Τα νέα κρούσματα τρομάζουν τους επιστήμονες, τι φοβούνται στην Ελλάδα

Νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα ανακοινώνει κάθε μέρα ο ΕΟΔΥ και ήδη υπάρχει ανησυχία, αλλά και ορισμένα σημεία που φοβίζουν τους επιστήμονες.

Τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα που ανακοινώνονται καθημερινά δημιουργούν έντονη ανησυχία και στην Ελλάδα,

ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει νέος συναγερμός.

Σε κάθε περίπτωση ένα νέο δεύτερο κύμα με νέα κρούσματα κορονοϊού δημιουργεί μεγάλη ανησυχία.

Πλέον ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει κάθε μέρα τα νέα κρούσματα.

Χθες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 21 νέα κρούσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, 9 εντοπίζονται στην Ξάνθη (4 από αυτά στον Εχίνο), 5 είναι εισαγόμενα και συγκεκριμένα πρόκειται για επιβάτες πτήσεων, 5 είναι από τη Θεσπρωτία, ενώ ένα κρούσμα εντοπίστηκε στην Έδεσσα και ένα στην Αθήνα.

Ακολουθεί η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ σήμερα Δευτέρα 22/6 για τα νέα κρούσματα από κορονοϊό στην Ελλάδα και την ενημέρωση γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας από κορονοϊό στη χώρα μας:

Σήμερα (σ.σ. χθες) ανακοινώνουμε 21 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3287, εκ των οποίων το 54.9% άνδρες αφορά άνδρες.

725 (22.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1836 (55.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

8 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 1 (12.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

To 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 118 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατους ενώ έχουμε 190 θανάτους συνολικά στη χώρα. 60 (31.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα νέα κρούσματα εδώ

Ανησυχία επιστημόνων για τα νέα κρούσματα και για το άνοιγμα της χώρας από 1η Ιουλίου

Μετά την Ξάνθη, τη Θεσπρωτία αλλά και το άνοιγμα των συνόρων, και η υποδοχή στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης του πρώτου κύματος τουριστών από 29 χώρες φαίνεται ότι προβληματίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την έλευση ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, κρούει ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο «MEGA Mag».

O καθηγητής Υγιεινής Επιδημιολογίας, ξεκαθάρισε πως η έλευση ενός δεύτερου κύματος πανδημίας εδράζεται στο κατά πόσο τηρούνται τα μέτρα προστασίας.

«Πράγματι υπάρχει μια χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων αυτό το διάστημα. Αν συνεχιστεί αυτή η χαλάρωση, αυξάνεται η πιθανότητα έλευσης δεύτερου κύματος κορονοϊου» τόνισε, δίχως να αποκλείσει, το ενδεχόμενο να συμβεί αυτό εντός του καλοκαιριού.

Σχολιάζοντας την περίπτωση της Ξάνθης, εξήγησε ότι πραγματοποιούνται μαζικά τεστ για κοροναϊό στην περιοχή, λόγω των θανάτων που καταγράφηκαν.

«Σε καμία άλλη περιοχή δεν υπάρχει τέτοιος αριθμός θανάτων σε λίγες μέρες. Δε γίνεται μια περιοχή να είναι γεμάτη κρούσματα και να μην έχει θανάτους. Αυτό σημαίνει ότι είναι εκτεταμένη η επιδημία στην περιοχή. Αυτό που βλέπουμε στην Ξάνθη, είναι έλευση δεύτερου κύματος κοροναϊού, αλλά σε τοπικό επίπεδο» σημείωσε.

«Ακούνε fake news και νομίζουν πως μπορούν να βγουν έξω»… «Ο κόσμος αναρωτιέται αν άξιζε τον κόπο και αυτό είναι ανησυχητικό γιατί δεν έχουμε τελειώσει», τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, με φόντο τη χαλάρωση των μέτρων.

Επίσης, ο κ. Σύψας τόνισε πως θα είναι άσχημο καμπανάκι αν αυξάνονται τα κρούσματα στην χώρα μας.

«Όταν έχουμε πολλά σημεία επανεμφάνισης κρουσμάτων γεωγραφικά και κάθε μέρα έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Δηλαδή μια αυξητική τάση στην καμπύλη. Αυτό θα είναι ένα πολύ άσχημο καμπανάκι».

«Παντού υπάρχουν πιθανά κρούσματα», δηλώνει στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής, Χ. Γώγος κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την τήρηση των μέτρων.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο «στην Θράκη υπάρχει μια συνεχείς ροής κρουσμάτων με αποτέλεσμα τα κρούσματα να μην περιορίζονται εύκολα και να πολλαπλασιάζονται με τις ημέρες.

Υπάρχουν στην Ελλάδα συμπτωματικοί φορείς, οι οποίοι με τις κατάλληλες συνθήκες υπερμετάδοσης μπορούν να διασπείρουν. Είναι αυτό που λέμε συνέχεια. Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι έχει εκλείψει ο ιός. Παντού υπάρχουν πιθανά κρούσματα», συμπλήρωσε.

«Προς το παρόν το πρόβλημα είναι ελεγχόμενο. Δεν χρειάζεται να τρελαινόμαστε. Αλλά αυτές είναι προειδοποιητικές βολές. Δείχνουν ότι μπορούμε ανά πάσα στιγμή να έχουμε πρόβλημα στη χώρα μας και μάλιστα πριν από τον τουρισμό», τόνισε.

«Φανταστείτε, λοιπόν, να έχουμε και εισαγόμενα κρούσματα», είπε αναφερόμενος στο άνοιγμα του τουρισμού και συνέχισε:

«Εάν υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές, συγχρωτισμού, σε μπαράκια, σε παραλιακές ζώνες, όπως είδαμε το τελευταίο διάστημα, σε συνθήκες υπερμετάδοσης, θα έχουμε προβλήματα».

Ανησυχία ΠΟΥ για έξαρση του κορονοϊού

Μπορεί αρκετοί να πίστευαν ότι το καλοκαίρι θα εξασθενούσε ο κοροναϊός εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας, ωστόσο τα στοιχεία που έρχονται καθημερινά στη δημοσιότητα είναι ανησυχητικά καθώς σε πολλές χώρες παρουσιάζονται αυξημένα κρούσματα και νέες εστίες μόλυνσης.

Για άλλη μια φορά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει το καμπανάκι καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων παγκόσμια έφτασε τα 9 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, την Κυριακή καταγράφτηκε ρεκόρ ημερησίων κρουσμάτων. Συγκεκριμένα, μέσα σε 24 ώρες καταγράφτηκαν τουλάχιστον 183.000 κρούσματα σε όλο τον κόσμο, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών πλησιάζει τις 500.000.

Η εξάπλωση της πανδημίας συνεχίζει να επιταχύνεται στον κόσμο καθώς μέσα σε μόλις οκτώ ημέρες καταγράφτηκαν 1 εκατομμύριο κρούσματα.

Το 50% των κρουσμάτων εντοπίζεται πλέον στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Βραζιλία και Ινδία καταγράφουν απότομη αύξηση των μολύνσεων και οι ΗΠΑ, η Κίνα και άλλες σκληρά πληγείσες χώρες αναφέρουν νέες εστίες, σύμφωνα με απολογισμό των πρακτορείων ειδήσεων Reuters και AFP.

Keywords
Τυχαία Θέματα