Στις Βρυξέλλες ο Μπάιντεν με νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Διχασμένοι οι Ευρωπαίοι

Σε έδαφος Βρυξελλών βρίσκεται ο Τζο Μπάιντεν από το βράδυ της Τετάρτης, καθώς θα συμμετάσχει στις Συνόδους του ΝΑΤΟ και της ΕΕΠαρουσία Τζο Μπάιντεν η διήμερη Σύνοδος Κορυφής που αρχίζει στις 5 το απόγευμα με κύριο θέμα στην ατζέντα την ενεργειακή κρίση, και την εξεύρεση λύσης απεξάρτησης της Ευρώπης από το…

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από τις ΗΠΑ

Χθες, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν ανέφερε ότι οι Ηνωμένες

Πολιτείες θα ανακοινώσουν ένα νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος Ρώσων πολιτικών και ολιγαρχών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ήταν καθ’ οδόν για τις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, της G7 και της ΕΕ, ο Σάλιβαν είπε επίσης ότι οι ηγέτες των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών αναμένεται να συμφωνήσουν αύριο να εφαρμόσουν μια «πρωτοβουλία» για να διασφαλίσουν ότι η Ρωσία δεν θα μπορέσει να παρακάμψει τις κυρώσεις που της έχουν ήδη επιβληθεί.

Επίσης, θα εξεταστούν διεξοδικά οι τρόποι με τους οποίους η Ουάσιγκτον μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης, μεταξύ άλλων και με αύξηση της μεταφοράς αμερικανικού LNG, αλλά και τρόποι περαιτέρω αμυντικής ενίσχυσης της Ουκρανίας. Είμαστε πανέτοιμοι και αποφασισμένοι, θα πει ο πρόεδρος Μπάιντεν, να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τον κίνδυνο της Ρωσίας.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν και επίσημα τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου

Οξύνεται επικίνδυνα το ψυχροπολεμικό κλίμα, καθώς χθες Τετάρτη η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών κατηγόρησε ευθέως και με πάσα επισημότητα τις δυνάμεις της Ρωσίας ότι έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Άντονι Μπλίνκεν τόνισε σε δηλώσεις του ότι «με βάση τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες αυτήν τη στιγμή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτιμά ότι μέλη των ρωσικών δυνάμεων διαπράττουν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία». «Έχουμε δει πολυάριθμες αξιόπιστες αναφορές για αδιάκριτες επιθέσεις και σκόπιμη στόχευση αμάχων, καθώς και άλλες φρικαλεότητες», προσέθεσε ο ίδιος.

«Η αξιολόγησή μας βασίζεται σε μια προσεκτική ανασκόπηση των διαθέσιμων πληροφοριών από δημόσιες πηγές και τις υπηρεσίες πληροφοριών», επεσήμανε. Ο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε παράλληλα ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρακολουθούν αναφορές για εγκλήματα πολέμου και να μοιράζονται πληροφορίες με διεθνείς οργανισμούς και συμμάχους.

«Είμαστε δεσμευμένοι να επιδιώκουμε τη λογοδοσία χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο εργαλείο, συμπεριλαμβανομένων των ποινικών διώξεων», είπε χαρακτηριστικά και συνέχιεσε λέγοντας ότι «οπως με κάθε φερόμενο έγκλημα, ένα δικαστήριο με δικαιοδοσία για το έγκλημα είναι τελικά υπεύθυνο για τον προσδιορισμό της ποινικής ενοχής σε συγκεκριμένες υποθέσεις».

Η παραπάνω κατηγορίες αποτελούν την σθεναρότερη έως τώρα αμερικανική καταδίκη των ρωσικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, ύστερα από τους ισχυρισμούς εκ μέρους της κυβέρνησης Ζελένσκι περί φρικαλεοτήτων κι ευρείας στόχευσης αμάχων κατά τη διάρκεια των συρράξεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα