Συνταγματική αναθεώρηση: «Παράθυρο» για την κατοχύρωση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας

Στην τελική ευθεία έχει μπει η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με τη σχετική συζήτηση που άρχισε στις 10.00 το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής - Η Νέα Δημοκρατία συζητά την αναθεώρηση του άρθρου 73 για τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος Ευρυπίδης Στυλιανίδης κατά την εισήγησή του στην Ολομέλεια,

η κυβερνητική πλειοψηφία να κάνει δεκτή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ -την οποία στηρίζει και το ΚΙΝΑΛ- για τη συνταγματική κατοχύρωση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Υπενθυμίζεται ότι στη σχετική πρότασή του ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:

Άρθρο 44 παρ. 2

Προτείνουμε την τροποποίηση της παρ. 2 του άρθρου 44, προκειμένου να καθιερωθεί ο θεσμός του δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία. Θα μπορεί να προκηρύσσεται για κρίσιμα εθνικά θέματα μετά από αίτηση πεντακοσίων χιλιάδων πολιτών που έχουν το εκλογικό δικαίωμα ή για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, μετά από αίτηση ενός εκατομμυρίου πολιτών. Η διαδικασία και οι όροι ενεργοποίησης του θεσμού θα καθορίζονται με εκτελεστικό νόμο. Σε περίπτωση αμφισβήτησης για το αν η αίτηση δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία αφορά κρίσιμο εθνικό θέμα ή νομοσχέδιο που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, θα αποφαίνεται η Βουλή με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Το θεσμό του δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία, και μάλιστα τόσο του νομοθετικού δημοψηφίσματος όσο και εκείνου για κρίσιμα εθνικά θέματα, τον είχε περιλάβει στην πρότασή της το 2014 και η Νέα Δημοκρατία. Αντίστοιχη πρόταση, μόνο για το νομοθετικό δημοψήφισμα, είχε υποβάλει το ΠΑΣΟΚ το 2006, όπου προσδιόριζε τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών στο 5% του εκλογικού σώματος.

Τόσο τα δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία όσο και οι άλλοι δύο θεσμοί διεύρυνσης της λαϊκής συμμετοχής που προτείνουμε, δηλαδή η κύρωση διεθνών συμβάσεων με δημοψήφισμα (προτεινόμενη τροποποίηση του άρθρου 28 παρ. 2) και η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία (προτεινόμενη τροποποίηση του άρθρου 73 παρ. 1), ενισχύουν τα στοιχεία άμεσης δημοκρατίας, χωρίς όμως να θίγουν τον αντιπροσωπευτικό χαρακτήρα του πολιτεύματος. Αντιθέτως, εντάσσονται ομαλά στο αντιπροσωπευτικό σύστημα και το συμπληρώνουν δημιουργικά.

Νωρίτερα, ο Ανδρέας Λοβέρδος επεσήμανε πως «τα άρθρα που πρόκειται τελικά να αναθεωρηθούν είναι οκτώ και ίσως εδώ στην Ολομέλεια γίνουν εννέα». Και συγκεκριμένα: το άρθρο 32 παρ.4 περί αποσύνδεσης της εκλογής του ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής, το άρθρο 62 περί βουλευτικής ασυλίας, το άρθρο 68 περί των εξεταστικών επιτροπών ως δικαιώματος και της μειοψηφίας, το άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη των Υπουργών, το άρθρο 96 παρ.5 περί στρατοδικείων, το άρθρο 101Α περί των ανεξάρτητων αρχών, το άρθρο 21 περί ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το άρθρο 54 παρ.4 για την ψήφο των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό και ίσως το άρθρο 73, ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτό και η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, πρότασή μας, ως προς την οποία η ΝΔ δήλωσε πως δεν την αποκλείει.

Σημειώνετια πως όσα άρθρα είχαν πάρει στην προηγούμενη Βουλή πάνω από 180 θετικές ψήφους μπορούν να αναθεωρηθούν με πλειοψηφία 151 βουλευτών. Ωστόσο όσα είχαν πάρει από 151 έως 179 θετικές ψήφους χρειάζονται τουλάχιστον 180 «ναι» για να αναθεωρηθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα