ΣΥΡΙΖΑ: Διεύρυνση με εκπλήξεις και «άλωση» του ΠΑΣΟΚ

Μια νέα εποχή ξεκίνησε για το ΣΥΡΙΖΑ και τις συμμαχικές δυνάμεις από χθες με την διευρυμένη, πολύσυμμετοχική, πολυτασική και με έντονο άρωμα ΠΑΣΟΚ Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Το προοδευτικό και παν δημοκρατικό προσκλητήριο που

απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας εδώ και καιρό αποτυπώθηκε στην συμμαχική ΚΕ και σήμανε την εκκίνηση της νέας πορείας του κόμματος μέσα στο πλαίσιο της Πολιτικής Διακήρυξης που είχε εγκριθεί ομόφωνα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει καλέσει πολλές φορές μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου σε συστράτευση τους προοδευτικούς πολίτες στο πλαίσιο του ανοίγματος του κόμματος και της διαδικασίας διεύρυνσης και μετασχηματισμού.

Ο Αλ. Τσίπρας προχωράει στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου του για την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ.

Κεντρικό σημείο σε αυτή είναι η παραπομπή στην πρόσφατη διακήρυξη και στην μεγάλη δημοκρατική έκρηξη του 1981, μια αναφορά που παραπέμπει ευθέως στους πασοκογενείς ψηφοφόρους που στήριξαν από την αρχή το ΠΑΣΟΚ και πλέον θεωρούν το ΣΥΡΙΖΑ νέο τους πολιτικό σπίτι ή εν δυνάμει νέα τους πολιτική στέγη.

«Όλες και όλοι εμείς οι πολίτες του σήμερα που εμπνεόμαστε από τους μεγάλους αγώνες του χθες και τις ιστορικές παρακαταθήκες του ελληνικού λαού για δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση» αναφέρεται στην Διακήρυξη και στη συνέχεια το μήνυμα είναι πιο σαφές με στόχευση σε αριστερούς και κεντροαριστερούς προοδευτικούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, με την ειδική επισήμανση στο 1981.

«Όλες και Όλοι εμείς που εμπνεόμαστε από τις πιο λαμπρές παραδόσεις της Αριστεράς στο τόπο μας. Από τη δημιουργία του ΕΑΜ και την Εθνική Αντίσταση, τους δημοκρατικούς αγώνες κατά του μετεμφυλιακού κράτους, τον αγώνα του 114, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το μεταπολιτευτικό κύμα του εργατικού και φοιτητικού ριζοσπαστισμού και τη μεγάλη δημοκρατική έκρηξη του 81» σημειώνεται.

Με όπλο αυτή τη διακήρυξη ο Αλ. Τσίπρας προχωρά στην μετεξέλιξη σε ένα μαζικό, λαϊκό, αριστερό και προοδευτικό κόμμα, αλλά όχι στην πασοκοποίηση, καθώς το λεγόμενο PASOKification ενοχλεί την συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και πρωτίστως τον ίδιο.

Το μήνυμα όλων των στελεχών είναι ότι το άνοιγμα του κόμματος είναι αναγκαίο πλέον και άρα η διεύρυνση αποτελεί την αναγκαία συνθήκη για την πολιτική ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτή την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στη διαδικασία του μετασχηματισμού του σε μια μεγάλη προοδευτική παράταξη χωράνε όλοι κατά την ηγετική ομάδα, δηλ. αριστεροί, ριζοσπάστες, αριστεροί σοσιαλιστές, δημοκράτες κομμουνιστές, σοσιαλδημοκράτες, οικολόγοι πράσινοι αλλά και πολίτες προερχόμενοι από το δημοκρατικό κέντρο.

Αυτό το πολυτασικό και πολύχρωμο πολιτικά μωσαϊκό αναδεικνύεται από χθες με την ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που σηματοδοτεί το άνοιγμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις δυνάμεις που ήταν στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτή συμμετέχουν πάρα πολλά στελέχη που είχαν διαδρομή στο ΠΑΣΟΚ - μεταξύ αυτών και πρώην βουλευτές- και με μακρά πορεία στην αυτοδιοίκηση, στο συνδικαλισμό, κα.

Οι «λοχαγοί» του ΠΑΣΟΚ

Η Επιτροπή έχει έντονο άρωμα ΠΑΣΟΚ και σε αυτήν συμμετέχουν και πρόσωπα που είχαν κυρίως ταυτιστεί με τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ συμμαχούν και πρώην εκσυγχρονιστές που στήριξαν το εγχείρημα του Κώστα Σημίτη για εκσυγχρονισμό, αλλά και στελέχη που πορεύτηκαν με τον Γεράσιμο Αρσένη. Ξεχωριστή θέση έχουν και πάρα πολλά πρόσωπα που προέρχονται από τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ και ανήκαν στην τάση των «προεδρικών» κόντρα τους εκσυγχρονιστές και με τους οποίους διατηρούσε επαφή ο Θάνος Μωραϊτης. Κεντρικό ρόλο στις κινήσεις που έγιναν, είχαν εκτός από τον Θ. Μωραϊτη, ο Χρήστος Σπίρτζης, αλλά και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Η συμμετοχή στην ΚΕ της Ρεγγίνα Βάρτζελη που διετέλεσε διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του Γ.Παπανδρέου, ενώ και επί πρωθυπουργίας του ήταν γραμματέας της κυβέρνησης είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση της διεύρυνσης.

Στην Επιτροπή συμμετέχουν πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως μεταξύ άλλων, ο Χρήστος Πιπεργιάς, ο Δημήτρης Παλαιοθόδωρος και ο Χρήστος Κοκκινοβασίλης που ανήκαν στην ομάδα του Γεράσιμου Αρσένη και τώρα διατηρούν στενή σχέση με την Λούκα Κατσέλη, ο Θανάσης Γικόνογλου (γιος του πρώην βουλευτή Μόσχου Γκιόνογλου), ο Θανάσης Οικονόμου (σύντροφος της πρώην βουλευτού της ΝΔ Κατερίνας Μάρκου), η Μαρία Θεοχάρη, Κώστας Ασλάνης (Ηρακλείου - διετέλεσε δήμαρχος και βουλευτής), ο Ρούλης Κοκελίδης, ο Στέφανος Τζουμάκας, κ.α.

Από την κεντροαριστερά προέρχονται και οι Παναγιώτης Παναγιώτου, Νίκος Μπίστης, Νίκος Μπίστης και Αντώνης Λιάκος που είχαν όμως κάνει το βήμα με την «Γέφυρα» και με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στην Επιτροπή συμμετέχει και ο Σωτήρης Βαλντέν, ενώ το νέο όνομα που συζητείται είναι ο Αχιλλέας Μητσός, πρώην γενικός διευθυντής της Κομισιόν, αλλά και ο προσωπικός ιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου, Θύμιος Λιβάνης.

Ισχυρή παρουσία έχει η νεολαία ΠΑΣΟΚ, με πρόσωπα που είχαν κεντρικό ρόλο σε αυτήν, όπως ο Νίκος Μαδεμλής (διετέλεσε γραμματέας της όπως και ο νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Μωραϊτης), ο δικηγόρος Άγης Τάτσης, ο Θάνος Βούρδας (σ.σ. είχε μετακινηθεί εδώ και χρόνια και ήταν συνεργάτης του Χρ. Σπίρτζη), ο Ηλίας Αντωνίου (διετέλεσε πρόεδρος της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος). Παράλληλα, στηρίζουν και συμμετέχουν και συνδικαλιστές, άλλοτε ισχυρά μέλη της ΠΑΣΚΕ, όπως ο Νίκος Φωτόπουλος, Γιώργος Αδαμίδης (πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ), Κώστας Μανιάτης και Αλέξανδρος Φλέγκας από τη ΔΕΗ, ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ Γιώργος Αλεξανδράκης, κ.α. Παρουσία έχει και η αυτοδιοίκηση, με τον Νίκο Σαράντη (πρώην δήμαρχος Αγίων Αναργύρων) και άλλοτε στενός συνεργάτης του Στέφανου Μανίκα, εκ των «λοχαγών» του ΠΑΣΟΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα