Τελικός Eurovision 2023: Η πιθανή έκπληξη της Κύπρου και η Σουηδία ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί

Η δεδομένη νίκη της Σουηδίας στη Eurovision 2023, ο χαρισματικός Andrew Lambrοu για την Κύπρο και οι ευθύνες της ΕΡΤ για τον αποκλεισμό της Ελλάδας.Λίγες ώρες απομένουν για τον τελικό της Eurovision 2023, ο οποίος διεξάγεται στο Λίβερπουλ του Ηνωμένου Βασιλείου εκ
μέρους της Ουκρανίας που νίκησε πέρσι, αλλά δεν μπόρεσε να φιλοξενήσει τον… Η σειρά εμφάνισης του τελικού στη Eurovision 2023

Μετά τον α' ημιτελικό (09/11) και τον β' ημιτελικό (11/05), οι 10 χώρες που προκρίθηκαν από τον κάθε έναν, έκαναν την ανάλογη κλήρωση για τη θέση εμφάνισής τους στον μεγάλο τελικό (13/05).

Οι «Big Five» χώρες λόγω της μεγάλης οικονομικής συνεισφοράς του στην EBU είχαν προκριθεί απευθείας στον τελικό της Eurovision. Έτσι, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία έμαθαν, το Σάββατο (06/05), κατόπιν κλήρωσης, σε ποιο μισό του τελικού θα διαγωνιστούν στις 13 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι, από τον Μάρτιο, το Ηνωμένο Βασίλειο γνωρίζει ότι θα εμφανιστεί στην 26η θέση – και τελευταία – σειρά εμφάνισης λόγω του ότι είναι η διοργανώτρια χώρα της φετινής Eurovision εκ μέρους της Ουκρανίας που νίκησε πέρσι και δεν μπορεί να φιλοξενήσει τον διαγωνισμό εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου με τη Ρωσία. Επίσης, η Ουκρανία, από τον Μάρτιο και αυτή, γνωρίζει ότι στον τελικό της Eurovision 2023 θα εμφανιστεί 19η επί σκηνής μιας και είναι η περσινή νικήτρια χώρα του διαγωνισμού.

Από εκεί και πέρα, όπως έγινε γνωστό, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία θα τραγουδήσουν στο πρώτο μισό του τελικού (θέσεις: 1-13), ενώ η Γερμανία θα παρουσιαστεί στο δεύτερο μισό (θέσεις: 14-26), σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Eurovision.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της διοργανώτριας Αρχής, η σειρά εμφάνισης του τελικού που καταρτίσθηκε με γνώμονα το πιο ενδιαφέρον τηλεοπτικό αποτέλεσμα. Αυτή, λοιπόν, έχει ως εξής:

Αυστρία: Teya & Salena – «Who the Hell is Edgar?»

Πορτογαλία: Mimicat – «Ai Coração»

Ελβετία: Remo Forrer – «Watergun»

Πολωνία: Blanka – «Solo»

Σερβία: Luke Black – «Samo Mi Se Spava»

Γαλλία: La Zarra – «Évidemment»

Κύπρος: Andrew Lambrou – «Break a Broken Heart»

Ισπανία: Blanca Paloma – «Eaea»

Σουηδία: Loreen – «Tattoo»

Αλβανία: Albina & Familja Kelmendi – «Duje»

Ιταλία: Marco Mengoni – «Due Vite»

Εσθονία: Alika – «Bridges»

Φινλανδία: Käärijä – «Cha Cha Cha»

Τσεχία: Vesna – «My Sister's Crown»

Αυστραλία: Voyager – «Promise»

Βέλγιο: Gustaph – «Because of You»

Αρμενία: Brunette – «Future Lover»

Μολδαβία: Pasha Parfeni – «Soarele şi Luna»

Ουκρανία: TVORCHI – «Heart of Steel»

Νορβηγία: Alessandra – «Queen of Kings»

Γερμανία: Lord of the Lost – «Blood & Glitter»

Λιθουανία: Monika Linkytė – «Stay»

Ισραήλ: Noa Kirel – «Unicorn»

Σλοβενία: Joker Out – «Carpe Diem»

Κροατία: Let 3 – «Mama ŠČ!»

Ηνωμένο Βασίλειο: Mae Muller – «I Wrote a Song»

Η τύχη της Κύπρου και τα φαβορί του τελικού της Eurovision 2023

Ο Αντώνης Καρατζίκος, πρώην πρόεδρος του OGAE Greece και του OGAE International, δηλαδή του σωματείου των φίλων του ευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού, μίλησε στο iEidiseis ενόψει του αποψινού (13/05) τελικού της Eurovision 2023 και έδωσε τις εκτιμήσεις του.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος είπε: »Θεωρώ ότι δεν είναι ένας αμφίρροπος τελικός, δεν έχουμε πολλά τραγούδια που να διεκδικούν την πρώτη θέση. Νομίζω ότι επειδή η χρονιά κινείται σε ένα μέτριο επίπεδο, θα δούμε πάρα πολλές εκπλήξεις. Έχουμε τραγούδια – έτσι όπως έχει διαμορφωθεί ο τελικός – τα οποία είναι μέτρια, έχουμε τραγούδια τα οποία είναι εξεζητημένα, έχουμε τραγούδια τα οποία είναι βατά, έχουμε pop hits, έχουμε πολύ ιδιαίτερες εμφανίσεις, έχουμε και κακές εμφανίσεις».

Αναφορικά με την πιθανή νικήτρια χώρα, ο Αντώνης Καρατζίκος δήλωσε: «Είναι από τις χρονιές που πολύ ξεκάθαρος ο νικητής. Μάλιστα, για τους ανθρώπους που έχουν μία αίσθηση παραπάνω της όλης κατάστασσης, νομίζω ότι επιβεβαιωθήκαμε και στους ημιτελικούς με το ποια τραγούδια προκρίθηκαν και με το ποια τραγούδια όχι. Στους ημιτελικούς δεν είχαμε εκπλήξεις. Αυτό που βλέπαμε, αυτό έγινε. […] Οπότε, απ' ό,τι έχω δει μέχρι τώρα, νομίζω ότι είναι πολύ ξεκάθαρο ότι η Σουηδία θα πετύχει την έβδομη νίκη της στην ιστορία του διαγωνισμού».

{https://youtu.be/XBNfNJZ660o}

Μάλιστα, ο Αντώνης Καρατζίκος χαρακτήρισε ως «αδιαφιλονίκητο φαβορί» τη Σουηδία, προσθέτοντας: «Κανείς δεν μπορεί να μπει μπροστά της για πολλούς και διάφορους λόγους». Αν και ο μεγάλος αντίπαλος της Loreen (εμφανίζεται 9η επί σκηνής) είναι ο Käärijä από τη Φινλανδία (εμφανίζεται 13ος επί σκηνής), για τον πρώην πρόεδρο του OGAE Greece και του OGAE International τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, αφού είπε: «Θέλω να πιστεύω ότι η Φινλανδία θα χτυπήσει πάνω στο "παγόβουνο" των κριτικών επιτροπών. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι οι κριτικές επιτροπές είναι πάντα μία έκπληξη. Δεν ξέρουμε αν επικροτούν πάντα το τραγούδι. Οι ειδικοί της δισκογραφίας που μπορεί να υπάρχουν στις 37 εθνικές κριτικές επιτροπές, μπορεί να επικροτήσουν την εμπορικότητα του τραγουδιού. Και πάλι, πόσοι θα είναι αυτοί; Θεωρώ ότι οι κριτικές επιτροπές θα έχουν φανατικούς "εχθρούς" του τραγουδιού. Ακόμα και αυτοί που θα είναι "φίλοι" του τραγουδιού, δεν θα το κατατάξουν πολύ ψηλά».

Επίσης, ο ίδιος τόνισε: «Η Σουηδία, από την άλλη, έχει όλα τα φόντα να στηριχθεί από τις κριτικές επιτροπές τόσο για την άψογη ερμηνεία της Loreen όσο και για τη γενικότερη καλλιτεχνική παρουσίαση της συμμετοχής της. Δεν νομίζω ότι οι κριτικές επιτροπές θα κολλήσουν – όπως κολλάνε οι fans – στο ότι η Loreen είναι μία προηγούμενη νικήτρια του διαγωνισμού της Eurovision ώστε να την καταβαραθρώσουν. Δεν θα λειτουργήσουν έτσι οι επιτροπές. Σε ό,τι αφορά στο televoting, θεωρώ ότι και η Σουηδία και η Φινλανδία θα είναι κοντά, με την ελπίδα ότι η Σουηδία θα είναι πιο πάνω από τη Φινλανδία ακόμα και στο televoting. Και αυτό να μην γίνει, όμως, αν η Σουηδία έρθει δεύτερη στο televoting και δεύτερη στις κριτικές επιτροπές – μην ξεχνάμε ότι η Ουκρανία με τη διασπορά που έχει αυτή τη στιγμή, μπορεί να είναι πρώτη στο televoting αλλά όχι στις επιτροπές – τότε η Loreen μπορεί να κερδίσει».

{https://youtu.be/7ferYXj9vAA}

H Κύπρος θα εμφανιστεί 7η επί σκηνής, με τον Andrew Lambrou να τραγουδά μετά τη La Zarra από τη Γαλλία και πριν από την Blanca Paloma από την Ισπανία και πριν από τη Loreen από τη Σουηδία. Ο Αντώνης Καρατζίκος δήλωσε: «Το τραγούδι της Κύπρου δεν έχει ουσιαστικά κανέναν αντίπαλο. Πάρα πολλά τραγούδια στο πλαίσιο της power ballad έχουν βρεθεί ακόμα και στη δεύτερη θέση. Αν είναι μία μπαλάντα να ξεχωρίσει στη φετινή Eurovision, τότε σίγουρα αυτή είναι της Κύπρου. Μπορεί η Κύπρος ξαφνικά να μπει στην πεντάδα, γιατί μου άρεσε πάρα πολύ ό,τι είδα στον β' ημιτελικό και φωνητικά και σκηνικά, με τον Andrew Lambrou να έχει χάρισμα. Ίσως να είναι από τα τραγούδια που δεν υπολογίζουμε, αλλά να καταφέρει να μπει στην πεντάδα. Είναι ένα τραγούδι, το οποίο μπορεί να συγκινήσει ανέλπιστα πολύ».

{https://youtu.be/r3Y5E8_kYsQ}

Ο αποκλεισμός της Ελλάδας στη Eurovision 2023 και η ΕΡΤ

Δεν θα είναι παρούσα η Ελλάδα στον αποψινό (13/05) τελικό της Eurovision 2023 αφού ο 16χρονος Victor Vernicos δεν κατάφερε να συγκινήσει τους τηλεθεατές στον β' ημιτελικό, που έγινε την Πέμπτη (11/05), και έτσι το τραγούδι του με τίτλο «What They Say» αποκλείστηκε.

Σχολιάζοντας τη φετινή ελληνική συμμετοχή στη Eurovision, ο Αντώνης Καρατζίκος, πρώην πρόεδρος του OGAE Greece και του OGAE International, είπε: «Θεωρώ ότι, δεδομένων των συνθηκών και του νεαρού της ηλικίας του, τα κατάφερε μια χαρά. Αυτό, όμως, δεν είναι αρκετό για τον διαγωνισμό. Εγώ αυτό που είδα στον β' ημιτελικό, ήταν ένα τραγούδι που ακουγόταν εντελώς άδειο ενορχηστρωτικά. Τα κουπλέ του τραγουδιού ήταν αρκετά χαμηλά και σε συνδυασμό με το άγχος που είχε ο Victor Vernicos, δεν πέρασαν στο κοινό. […] Δεν μ' ενόχλησαν τα γραφικά στις LED οθόνες, δεν ανέβασαν το τραγούδι ουσιαστικά όπως θα έπρεπε. Δεν με χάλααε η ενέργεια του Victor Vernicos, ότι χόρευε τόσο έντονα, αλλά βρήκα "άδεια" την εμφάνισή του και τελικά δεν πέρασε ούτε στην αρένα ούτε στις τηλεοπτικές οθόνες. […] Η εμφάνιση της Πολωνίας μετά την Ελλάδα ήταν "ταφόπλακα" για εμάς».

Ως προς τι πρέπει να γίνει ιδανικά στην ΕΡΤ όσον αφορά στο πρότζεκτ της Eurovision, ο Αντώνης Καρατζίκος ανέφερε: «Πρέπει να φύγουν όλοι όσοι ανακατεύονται στην ΕΡΤ με τη Eurovision. Να αναλάβουν εξ ολοκλήρου τη Eurovision άνθρωποι που αγαπούν τον διαγωνισμό. Αμφιβάλλω πάρα πολύ αν αυτοί οι άνθρωποι αγαπούν τον διαγωνισμό με όλα αυτά που έγιναν φέτος, τα οποία κάποιοι άνθρωποι τα ξέρουμε. Το όλο σύστημα θέλει μία εκ βάθρων αλλαγή, η όλη νοοτροπία και οι άνθρωποι που εμπλέκονται. Πρέπει να μπουν άνθρωποι που αγαπούν τον διαγωνισμό και δεν ασχολούνται διεκπεραιωτικά με τη Eurovision».

{https://youtu.be/gJSZA0Zh2xU}

Keywords
Τυχαία Θέματα