«Ταξιάρχαι»: Ύποπτοι για κακουργήματα μέλη της διοίκησης και γιατροί της κλινικής

Ως ύποπτοι για κακουργηματικού βαθμού παραβίαση των μέτρων για τον κορονοϊό καλούνται από τον Εισαγγελέα πέντε στελέχη της κλινικής «Ταξιάρχαι».

Ως ύποπτοι για κακουργηματικού βαθμού παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη μεταδοτικών ασθενειών καλούνται από τον Εισαγγελέα να καταθέσουν πέντε στελέχη της κλινικής «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι, στην οποία τον περασμένο Απρίλιο εντοπίστηκαν κρούσματα θετικά στον κορονοϊό, κάποια εκ των οποίων οδήγησαν σε απώλεια ζωής ασθενών.

Οι

κλήσεις σε ανωμοτί κατάθεση απεστάλησαν από τον Εισαγγελέα σε μέλη της Διοίκησης της κλινικής αλλά και γιατρούς και αφορούν την παράβαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, η οποία χαρακτηρίζεται κακούργημα αν η πράξη είχε αποτέλεσμα τον θάνατο ανθρώπων, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Για την υπόθεση του νοσοκομείου διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας, Βαγγέλη Ιωαννίδη όταν στα τέλη Απριλίου εντοπίστηκαν συνολικά 28 κρούσματα κορονοϊού, τόσο σε νοσηλευόμενους και επισκέπτες ασθενείς όσο και σε προσωπικό, κάποια εκ των οποίων κόστισαν την ζωή ασθενών.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, 13 ασθενείς που νοσηλεύονταν στην κλινική έχουν αποβιώσει προσβεβλημένοι από τον ιό, προστίθεται στο ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακοτρείου.

Σε δηλώσεις στις οποίες είχε προβεί ο εκπρόσωπος της κλινικής «Ταξιάρχαι» είχε αναφέρει ότι το νοσοκομείο τήρησε όλα τα μέτρα προστασίας με βάση τα σχετικά πρωτόκολλα, είχε αποδώσει την διασπορά σε εξωτερικό ασθενή που πήγε, προσβεβλημένος ήδη με τον ιό, για αιμοκάθαρση και είχε υποστηρίξει πως όλα τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στη συνέχεια, αφορούσαν περιπτώσεις που σχετίζονταν μόνο με το τμήμα τεχνητού νεφρού και κανέναν άλλον χώρο της κλινικής.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εξηγήσεων ο Εισαγγελέας θα αποφασίσει αν θα αποδώσει ποινικές ευθύνες ή όχι.

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα βάση του οποίου καλούνται οι ύποπτοι για εξηγήσεις ορίζεται ότι «όποιος από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή τιμωρείται:

με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων,με κάθειρξη έως 10 χρόνια, αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ασθένεια σε άνθρωπο,με κάθειρξη έως 10 χρόνια, εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπου,με ισόβια, αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων».
Keywords
Τυχαία Θέματα