Συγκλονιστικά βίντεο και εικόνες – Εξαρθρώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα διακίνησης μεταναστών

Τα μέλη του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών είχαν εφεύρει το δικό τους «γλωσσάρι».Φωτογραφίες-ντοκουμέντο και αποκαλυπτικούς διαλόγους που κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. από τη δράση του κυκλώματος, το οποίο διακινούσε μετανάστες και πλαστογραφούσε ταξιδιωτικά έγγραφα, φέρνει στο φως το iΕidiseis. Πρόκειται για μία…

Η μεταφορά πραγματοποιούνταν ως εξής: Αρχικά ο ενδιαφερόμενος κατέβαλε το απαιτούμενο χρηματικό ποσό σε κάποιο κατάστημα-εγγυητήριο των μελών της οργάνωσης

σε οποιαδήποτε χώρα. Εν συνεχεία τα μέλη της οργάνωσης έχοντας εκδώσει το απαιτούμενο αεροπορικό εισιτήριο με προορισμό την Ελλάδα, παρακάμπτουν τυχόν έλεγχο του αεροδρομίου και επιβιβάζουν τον ενδιαφερόμενο στο αεροσκάφος με προορισμό την Αθήνα.

Μόλις το άτομο αποβιβάζεται από το αεροπλάνο στην Αθήνα, συλλαμβάνεται από τις αστυνομικές αρχές. Τότε οι διακινητές επεμβαίνουν και πάλι φροντίζοντας να εκδοθεί στον ενδιαφερόμενο αρχικά «κόκκινη κάρτα» ή κάρτα εξέτασης αιτήματος ασύλου το οποίο επιτυγχάνουν σε 7-8 ημέρες. Αφού διασφαλίσουν την ελεύθερη κυκλοφορία στην Ελλάδα προβαίνουν στην παράνομη μεταφορά σε οποιαδήποτε χώρα επιλογής του ενδιαφερόμενου στην Ευρώπη.

Ενδεικτική είναι η παρακάτω συνομιλία:

Κοίτα να δεις , έχω φτιάξει ένα δρομολόγιο. Είναι ασφαλής τρόπος, με κανένα ρίσκο. Αυτή η μεταφορά είναι πάνω στα χέρια μου , κατάλαβες; Από Ντάκα (Μπανγκλαντές) θα ανέβουν και θα κατέβουν στην Αθήνα , είναι με αεροπλάνο η μεταφορά.

«Από Ντάκα να έρθουν εδώ. Αυτό εννοείς; Τότε θα μιλήσω να βρω ανθρώπους αν θέλουν να φέρουν κάποιον συγγενή εδώ». «Ναι, ναι, έτσι». «Άμα είναι έτσι, θα βρω πολλούς ανθρώπους». «Θα πεις στα παιδιά ότι το ποσό είναι 10.000 ευρώ και αν φοβούνται να δώσουν λεφτά, δεν υπάρχει πρόβλημα. Ας τα αφήσουν σε κάποιο μαγαζί». «Ναι, θα τα αφήσουν σε κάποιο εγγυητή». «Όταν θα έρθουν τα παιδιά εδώ, η Αστυνομία θα τα πιάσει στο αεροδρόμιο και θα μείνουν στο Αστυνομικό Τμήμα του αεροδρομίου και θα κάνουν εκεί τα χαρτιά για το αίτημα ασύλου και θα πάρουν το άσυλο και θα βγουν έξω».

Σε άλλο διάλογο μιλάνε για τα διαβατήρια:

«Να δεις έχω στείλει το διαβατήριο και να φέρεις 350 ευρώ για το διαβατήριο. Εντάξει; Για το άλλο θα δώσεις 450 ευρώ. Πες μου τι θα κάνεις θα το πάρεις;» «Όσα είναι 700 ή 600 δεν με πειράζει, κράτησε το να το πάρω. Μην ανησυχείς θα το πάρω». «Πρέπει να δώσεις τώρα τουλάχιστον 500 ευρώ. Αν θέλεις έλα κάτω, «Κοίτα να δεις τώρα έχω 400 ευρώ αν θες να στα φέρω να στα δώσω». «Ok, φέρε 450 ευρώ να το κανονίσω». «Ok».

Η αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη των διακινητών έγινε με τη συμμετοχή 200 ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. σε διάφορες περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Ηλείας. Η οργάνωση διέθετε επαγγελματικές δομές κατάρτισης πλαστών έγγραφων και μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί πέντε εργαστήρια με πλήθος πλαστών εγγράφων και σύνεργα κατάρτισης αυτών, ενώ εντοπίστηκαν και 10 διαμερίσματα φιλοξενίας υπό αναχώρηση αλλοδαπών.

Επιπλέον εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν περισσότεροι από 80 αλλοδαποί για τους οποίους είχαν πραγματοποιηθεί προπαρασκευαστικές πράξεις για την αναχώρηση τους από τη χώρα.

Στο πλαίσιο της έρευνας έχουν ταυτοποιηθεί σημεία άφιξης και αναχώρησης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ από τα ψηφιακά πειστήρια έχουν ταυτοποιηθεί περισσότερες από 30.000 ψηφιακές μήτρες κατασκευής ταυτοτήτων και διαβατηρίων.

Διενεργήθηκαν έρευνες σε οικίες, καταστήματα και «καβάτζες» και συνελήφθησαν δεκάδες άτομα.

Keywords
Τυχαία Θέματα