Στην «εντατική» ο Τουρισμός - Θολό τοπίο στην καταγραφή των νέων κρουσμάτων

Αποθαρρυντικές είναι οι πρώτες ενδείξεις για τον Ελληνικό Τουρισμό, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία. Την ίδια ώρα, προβληματίζει η «γκρίζα» εικόνα ως προς την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Φαίνεται να διαψεύδονται οι αισιόδοξες φωνές που εκτιμούσαν ότι ο ελληνικός Τουρισμός, έχοντας ήδη «χάσει» την περίοδο από το Πάσχα έως και τον πρώτο καλοκαιρινό μήνα, θα μπορούσε να καταγράψει σημαντικά θετική πορεία με ένα «restart» την 1η Ιουλίου, παρά το γεγονός ότι ο κορονοϊός

εξακολουθεί να αποτελεί έναν κρίσιμο αστάθμητο παράγοντα.

Μηνύματα σε αυτή τη κατεύθυνση έστειλαν την Παρασκευή οι ξενοδόχοι της Σαμοθράκης και της Θάσου καθώς ο μόνος χερσαίος συνοριακός σταθμός που θα λειτουργεί για την έλευση τουριστών στη χώρα μας μέχρι τις 15 Ιουλίου, αυτός του Προμαχώνα, έχει φέρει βροχή ακυρώσεων από Βούλγαρους, Ρουμάνους και Σέρβους, σύμφωνα με πληροφορίες. 

Όπως λένε ξενοδόχοι από τα δύο νησιά, υπήρξε μία προχειρότητα αναφορικά με το ζήτημα των οδικών συνόρων με αποτέλεσμα οι Βαλκάνιοι, που αποτελούν βασικό αιμοδότη της Βόρειας Ελλάδας και δη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να ακυρώνουν τις κρατήσεις τους. «Από χθες έχω δεχτεί 17 ακυρώσεις από Βούλγαρους και Ρουμάνους. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει σε όλους τους συναδέλφους στο νησί» είπε μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Σαμοθράκης και ξενοδόχος, Γιάννης Γλήνιας, επισημαίνοντας πως γίνονται αστοχίες με αποτέλεσμα να υπάρχει κόστος για τους ανθρώπους τους τουρισμού. «Θα πρέπει να ανοίξουν τα σύνορα στο Ορμένιο και τη Νυμφαία, να τοποθετηθούν κλιμάκια του ΕΟΔΥ και να γίνεται η ίδια διαδικασία που πραγματοποιείται στον Προμαχώνα. Σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε διαρροή τουριστών προς άλλες περιοχές και ενδεχομένως άλλες χώρες» σημειώνει ο κ. Γλήνιας.

«Σέρβοι, μη γνωρίζοντας πως λειτουργούν μόνο τα σύνορα του Προμαχώνα, εγκλωβίστηκαν στους Ευζώνους. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί μόνο αρνητική εικόνα και αποτρέπει τους Βαλκάνιους από το να έρθουν στη Θάσο και στη χώρα μας. Για ποιο λόγο να ταλαιπωρηθεί ο τουρίστας και να βρεθεί εγκλωβισμένος;», αναρωτήθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της Θάσου, Πάρης Παρασχούδης, συμπληρώνοντας πως ήδη οι ξενοδόχοι μετρούν ακυρώσεις μετά την ανακοίνωση πως για το επόμενο δεκαπενθήμερο θα λειτουργεί μόνο ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα.

Η τουριστική κίνηση στη Βόρεια Ελλάδα παραμένει χαμηλή σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ ΜΠΕ την Παρασκευή, τρίτη μέρα από το «άνοιγμα» των συνόρων.

Στη Χαλκιδική και την Πιερία, οι επαγγελματίες και ξενοδόχοι παρακολουθούν προβληματισμένοι τα νούμερα, ενώ σχεδόν το 40% των ξενοδοχείων στο νομό Χαλκιδικής φαίνεται πως δεν έχουν σκοπό να λειτουργήσουν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και την Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρη Τάσιο, μετέδωσε το Πρακτορείο.

Την ίδια ώρα, η επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη Σερβία, «φρενάρει» ένα μεγάλο μέρος της προσδοκώμενης μερίδας τουριστών, αφού παραδοσιακά οι Σέρβοι επιλέγουν ως δημοφιλέστερους προορισμούς τις ακτές της Χαλκιδικής και της Πιερίας.

Εξάλλου, παραδοχή πως δεν υπάρχουν ευοίωνα σημάδια σε ό,τι αφορά κρατήσεις σε τουριστικά πακέτα κοκ. έχει ήδη υπάρξει από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας και τους ξενοδόχους της Αθήνας, με βάση τα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα στους παράγοντες του κλάδου στα τέλη Ιουνίου.

Ερωτηματικά για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα

Ενώ στον τουρισμό παρατηρούνται, λοιπόν, οι πρώτες «αρρυθμίες» - με ξεχωριστή πτυχή και το αλαλούμ με τις πτήσεις που «απαγορεύονται» αλλά τελικά έρχονται - προβληματισμός υπάρχει και αναφορικά με το υγειονομικό πεδίο.

Ειδικότερα, τις τελευταίες τρεις ημέρες, κατά τις οποίες τα σύνορα είναι ανοιχτά σε περισσότερες χώρες βάσει των σχετικών αποφάσεων κυβέρνησης και Ε.Ε., ο ΕΟΔΥ κατέγραψε:

23 κρούσματα, εκ των οποίων 11 εισαγόμενα την Τετάρτη28 κρούσματα, εκ των οποίων 7 εισαγόμενα την Πέμπτηκαι ακόμη 28 κρούσματα, από τα οποία τα 14 ήταν εισαγόμενα την Παρασκευή.

Ωστόσο, οι αναφορές των αρμόδιων υπηρεσιών για διενέργεια πάνω από 6.500 ελέγχων την Τετάρτη σε συνδυασμό με μία σειρά διαρροών και δημοσιευμάτων για διάφορα περιστατικά εισαγόμενων κρουσμάτων ανά την πεικράτεια (Κάρπαθος, Σκιάθος, Προμαχώνας) αλλά και το γεγονός πως οι επιδημιολογικές εκθέσεις αντανακλούν την εικόνα των προηγούμενων ωρών από την ημέρα της δημοσίευσης τους οδηγούν στο συμπέρασμα πως η ενημέρωση για τη συνολική εικόνα της πανδημίας στη χώρα είναι μερική.

Σίγουρα οι δυνατότητες των εν Ελλάδι εργαστηρίων είναι περιορισμένες αναλογικά με τον αριθμό των ελέγχων που καλούνται να πραγματοποιήσουν, ωστόσο, μέχρι οι αρχές να εκδώσουν αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των τεστ που διενεργήθηκαν και τα αποτελέσματα τους, είναι δύσκολο να ισχυριστεί κανείς πως η κατάσταση στη χώρα μας είναι, φερ'ειπείν, ίδια με την περασμένη εβδομάδα σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για την υγειονομική κρίση.

Ερωτηματικά τίθενται, τέλος, ακόμα και ως προς το αν οι αρμόδιες υπηρεσίες που έχουν αναλάβει το έργο της καθημερινής ενημέρωσης του κοινού αντιμετωπίζουν προβλήματα που δυσχεραίνουν το κρίσιμο αυτό καθήκον.

Keywords
Τυχαία Θέματα