Σούπερ μάρκετ: Οι μάσκες δεν είναι υποχρεωτικές για τους πελάτες

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε πως οι μάσκες είναι υποχρεωτικές για τους εργαζομένους και όχι για τους πελάτες στα σούπερ μάρκετ - Πού είναι υποχρεωτική η χρήση τους.

«Στα σούπερ μάρκετ η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζομένους όχι για τους πελάτες, ωστόσο θα υπάρχει αυστηρή σύσταση για τη χρήση της. Το απόγευμα θα ξεκαθαρίσουμε περισσότερα για τις μάσκες».

Αυτό δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Οι Έλληνες θα αρχίσουν να βγαίνουν ελεύθερα από το σπίτι τους. Δεν θα υπάρχει υποχρέωση

του SMS και της συμπλήρωσης του σχετικού εντύπου που συνηθίσαμε να ζούμε μαζί τους το τελευταίο διάστημα, αλλά συνεχίζουν να είναι μαζί μας τα βασικά που μάθαμε σε αυτή την έννοια, δηλαδή να τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής τα πλένουμε», συμπλήρωσε. 

«Στην πρώτη φάση της αντιμετώπισης της πανδημίας πήγαμε καλά, επομένως μπορούμε να σχεδιάζουμε τη σταδιακή άρση των μέτρων που έχουμε ανακοινώσει», κατέληξε. 

Πού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Χθες, μιλώντας στο Οpen, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο πού είναι απαραίτητη η χρήση της μάσκας: 

«Έχουν εξηγήσει ο κ. Τσιόδρας και η Επιτροπή, τις προηγούμενες δύο ημέρες -και θα συνεχίσουν να το κάνουν- τι θα γίνει με τις από μάσκες. Σήμερα θα κυκλοφορήσουμε ένα βίντεο ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος πώς μπορεί να κάνει ακόμη και αυτοσχέδια μάσκα, αν χρειαστεί, με ένα ύφασμα. Έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τη χειρουργική μάσκα, μία απλή υφασμάτινη μάσκα ή μια αυτοσχέδια μάσκα. Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για παράδειγμα, θα πρέπει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Εκεί είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Υποχρεωτική είναι επίσης στο κομμωτήριο και σε εργασίες, που είναι πολύ κοντινή η επαφή του εργαζόμενου με τον πελάτη. 

»Στην αρχή της κρίσης, είχαμε χειρουργικές μάσκες λιγότερες από ένα εκατομμύριο, οι οποίες ήταν κυρίως για το υγειονομικό προσωπικό. Σήμερα, έχουμε πάνω από είκοσι εκατομμύρια, χάρη και στις δωρεές πάρα πολλών συμπολιτών μας. Έχουμε πλέον ένα μεγάλο στοκ και για το υγειονομικό προσωπικό, αλλά και κάποια επάρκεια στην αγορά. Ελληνικές επιχειρήσεις άδραξαν την ευκαιρία και έχουμε σήμερα -που δεν υπήρχε πριν-  παραγωγή τριακοσίων χιλιάδων μασκών την ημέρα. Όπως για τα αντισηπτικά, έτσι και για τις μάσκες, δεν αποκλείουμε τίποτα. Αλλά, όπως αποδείχθηκε στην αρχή της κρίσης, έτσι και τώρα, θα φανεί ότι υπάρχει η δυνατότητα να ισορροπήσει η αγορά.

»Η μάσκα είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο ατομικής υγιεινής. Το βασικό -όπως ξέρουμε όλοι- είναι να τηρούμε τις αποστάσεις, να πλένουμε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια μας, να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας, όπως και να αποφεύγουμε τις χειραψίες».

 

Keywords
Τυχαία Θέματα