Τα τρία νέα ονόματα για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες από το Μέτσοβο, τα βουνά της Ηπείρου, σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για την επιλογή του σχετικά με την Προεδρία της Δημοκρατίας με τις πληροφορίες τις τελευταίες ώρες πάντως να «φωτίζουν» τρεις υποψηφιότητες: της Μαρίας Δαμανάκη, του Λουκά Παπαδήμου και του Παναγιώτη Πικραμμένου.

Η επιστροφή του Κυριάκου

Μητσοτάκη χθες από το Μέτσοβο, τα βουνά της Ηπείρου, σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για την επιλογή του σχετικά με την Προεδρία της Δημοκρατίας με τις πληροφορίες τις τελευταίες ώρες πάντως να «φωτίζουν» τρεις υποψηφιότητες: της Μαρίας Δαμανάκη, του Λουκά Παπαδήμου και του Παναγιώτη Πικραμμένου.

Το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, ανήμερα των Χριστουγέννων έφυγε για το Μέτσοβο, ενώ την παραμονή στο Μέγαρο Μαξίμου προϊδέασε τους δημοσιογράφους σε ένα σύντομο διάλογο που είχε μαζί τους.

«Βουνό είχα πει θα πάω και στο βουνό θα πάω» είπε με ένα δημοσιογράφο να του απαντά: «Πρέπει όμως να κατεβείτε από εκεί με την πλάκα με το όνομα».

Το ερώτημα που διατυπώνεται από πολλές πλευρές είναι κατά πόσο θέλει ο ίδιος να προχωρήσει σε πραγματική ρήξη με το καραμανλικό στρατόπεδο, προτείνοντας πρόσωπο διαφορετικό από αυτό του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, την υποψηφιότητα του οποίου κάποιοι στο Μέγαρο Μαξίμου βάλανε στο τραπέζι τις τελευταίες ημέρες.

Τον σημερινό Πρόεδρο ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι γνωστό ότι δεν τον ψήφισε, αλλά στην πορεία οι σχέσεις τους σταδιακά αποκαταστάθηκαν. Βέβαια ο Πρωθυπουργός δημόσια έχει αποφύγει τρεις φορές να πει τι θα πράξει με την προεδρική εκλογή, αν και ο ίδιος με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν θα ήθελε ένα πρόσωπο εκτός ΝΔ και εάν ήταν εφικτό και εκτός πολιτικής και μάλιστα γυναίκα ώστε να σταλεί ένα διαφορετικό μήνυμα στην κοινωνία.

Η εσωκομματική μάχη

Το ζήτημα όμως δεν είναι τι θέλει ο Κυρ. Μητσοτάκης, αλλά τι μπορεί να κάνει χωρίς να δημιουργήσει αναταραχή στο κόμμα του, ειδικά σε μια περίοδο που πάρα πολύ μεγάλος αριθμός βουλευτών της ΝΔ έχει την άποψη ότι ο Πρ. Παυλόπουλος είναι πετυχημένος Πρόεδρος.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί ο Πρωθυπουργός να διακινδυνεύσει μια πιθανή εσωκομματική κρίση; Και αυτό μάλιστα, σε μια χρονική στιγμή που ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής παρείχε έμμεση, αλλά σαφή, στήριξη στον Πρ. Παυλόπουλο για μια δεύτερη θητεία. Μάλιστα, πρόσφατα οι Κ. Καραμανλής και Π. Παυλόπουλος συναντήθηκαν στο πολιτικό γραφείο του πρώτου και συζήτησαν τα πάντα.

Επίσης, ο Κ. Καραμανλής, στην εκδήλωση για τα 80 χρόνια της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη, στην πρώτη του μεγάλη δημόσια ομιλία μετά από δέκα έτη, ευχαρίστησε τον Πρ. Παυλόπουλο για την βράβευσή του, η οποία κατά τον πρώην Πρωθυπουργό «ανταποκρίνεται στην αναγνώριση της πολύπλευρης προσφοράς σας στον Τόπο, ειδικά σε εθνικά κρίσιμες περιστάσεις».

Από τη στιγμή που ο Κ. Καραμανλής με τα σημερινά δεδομένα και με τις αρμοδιότητες που ορίζει το Σύνταγμα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν ενδιαφέρεται, καραμανλικές πηγές έλεγαν πως ίσως και «ψήφιζε» τον Πρ. Παυλόπουλο για μια δεύτερη θητεία.

Και το άλλο κρίσιμο ερώτημα είναι, κατά πόσο ο Κυρ. Μητσοτάκης μπορεί να αγνοήσει την επιθυμία ή την προτίμηση του Κ. Καραμανλή, αν και είναι γνωστό ότι και ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, θεωρεί πως δικαιούται να είναι αυτός ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Μεσσήνιος πάντως έστειλε τα μηνύματά του με την ομιλία του στο συνέδριο της ΝΔ και όλοι στο κόμμα αναμένουν πως θα κινηθεί μόλις ανακοινωθεί και επίσημα ο εκλεκτός του Κυρ. Μητσοτάκη.

Υπάρχει η ανάλυση στο εσωτερικό της ΝΔ, ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης με την…ασφαλή επιλογή του Πρ. Παυλόπουλου καταφέρνει να επιτύχει ευρύτερη συναίνεση, από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει ναι στον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε αυτό το κλίμα, ευρύτατες συζητήσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσαν οι τάσεις της MRB που δημοσιοποιήθηκαν πριν λίγο καιρό και είχαν στο επίκεντρό τους τον Κ. Καραμανλή.

Το στοιχείο, ότι στην περίπτωση που δεν θα είναι υποψήφιος για μια νέα θητεία ο Π. Παυλόπουλος, οι πολίτες προτιμούν, απαντώντας αυθόρμητα, τον Κ. Καραμανλή, δημιουργεί νέα δεδομένα στο κεντροδεξιό σύστημα.

Επί της ουσίας για τον Κυρ. Μητσοτάκη η εξίσωση είναι πολυπαραγοντική. Και το ερώτημα που τίθεται εσχάτως, είναι εάν τελικά ο Κυρ. Μητσοτάκης που φλέρταρε με την ιδέα μιας υποψηφιότητας από το χώρο της κεντροαριστεράς και γιατί όχι και γυναίκας, θέλει μια δεύτερη θητεία του Πρ. Παυλόπουλου.

Η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη το τελευταίο διάστημα και κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά, αλλά αυτή τη στιγμή όλα είναι ρευστά. Ο Κυρ. Μητσοτάκης που δεν ψήφισε τον Πρ. Παυλόπουλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας το 2015 έχει τη χρυσή ευκαιρία να εξασφαλίσει ευρύτατη συναίνεση και να δει να εκλέγεται ο ανώτατος πολιτειακός παράγοντας με 244 ψήφους σίγουρα, δηλ. 158 της ΝΔ και 86 του ΣΥΡΙΖΑ και να φθάσει και τους 254 εάν ψηφίσει και η Ελληνική Λύση.

Πως θα γίνει αυτό; Εάν αποφασίσει να προταθεί και πάλι ο Πρ. Παυλόπουλος που στα θετικά του είναι η στάση που κράτησε το καλοκαίρι του 2015, όταν και συνέβαλε καθοριστικά στην αλλαγή στάσης του Αλ. Τσίπρα για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Σε μια χρονική στιγμή που στο εσωτερικό της ΝΔ καταγράφονται έντονα φωνές υπέρ του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά (Μάκης Βορίδης, Αδ. Γεωργιάδης, Γιώργος Κύρτσος, Ανδρέας Κατσανιώτης, κ.α.) , αλλά και θετικές γνώμες για τον Πρ. Παυλόπουλο (π.χ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Νικήτας Κακλαμάνης, κ.α.), ο Κυρ. Μητσοτάκης καλείται να λύσει αυτή την πολυπαραγοντική πολιτική εξίσωση όπου υπάρχει ο βασικός παράγοντας του καραμανλισμού.

Την ίδια ώρα πάντως, με ιδιαίτερα αιχμηρά σχόλια απαντούν συνομιλητές του Αντ. Σαμαρά στις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, αλλά και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, οι οποίοι τέσσερις μήνες πριν λήξει η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας, έκαναν αμφότεροι λόγο για πρόσωπο το οποίο «θα εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση». Η αναφορά αυτή επί της ουσίας «έκαψε» το σενάριο Σαμαρά - αφού μόνο ως συναινετική λύση δε λογίζεται -, την ώρα μάλιστα που στελέχη φίλα προσκείμενα στον Μεσσήνιο πολιτικό επιχειρούσαν με καθημερινές δημόσιες παρεμβάσεις τους να εντείνουν τις πιέσεις για την υποψηφιότητα Αντ. Σαμαρά.

Οι υποψηφιότητες πάντως της Μ. Δαμανάκη ή του Λ. Παπαδήμου, εάν τελικά κλίνει σε αυτά η πλάστιγγα του Κυρ. Μητσοτάκη αναμένεται να προκαλέσει σωρεία εσωκομματικών αντιδράσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα