επικουρική και εφάπαξ.

Αν όμως ενταχθούν σε αυτούς τους κλάδους, θα πρέπει υποχρεωτικά να παραμείνουν σε αυτούς.

Οι συνταξιούχοι που εργάζονται

Μία ακόμη σημαντική αλλαγή που περιλαμβάνεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι και το γεγονός ότι μειώνεται η ποινή που καλούνται να πληρώσουν οι εν ενεργεία συνταξιούχοι που θα επιλέξουν να συνεχίσουν να εργάζονται. Συγκεκριμένα το πέναλτι στους συνταξιούχους που εργάζονται, μειώνεται πλέον το 30% και όχι το 60% της σύνταξής τους για όσο χρονικό διάστημα απασχολούνται.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του νομοσχεδίου, όσοι αναλαμβάνουν θέσεις σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης θα χάνουν το 100% των συντάξεών τους μόνο αν είναι κάτω των 62 ετών, διαφορετικά θα χάνουν το 30%. Εξαιρούνται οι αγρότες που συνεχίζουν εργαζόμενοι ως αγρότες κ.α.

Τα μπλοκάκια και οι αλλαγές

Αλλαγές υπάρχουν και για τον τρόπο ασφάλισης των Δελτίων Παροχής Υπηρεσιών.

Ορίζεται συγκεκριμένα πως μισθωτοί που αναλαμβάνουν παράλληλα ελεύθερο επάγγελμα απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, υπό την προϋπόθεση ότι καταβάλλουν ήδη στο σύστημα εισφορές κύριας ασφάλισης και υγείας που αντιστοιχούν στην 2η ασφαλιστική κατηγορία των μη μισθωτών, ήτοι 252 ευρώ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι εισφορές αυτές αντιστοιχούν σε μικτό μισθό 932 ευρώ, και μάλιστα χωρίς να υπολογίζονται τα δώρα και τα επιδόματα (13ος και 14ος μισθός). 

Keywords
Τυχαία Θέματα