Στο έλεος της «Ζηνοβίας» η χώρα: Πού θα χτυπήσει ο χιονιάς τις επόμενες ώρες

Ταλαιπωρεί την Ελλάδα η «Ζηνοβία» - Ισχυρές βροχές, χιονοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι σε Αττική και Βοιωτία από την κακοκαιρία - Προβλήματα σε όλη τη χώρα και απαγορευτικό απόπλου

Ισχυρές βροχές αλλά και χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Βοιωτίας και της Βόρειας και Βορειοδυτικής Αττικής σημειώνονται έως και το απόγευμα της Δευτέρας 30/12, λόγω της «Ζηνοβίας».

Παράλληλα, θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι πνέουν στην περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Πεντέλη η μέγιστη ριπή που καταγράφηκε έφτασε

τα 111 χλμ/ώρα.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται τα ολικά ύψη υετού (βροχή / χιόνι) καθώς και οι μέγιστες ριπές ανέμου που καταγράφηκαν σε επιλεγμένους μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Η εξέλιξη του φαινομένου το επόμενο 24ωρο

Χιονοπτώσεις στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα καθώς και βροχές, κατά τόπους ισχυρές, και καταιγίδες στα νοτιοανατολικά τμήματα της χώρας συνεχίζονται και την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ οι άνεμοι θα παρουσιάσουν εξασθένηση.

Πιο αναλυτικά, βροχές, κατά τόπους ισχυρές, και καταιγίδες αναμένονται κυρίως στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και το Κεντρικό Αιγαίο, οι οποίες όμως σταδιακά θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Τοπικές χιονοπτώσεις αναμένονται κυρίως σε ορεινές, ημιορεινές αλλά και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Ανατολικής Στερεάς που έως το μεσημέρι θα σταματήσουν. Στα δυτικά ηπειρωτικά θα υπάρχουν νεφώσεις έως το μεσημέρι, ενώ στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια. Παγετός θα σημειωθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές αλλά και πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία ο παγετός θα είναι κατά τόπους ολικός.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -8 έως 3 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη από -4 έως 10, στη Θεσσαλία από -2 έως 8, στην Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά από -1 έως 11, στη Δυτική Πελοπόννησο από 4 έως 11, στην Ανατολική Πελοπόννησο και Στερεά από 0 έως 8, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 5 έως 8, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 6 έως 12, στα Δωδεκάνησα από 9 έως 15, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 8 έως 11 και στην Κρήτη από 9 έως 13.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ, σταδιακά όμως θα εξασθενήσουν και από το απόγευμα δεν θα ξεπερνούν τα 7 μποφόρ. Εξαίρεση αποτελεί η περιοχή των Δωδεκανήσων, όπου οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ και σταδιακά θα γίνουν βορειοδυτικοί δυτικοί ίδιας έντασης. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ, σταδιακά όμως θα εξασθενήσουν και από το απόγευμα δεν θα ξεπερνούν τα 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται βροχές ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, κατά τόπους στα ημιορεινά καθώς και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου στα βορειοδυτικά του νομού. Τα φαινόμενα θα σταματήσουν το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ, σταδιακά όμως θα εξασθενήσουν και από το απόγευμα δεν θα ξεπερνούν τα 4 με 5 μποφόρ. Στον Νότιο Ευβοϊκό οι άνεμοι θα είναι ισχυρότεροι κατά 2 μποφόρ ενώ στον Σαρωνικό κατά 1 έως 2 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 5 έως 8 βαθμούς, ενώ στα βόρεια και δυτικά του νομού θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 και στα δυτικά 3 έως 5 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση κατά 1 έως 2 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -1 έως 5 βαθμούς.

Ταλαιπωρία στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης

Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία των οδηγών στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας καθώς παραμένουν αποκλεισμένα και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας για φορτηγά και λεωφορεία, από την περιοχή των διοδίων στις Αφίδνες μέχρι την Τραγάνα της Φθιώτιδας. Κυκλοφοριακά προβλήματα παρατηρούνται, σύμφωνα με την ενημέρωση της Τροχαίας και στα δύο ρεύματα, στο ύψος του Καπανδριτίου και της Μαλακάσας, λόγω της έντονης χιονόπτωσης.

Παράλληλα, όλα τα ΚΤΕΛ από την κεντρική και βόρεια Ελλάδα, έχουν ακυρώσει τα δρομολόγιά τους προς Αθήνα, χωρίς οι οδηγοί τους να έχουν κάποια ενημέρωση για το πότε θα μπορέσουν να ξεκινήσουν εκ νέου.

Η αστυνομία έχει ακινητοποιήει εκατοντάδες φορτηγά και δεκάδες λεωφορεία σε διάφορα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου από Λαμία έως Τραγάνα. Την ίδια στιγμή, τα έντονα καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται στην περιοχή του Μαρτίνου και της Υλίκης με την ίδια ένταση. Η κίνηση των Ι.Χ. αυτοκινήτων γίνεται κανονικά αλλά με ιδιαίτερα χαμηλές ταχύτητες. Δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα, δυνάμεις της αστυνομίας και της πυροσβεστικής βρίσκονται κατά μήκος της εθνικής οδού διευκολύνοντας τη διέλευση των αυτοκινήτων και παίρνοντας μέτρα έτσι ώστε να μην εγκλωβιστούν, εκεί όπου τα καιρικά φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα.

Συνεχίζει ο Δήμος Αθηναίων τα έκτακτα μέτρα λόγω της κακοκαιρίας

O Δήμος Αθηναίων λόγω της παρατεινόμενης κακοκαιρίας συνεχίζει την διάθεση θερμαινόμενων χώρων για την προστασία των αστέγων. Συγκεκριμένα, από σήμερα Δευτέρα, 30 του μηνός και ως αύριο τις 8 το πρωί - οπότε και θα επανεκτιμηθούν οι καιρικές συνθήκες - είναι ανοιχτοί θερμαινόμενοι χώροι στις Λέσχες Φιλίας Αγίου Παύλου και Πανόρμου καθώς και ο 1ος όροφος της 4ης Δημοτικής Κοινότητας.

Επίσης, το υπνωτήριο επί της οδού Αλικαρνασσού 49 στην Ακαδημία Πλάτωνος, ενώ συνεργεία καθώς και η Κινητή Μονάδα Φροντίδας του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), θα διανέμουν σε σημεία που βρίσκονται άστεγοι, ζεστό τσάι, φαγητό, κουβέρτες και είδη πρώτης ανάγκης. Ακόμη, σ΄ όλη την διάρκεια του 24ώρου οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται και στην γραμμή επικοινωνίας του δήμου Αθηναίων, 1595, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτα περιστατικά.

Συνεχίζονται τα προβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια - Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες εξακολουθούν να δημιουργούν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου και που φθάνουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ.

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα-Αιδηψός, Βόλος-Σποράδες, Καβάλα-Πρίνος, Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Oι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατα τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Παγετός και χιονόπτωση σε ορεινές περιοχές της Π.Ε Λάρισας

Παραμένει και σήμερα ο παγετός στα ορεινά του νομού Λάρισας, καθώς οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές λόγω της κακοκαιρίας. Από το πρωί σημειώνονται φαινόμενα χιονόπτωσης σε ορισμένες περιοχές, με τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας να επιχειρούν ώστε το οδικό δίκτυο να παραμείνει ανοιχτό.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Λάρισας Χρήστος Καλομπάτσιος σημείωσε ότι εκχιονιστικά μηχανήματα επιχειρούν από τα ξημερώματα ρίχνοντας αλάτι στις περιοχές Ανατολή Αγιάς, Σπηλιά Κισσάβου, Σκλήθρο Αγιάς, Καλλιπεύκη Τεμπών και Σκοπία Φαρσάλων. Επίσης, εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται και στο οδικό δίκτυο των περιοχών της Ελασσόνας.

Σύμφωνα με τον κ. Καλομπάτσιο οι δρόμοι σήμερα σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο παραμένουν ανοιχτοί και η κίνηση των οχημάτων πραγματοποιείται κανονικά. Ο αντιπεριφεριάρχης καλεί τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να φέρουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες για κάθε ενδεχόμενο.

Πυκνή χιονόπτωση στην Θήβα - Που χρειάζονται αλυσίδες

Πυκνή χιονόπτωση ξεκίνησε λίγο πριν τις 6 το πρωί στην περιοχή της Θήβας, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει προκαλέσει κάποια προβλήματα. Ήδη εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν παραταχθεί σε κρίσιμα σημεία κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας από τα Οινόφυτα και το Σχηματάρι μέχρι και το Κάστρο, καθώς το κύμα της κακοκαιρίας πλήττει τη συγκεκριμένη περιοχή και σύμφωνα με τους μετεωρολόγους αναμένεται να ενταθεί μέχρι το μεσημέρι.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της αστυνομίας, στην Βοιωτία οι οδηγοί θα χρειαστούν αλυσίδες για να κινηθούν από την Αράχοβα έως το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού και το χωριό Επτάλοφος, όπως επίσης και στο επαρχιακό δίκτυο του νομού.

Σε ό,τι αφορά την Εύβοια χρειάζονται αλυσίδες για όσους κινούνται από Χαλκίδα προς Αιδηψό και ιδιαίτερα από το 16ο έως το 47ο χιλιόμετρο, αλλά και στους δρόμους της κεντρικής Εύβοιας δηλαδή προς Κερασιά, Σέτα και Στρόπωνες, καθώς η χιονόπτωση εκεί και κυρίως ο παγετός έχουν προκαλέσει προβλήματα.

Στο νόμο Φωκίδας είναι απαραίτητες οι αλυσίδες για την πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, αλλά και στα χωριά της Δυτικής Φωκίδας δηλαδή προς Καστριώτισσα, Στρώμη, Αρτοτίνα και Διχώρι.

Στη Φθιώτιδα μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στους δρόμους. Απαραίτητες είναι οι αλυσίδες για τον δρόμο Λαμίας Καρπενησίου ιδιαίτερα στη Ράχη Τυμφρηστού, όπου τα φαινόμενα μεταβάλλονται.

Στην Ευρυτανία θα χρειαστούν αλυσίδες στο δρόμο από Φουρνά προς Καρδίτσα, στο δρόμο προς Κρίκελλο και Δομνίστα, αλλά και στο δρόμο Καρπενήσι Αγρίνιο μέσω Προυσού, καθώς και για την πρόσβαση στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου.

Χωρίς ρεύμα χωριά της Θήβας

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία αντιμετωπίζουν αυτή την ώρα οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας και ειδικότερα στην Κοινότητα Πλαταιών αλλά και στις Κοινότητες Βαγίων και Αμπελοχωρίου όπου η χιονόπτωση είναι έντονη. Μάλιστα στο Αμπελοχώρι χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής για να μεταφερθεί ασθενής στο νοσοκομείο της Θήβας.

Χωρίς ρεύμα αυτή τη στιγμή είναι οι κοινότητες στην περιοχή της Θίσβης ήτοι Ξηρονομή, Δομβραίνα, Ελλοπία, Χώστια και οι παραλιακοί οικισμοί όπως και η Κοινότητα Αμπελοχωρίου. Ήδη συνεργεία της ΔΕΗ κινούνται για να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Ο δήμος Θηβαίων σε ανακοίνωση του σημειώνει πως «επειδή αναμένεται επιδείνωση των έντονων καιρικών φαινομένων, παρακαλούνται οι οδηγοί να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις και να κινούνται με τα οχήματά τους ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ έκτακτες περιπτώσεις και ΜΟΝΟ με αντιολισθητικές αλυσίδες καθώς υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος».

Χανιά: Προβλήματα από την κακοκαιρία

Προβλήματα στις οδικές συγκοινωνίες κυρίως στα ορεινά των Χανίων προκαλεί το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τα χιόνια σε ορεινά σημεία.

Τα περισσότερα προβλήματα υπάρχουν στο οδικό δίκτυο προς τον Ομαλό, όπου μηχανήματα προσπαθούν να απομακρύνουν τα χιόνια και να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία, ωστόσο από το πρωί η χιονόπτωση έχει ενταθεί με αποτέλεσμα ο δρόμος να είναι κλειστός.

Τις πρώτες πρωινές ώρες απεγκλωβίστηκε όχημα στην είσοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς στο Ξυλόσκαλο που είχε κολλήσει στο χιόνι, ενώ εκδρομείς παρέμειναν σε καταλύματα της περιοχής.

Από την κακοκαιρία προκλήθηκαν προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση στην πόλη, καθώς και σε άλλες περιοχές των Χανίων.

Χωρίς ρεύμα έμειναν σημεία στις οδούς Ηρώων Πολυτεχνείου, Εθνικής Αντιστάσεως, Παλαιστίνης και Θερμοπυλών, ενώ βλάβες αναφέρθηκαν στα Κεραμειά, στις Μουρνιές και στον Κουμπέ.

Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ, εργάζονται για να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Με ανακοίνωσή της η Πολιτική Προστασία Χανίων καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, καθώς για το επόμενο διάστημα προβλέπονται ισχυρές βροχοπτώσεις, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Πού υπάρχουν προβλήματα στο ορεινό οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου

Προβλήματα σε τμήματα του ορεινού οδικού δικτύου των νομών Αχαΐας, Κορινθίας και Αρκαδίας εξακολουθούν να προκαλούν οι χιονοπτώσεις και ο παγετός, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες για την κίνηση των αυτοκινήτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, στην Αχαΐα, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στους παρακάτω δρόμους:

*Καλαβρύτων-Πούντας (μέσω Μεγάλου Σπηλαίου). *Καλαβρύτων -Πατρών (μέσω Χαλανδρίτσας). *Καλαβρύτων - Αιγίου (μέσω Φτέρης).

*Καλαβρύτων - Κλειτορίας, μέσω Λουσών και μέσω Πριολίθου.

*Από το 5ο έως το 16ο χιλιόμετρο του δρόμου που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο, καθώς και μέσα στην πόλη των Καλαβρύτων.

*Ακράτας - Ζαρούχλας από το ύψος του 20ου χιλιομέτρου και άνω.

Στο νομό Κορινθίας, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στα παρακάτω σημεία:

*Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου-Τρικάλων από το 19ο χιλιόμετρο, έως και τα Τρίκαλα.

*Στην επαρχιακή οδό Κιάτου - Γκούρας από το 10ο χιλιόμετρο, έως την Γκούρα.

*Στην επαρχιακή οδό Δάφνης - Καστρακίου - Μποζικά - Τιτάνης από το 1ο ,έως το 13ο χιλιόμετρο.

*Στην επαρχιακή οδό Κλένιας - Στεφανίου και Αγιονορίου από το 1ο χιλιόμετρο.

Στην Αρκαδία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στον δρόμο που συνδέει την Βυτίνα με τον χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου, ενώ χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό που συνδέει την Καρδαρά με το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου και στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου - Κοσμά - Γερακίου από το 20Ο ,έως το 35Ο χιλιόμετρο.

Πάντως, σε όλες τις περιοχές επιχειρούν συνεχώς εκχιονιστικά μηχανήματα των περιφερειών και των δήμων, προκειμένου να καθαρίζουν τους δρόμους από το χιόνι και τον παγετό.

Keywords
ελεος, ωρες, χωρα, ακαδημία πλάτωνος, ελλαδα, αθηνα, meteo.gr, αιγαιο, κρητη, θεσσαλονικη, λεωφορεια, κτελ, λαμια, ισχύ, συγκοινωνιες, πειραιας, απε-μπε, νεότερα, παρνασσος, χαλκιδα, ήτοι, δεη, χανια, δεδδηε, καλαβρυτα, τρικαλα, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, καθαρα δευτερα, δεη διακοπες ρευματος, διακοπες δεη, www.meteo.gr, meteo, τελος ακινητων, σκοπια, αλεξανδρουπολη, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, δεδδηε, χιονι, ήτοι, χιονια, χιονοδρομικο κεντρο παρνασσου, αστυνομια, βυτινα, δαφνης, δημος αθηναιων, δωδεκανησα, εθνικη, ευβοια, θηβα, θρακη, ιονιο, νησια, σαμοθρακη, υψος, φθιωτιδα, ωρα, αγρινιο, αιδηψος, ακαδημία πλάτωνος, αξιζει, αλατι, απε, απε-μπε, αρκαδια, αρκιτσα, αττικη, βοιωτια, βορεια, φαγητο, γινεται, γινονται, δευτερα, διαστημα, δημος, δρομολογια, δρομος, δικτυο, δυτικη μακεδονια, δυτικη, αιδηψο, υπαρχει, εμειναν, ενημερωση, εξελιξη, ιδια, θεσσαλια, καρπενησι, καρδιτσα, κερασια, κυμα, κινηση, μακεδονια, μηκος, νεότερα, μπε, ξημερωματα, οινοφυτα, οχηματων, οχηματα, οχημα, πεντελη, πλοια, προβληματα, πρωι, ρευμα, ριπη, συγκεκριμενα, στυρα, σχηματαρι, ταλαιπωρια, τσαι, τριτη, ισχύ, φορτηγα, χρηστος, μποφορ, ειδη, εκχιονιστικα, ηπειρωτικα, ηπειρο, ιδιαιτερα, νοσοκομειο, οδηγοι, σπηλια, θερμοκρασια, θηβας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
Ζηνοβίας, Πού,zinovias, pou