Στέφανος Τσιτσιπάς: Από το «Μένουμε σπίτι» στην αμφισβήτηση του εμβολίου - Πυρά από τους ειδικούς

Ο  διάσημος πρωταθλητής του τένις και Νο 3 στην παγκόσμια κατάταξη διχάζει τους Έλληνες με τις θέσεις του για το εμβόλιο κατά του Covid 19.Δύο είναι τα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες την εβδομάδα που διανύουμε. Το ένα είναι οι πυρκαγιές, οι πρώην κι οι επόμενες, και η διαχείριση τους. Το δεύτερο είναι ο Στέφανος…

Βέβαια, η στάση του δεν αποτελεί εξαίρεση στον χώρο του τένις. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έχει αμφισβητήσει επανειλημμένα την ύπαρξη του ιού, μέχρι τη στιγμή που νόσησε και ο ίδιος στη διάρκεια του τουρνουά Adria Tour το οποίο

διοργάνωσε ο ίδιος.

Τις πρώτες δηλώσεις Τσιτσιπά ακολούθησε θύελλα αντιδράσεων που διογκώθηκε στα social media σε ελάχιστες ώρες.

Πανεπιστημιακοί καθηγητές, opinion makers, πολιτικοί και νοσοκομειακοί γιατροί τοποθετήθηκαν σε σχέσεις με τις δηλώσεις Τσιτσιπά, μερικοί με ιδιαίτερα επικριτικό ύφος.

«Από την αποθέωση στην απαξίωση ένα τσιγάρο δρόμος» σχολίασε σκωπτικά ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook.

Και συνέχισε: «Μόνο το 39% των συμπατριωτών μας ηλικίας 18-24 ετών έχουν κάνει το εμβόλιο (με κίνητρα και χωρίς κίνητρα).

Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα και υπερβαίνει τις δηλώσεις του πρώην; ειδώλου (το ερωτηματικό το βάζω γιατί πολλές φορές η πορεία από την απαξίωση στην αποθέωση είναι μισό τσιγάρο δρόμος, ειδικά στη χώρα μας).

Η δήλωση που τόσο απογοήτευσε, γιατί έγινε από επώνυμο που μπορεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη, ας μας προβληματίσει γενικότερα.

Οι ελάχιστες παρενέργειες των εμβολίων είναι ειδήσεις καθημερινά και όχι το πόσοι έχουν σωθεί λόγω της προστασίας των εμβολίων.

Ο άδικος θάνατος ενός εμβολιασμένου συμπατριώτη μας γίνεται κυρίαρχη είδηση ενώ ‘ξεχνάμε’ ότι είχαμε 13,204 άδικους θανάτους ανεμβολίαστων συμπατριωτών μας μέχρι στιγμής.

Στο διαδίκτυο αλλά και σε τηλεοπτικές εκπομπές προβάλλονται απόψεις για τα εμβόλια από ‘πανεπιστημιακούς’ και ‘ειδικούς’ μπροστά στις οποίες η ανώριμη τοποθέτηση του επωνύμου τενίστα είναι ήσσονος σημασίας.

Ενόχλησε ο κ. Τσιτσιπάς αλλά μήπως πέρα από το δέντρο να δούμε και το δάσος;»

Σε άκρως πολεμική διάθεση η Έλενα Ακρίτα, σχολίασε στο Facebook:

«Όταν γράφαμε ότι ο Τσιτσιπας λεει ανοησίες τύπου Χάροντς, μάς απαντούσατε ότι είναι νεό παιδί μωρέ κι έχουμε συμπλέγματα - προφανώς γιατί είμαστε όλοι αποτυχημένοι τενίστες και τον ζηλεύουμε. Τώρα που προκύπτει ότι ο Τσιτσιπας έκανε αντικόβιντ τηλεοπτική καμπάνια ενώ σήμερα ανακοινώνει ότι είναι αντιεμβολιαστης και θα εμβολιαστεί μόνον αν γίνει υποχρεωτικό, τί έχετε να πείτε, γλυκούλια;»

Στη συνέχεια το ήδη θολό τοπίο ήρθε να περιπλέξει μια ανάρτηση του Στέφανου Τσιτσιπά στην οποία ο αθλητής σημείωνε:
«By looking out for yourself, you also look out for those who stand with you» (Όταν προστατεύεις τον εαυτό σου, προστατεύεις και αυτούς που στέκονται στο πλάι σου).

{https://www.instagram.com/p/CSsAjktnHfU/}

Ενώ θέση στο ζήτημα πήρε και ο πατέρας του αθλητή Απόστολος Τσιτσιπάς, ο οποίος σε επικοινωνία του με πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, ανέφερε τα εξής:
«Δεν χρειάστηκε να κάνει το εμβόλιο, όπως και οι περισσότεροι συναθλητές του. Οι αθλητές έχουν αρκετά δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση προκύψει. Λαμβάνουν τα μέτρα που είναι απαραίτητα (μάσκες, ελεγχόμενες μετακινήσεις), βρίσκονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον και κάνουν σχεδόν κάθε μέρα PCR και ANTIGEN TESTS όπως και ο καθένας μας φαντάζομαι ό,τι χρειάζεται».

Και κατέληξε: «Ο καθένας, ανάλογα με τις ανάγκες που έχει, εκτιμά τις συνθήκες και πράττει. Όσον αφορά για την αναγκαιότητα των εμβολίων, πιστεύω ότι έχουμε μεγάλο αριθμό σπουδαίων επιστημόνων και σπουδαίων ειδικών γιατρών και είμαι πεπεισμένος ότι μπορούν αλλά και επιβάλλεται αν ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά με το τι πρέπει να ακολουθήσουν για να θωρακίσουν την υγεία τους».

Ακολούθησε και νέα δήλωση Τσιτσιπά, η οποία έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά:
«Είμαι νεαρός, είμαι στην κατηγορία κάτω των 25 ετών. Το εμβόλιο για μένα δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά, είναι κάτι καινούργιο. Έχει ορισμένες παρενέργειες, ξέρω προσωπικά ανθρώπους που τις είχαν. Δεν είμαι κατά, αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω, απλώς δεν βλέπω λόγο για κάποιον στη δική μου ηλικιακή κατηγορία να χρειαστεί να εμβολιαστεί. Νομίζω ότι το concept ήταν να δοθεί στους μεγαλύτερους ηλικιακά, αν δεν κάνω λάθος. Δεν είναι κάτι για το οποίο ξέρουμε πάρα πολλά πράγματα και μέχρι στιγμής δεν μας έχει δοθεί ως υποχρεωτικό στο tour. Οπότε δεν υπάρχει λόγος. Δεν είπα κάτι περίεργο. Ο καθένας έχει τη δική του άποψη. Αν είναι να το παίζουμε διπλωμάτες και να μην μπορούμε να εκφράσουμε τις απόψεις μας για κάτι συγκεκριμένο, ποιος ο λόγος να κάνουμε αυτές τις συνεντεύξεις» είπε το Νο 3 της παγκόσμιας κατάταξης.

Και υποστήριξε: «Ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι πιστεύει ότι είναι σωστό. Δεν μπορεί κάποιος να πάει με ένα εμβόλιο και να σε υποχρεώσει να το κάνεις. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να αποφασίσει τι θέλει να κάνει. Αν θέλεις να προστατευτείς με το εμβόλιο, δικό σου πρόβλημα, πήγαινε και κάνε το.

Για εμάς τους νέους πιστεύω ότι είναι καλό να περάσουμε τον ιό, γιατί θα χτίσουμε ανοσία. Δεν το βλέπω σαν κάτι κακό. Όπως είπα, δεν είναι υποχρεωτικό, ο καθένας έχει την ελευθερία να αποφασίσει για τον εαυτό του τι είναι σωστό και τι δεν είναι. Κάποια στιγμή θα πρέπει να το κάνουμε όλοι, δεν λέω το αντίθετο. Θα έρθει η στιγμή που δεν θα μας δοθούν πολλές επιλογές, αλλά μέχρι τότε θέλω να δω μια καλύτερη εκδοχή του εμβολίου που να μας παρέχει πιο πολλά συν, παρά πλην».

Στη συνέχεια τη σκυτάλη της αντιπαράθεσης πήρε ο Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος, στην πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών με τη νέα ιδιότητά του τού κυβερνητικού εκπροσώπου, αναφέρθηκε στις δηλώσεις Τσιτσιπά.

«Είναι σπουδαίος αθλητής, αναμφισβήτητες οι αθλητικές ικανότητες και η προσφορά του διά του αθλητισμού στη χώρα. Εκείνο που αμφισβητείται είναι η ικανότητά του να αξιολογεί την αναγκαιότητα των εμβολιασμών, ή αν έχει δοκιμαστεί το εμβόλιο για επαρκές χρονικό διάστημα, διότι δεν έχει γνώσεις, σπουδές, ερευνητικό έργο. Τα θέματα αυτά τα αναλύουν όσοι τα έχουν σπουδάσει, τα έχουν διακονήσει, σε αυτούς είναι καλό να ανατρέχουμε» είπε ο Γιάννης Οικονόμου για το θέμα που έχει ανακύψει.

Και μετά μπήκαν στον χορό οι ειδικοί. Πρώτος ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, μίλησε στον Σκάι όπου απάντησε στον Στέφανο Τσιτσιπά.

«Η δήλωση αυτή καθεαυτή (του αθλητή) είναι ατυχής και πιστεύω ότι κάποιος από την ομάδα του θα πρέπει να προσέξει την ατομική υγεία αυτού του αθλητή που μας κάνει περήφανους με τις επιδόσεις του.
Ακόμα και αν περάσει ήπια τη νόσο, κανείς δεν του διασφαλίζει ότι δεν θα έχει επιδράσεις σε κάποιο οργανικό του σύστημα, τόσο μεγάλες που να διακινδυνέψει την καριέρα του» είπε ο καθηγητής, ο οποίος επισήμανε και τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν παρόμοιες δηλώσεις στην πορεία των εμβολιασμών.

«Τις ευθύνες θα πρέπει να τις αναζητήσουμε σε όλους μας διότι αφήνουμε γιους, ανιψιούς, ξαδέρφια, εγγόνια να λειτουργούν με ένα τρόπο που το εγώ είναι το επίκεντρο όλων, ενώ το εσείς δεν έχει καμιά σημασία.
Είμαι της γνώμης ότι χρειάζεται ένα mentoring ανατροφής αλλά και εμπειριών ζωής πάρα πολύ καλό, ώστε κανείς να ωριμάζει και να έχει αυτό που λέμε συναισθηματική εξυπνάδα και ενσυναίσθηση και σε αυτό είμαστε υπεύθυνοι όλοι και δεν είναι υπεύθυνοι οι νέοι μας».

Και ακολούθησε η Ματίνα Παγώνη.

«Ο Στέφανος είναι ένα νέο άτομο, ένας άριστος τενίστας, τον θαυμάζουμε όλοι, τον χειροκροτούμε, περιμένουμε να μας φέρνει νίκες και πιστεύω ότι με αυτό θα ασχοληθεί. Και εμείς λοιπόν, οι υπόλοιποι που ασχολούμαστε με την ιατρική και την επιστημονική ιατρική κοινότητα, θα ενημερώσουμε τον κόσμο, γιατί πρέπει να κάνει το εμβόλιο, ποιες είναι οι μελέτες που υπάρχουν και πως θα προχωρήσουμε», δήλωσε η λοιμωξιολόγος.

Και τόνισε: «Την ιατρική θα την πούνε οι γιατροί, οι μη γιατροί δεν μπορούν να έχουν απόψεις για ιατρικά θέματα».

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο σποτ για την καμπάνια κατά του κορονοϊού:

{https://youtu.be/HCiu12e32is}

Keywords
Τυχαία Θέματα