Στο στόχαστρο τώρα η Κίνα - ΗΠΑ και ΕΕ την απειλούν με κυρώσεις λόγω Ρωσίας

Σινοαμερικανική κλιμάκωση με τα βλέμματα να στρέφονται στην Ταϊβάν και τις τυχόν κυρώσεις κατά του Πεκίνου λόγω Ουκρανίας.Από τις 24 Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το συγκοινωνούν με αυτές δοχείο του ΝΑΤΟ διατηρούν μιαν άκρως προσεκτική στάση απέναντι στη Ρωσία. Αντιθέτως, η ένταση μεταξύ…

Τα αντίποινα

Η Κίνα βρίσκεται πια στο χείλος πολλών αρνητικών συνέπειών εξαιτίας της στάσης της. Ο συνασπισμός που επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία

εκτείνεται πολύ πέρα ​​από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη και συμπεριλαμβάνει την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη και άλλα κράτη που ήταν απρόθυμα να λάβουν παρόμοια μέτρα το 2014. Η εργαλειοθήκη των κυρώσεων φαντάζει ισχυρότερη απ’ ό,τι αναμενόταν.

Η προθυμία τόσων μεγάλων διεθνών εταιρειών να εξέλθουν από τη ρωσική αγορά τόσο γρήγορα, ακόμη και με τόσο υψηλό κόστος, είναι προειδοποιητική. Ορισμένοι από τους νέους μηχανισμούς που έχουν τεθεί σε λειτουργία, ειδικά για τους ελέγχους εξαγωγών που σχετίζονται με την τεχνολογία, μπορούν να ενεργοποιηθούν αμέσως και εις βάρος της Κίνας. Η πλάστιγγα στη μάχη της επικοινωνίας γέρνει υπέρ της Δύσης, ενώ στο ουκρανικό μέτωπο η Μόσχα δυσκολεύεται σημαντικά.

Την ίδια στιγμή αποκτούν ολοένα και περισσότερο πλεονέκτημα οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη πρέπει να διδαχθεί από το λάθος της υπερβολικής εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια και πως πρέπει να υπάρχει η ίδια σκέψη για μελλοντικές συναλλαγές με την Κίνα. Παράλληλα, οι διατλαντικές προσπάθειες επιμερισμού των βαρών αποδίδουν καρπούς, με τις ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες να αυξάνονται.

Το ξένο κεφάλαιο έχει αρχίσει να βλέπει μ’ επιφυλακτικότητα τις επενδύσεις στην Κίνα, δεδομένου του κινδύνου να εγκλωβιστεί σε κυρώσεις. Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες σφίγγουν συνεχώς τη μέγγενη, απελευθερώνοντας σταδιακά μια ροή πληροφοριών που καταδεικνύει τη συνενοχή των Κινέζων στον πόλεμο της Ρωσίας και αυξάνει το κόστος περαιτέρω υποστήριξης.

Δεδομένου ότι κανένα από τα παραπάνω δεν είναι προς το συμφέρον της Κίνας, λέγεται όλο και πιο δυνατά -και από το εσωτερικό της χώρας- ότι η Κίνα πρέπει να μειώσει τις απώλειές της, να σταματήσει να στέκεται επάνω σ’ ένα χαμένο στοίχημα ή ακόμη και να «διαμεσολαβήσει» για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Υπάρχει, ωστόσο, σύγχυση για το τι σημαίνει «διαμεσολάβηση», δεδομένου ότι η τεχνογνωσία της Κίνας για την Ουκρανία, το ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι πολύ περιορισμένη για ν’ αναλάβει ουσιαστικά και λεπτομερώς το έργο της διαμεσολάβησης.

Οι καλούντες το Πεκίνο σε αλλαγή πλεύσης, πάντως, επιμένουν ότι η επιρροή που ασκεί η Κίνα στη Ρωσία θα μπορούσε να βοηθήσει να σταματήσει ο πόλεμος και το Πεκίνο να κερδίσει επαίνους ικανούς ν’ αναιρέσουν τη ζημιά την οποίαν έχει υποστεί η εικόνα του. Κινέζοι αξιωματούχοι είναι έτοιμοι να προτείνουν η Κίνα ν’ αναλάβει μεγαλύτερο διαμεσολαβητικό ρόλο, προκειμένου να υπάρξει βελτίωση στις σχέσεις της χώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη κι ενδεχομένως να προκύψουν ανταλλάγματα.

Ενώ το κόστος για την Κίνα μπορεί να αυξηθεί, καθώς η ρωσική εισβολή εισέρχεται σε μια ακόμη πιο αιματηρή φάση, το Πεκίνο είναι πιο πιθανό να μην αντιστρέψει τη θέση του

Ωστόσο, ακόμη κι αν το Πεκίνο επιθυμούσε να προχωρήσει σε τέτοιου είδους παραχωρήσεις, η προθυμία του να ασκήσει πίεση στη Μόσχα θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Έτσι, η ανάλυση ότι η Κίνα είναι πια εγκλωβισμένη σε μια θανάσιμη αντιπαλότητα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και χρειάζεται εταίρους στο πλευρό της, είναι πιθανόν να ισχύει.

Άλλωστε, ακόμη κι αποδυναμωμένη, η Ρωσία παραμένει ένας σημαντικός στρατιωτικός και ενεργειακός εταίρος και το Πεκίνο θα βρει τρόπο να αξιοποιήσει στο έπακρο την πρόσθετη μόχλευση που έχει αποκτήσει. Μια τυχόν απομάκρυνση από τον Πούτιν, είναι απίθανο να κερδίσει πολλά εύσημα για λογαριασμό της Κίνας. Επί της ουσίας, όμως, θα την άφηνε πιο εκτεθειμένη. Στο παρελθόν, εξάλλου, έχει παραμείνει πιστή σε λιγότερο χρήσιμους συνεργάτες.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν αυτήν τη διαχρονική στάση της, δεν θα ήταν άτοπο να υποθέσουμε πως ενώ το κόστος για την Κίνα είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς η ρωσική εισβολή εισέρχεται σε μια ακόμη πιο αιματηρή φάση, το Πεκίνο είναι πιο πιθανό να το «καταπιεί» παρά να αντιστρέψει τη θέση του. Επί του παρόντος, λοιπόν, το Πεκίνο είναι συνδεδεμένο με τις συνέπειες της απόφασης του Σι να δεσμεύσει τόσο στενά τη μοίρα της Κίνας με τη Ρωσία. Ο υπόλοιπος πλανήτης βοά να τις αντιμετωπίσει.

Απειλεί ο Μπάιντεν

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν περιέγραψε στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, κατά τη διάρκεια μιας βιντεοδιάσκεψης σήμερα «τις επιπτώσεις και τις συνέπειες», εάν το Πεκίνο παράσχει υλική στήριξη στη Ρωσία, την ώρα που επιτίθεται σε ουκρανικές πόλεις και αμάχους, έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο.

«Ο πρόεδρος υπογράμμισε τη στήριξή του για μια διπλωματική επίλυση της κρίσης. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης στη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας προκειμένου να διαχειριστούν τον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο χωρών μας», επισημαίνει ο Λευκός Οίκος σε ένα δελτίο τύπου.

Την ίδια ώρα, ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στον Κινέζο ομόλογό του πως η Κίνα θα βρεθεί αντιμέτωπη με συνέπειες όχι μόνο εκ μέρους των ΗΠΑ, αλλά επίσης από τον ευρύτερο κόσμο, εάν το Πεκίνο προσφέρει υλική στήριξη στη Ρωσία στον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους σχετικά με τη διάρκειας σχεδόν δύο ωρών επικοινωνία μεταξύ Μπάιντεν και Σι, επισήμανε πως η συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών «ήταν άμεση, ουσιαστική και λεπτομερής».

«Θα δούμε τι αποφάσεις θα πάρει η Κίνα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κίνα - ΗΠΑ, Ρωσίας,kina - ipa, rosias