Σκάνδαλο Uber: Η πρώτη αντίδραση του Ελιζέ - «Φυσικά και ήταν σε επαφές ο Μακρόν»

Μια πρώτη αντίδραση υπήρξε από το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων σχετικά με την «εμπλοκή» του Γάλλου προέδρου, Εμάνουελ Μακρόν στο σκάνδαλο της εταιρείας Uber.Σάλος έχει προκληθεί τα τελευταία 24ώρα από τις διαρροές του διεθνούς Τύπου για το σκάνδαλο Uber, στο οποίο εμπλέκουν τον Εμανουέλ Μακρόν ως προνομιακό συνομιλητή με την εταιρεία κατά την…

«Διαβάζουμε ότι η εταιρεία

δεν έχει χάσει την ευκαιρία να εμφανιζει τον Μακρόν ως σύγχρονο υπουργό, υπέρμαχο της καινοτομίας», λεει ο Aurélien Taché, αναπληρωτής οικολόγος, στο Franceinfo. «Απόψε βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα κρατικό σκάνδαλο. Τίθεται το ζήτημα της ίδιας της πίστης του Προέδρου της Δημοκρατίας προς το γαλλικό έθνος. Πρέπει να απαντήσει σε όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί. »

Το Ελιζέ από την πλευρά του διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο κ. Μακρόν, ως υπουργός Οικονομίας, «φυσικά» είχε επαφές «με διάφορες εταιρείες οι οποίες εμπλέκονταν σε βαθιές αλλαγές σε τομείς των υπηρεσιών που συνέβησαν τα χρόνια που αναφέρονται», τις οποίες «διευκόλυνε αίροντας διοικητικά και ρυθμιστικά προσκόμματα».

Oι αντιδράσεις των κομμάτων

Μετα τον επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF) Φαμπιάν Ρουσέλ χαρακτήρισε απίστευτες τις «αποκαλύψεις για τον ενεργό ρόλο που διαδραμάτισε ο Εμανουέλ Μακρόν, τότε υπουργός, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάπτυξη της Ούμπερ στη Γαλλία», «ενάντια σε όλους τους κανόνες μας, ενάντια σε όλα τα κοινωνικά κεκτημένα μας και ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων».

Για την Uber θα όφειλε να συγκροτηθεί «εξεταστική επιτροπή» στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, έκρινε ο κομμουνιστής βουλευτής Πιερ Νταρεβίλ.

Στο άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος, ο Ζορντάν Μπαρντελά, ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού (Rassemblement national, RN, άκρα δεξιά), έκρινε ότι «η διαδρομή του Εμανουέλ Μακρόν είχε έναν συνεκτικό παράγοντα, ένα κοινό νήμα: την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, συχνά ξένων, πριν από τα εθνικά συμφέροντα».

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο πρώην βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (Parti socialiste, PS) Τομά Τεβνού, που έδωσε το όνομά του στον νόμο του Οκτωβρίου του 2014 που οριοθέτησε πιο συγκεκριμένα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ταξί και των οχημάτων μεταφοράς με οδηγό, εκτίμησε πως ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν «προνομιακός συνομιλητής» της Ούμπερ.

Είχαν συζητήσει για το θέμα την άνοιξη του 2014, όταν ήταν αναπληρωτής γενικός γραμματέας στο Ελιζέ. «Επιδίωκε πάντα να στρώσει κόκκινο χαλί στην Ούμπερ», εκτίμησε.

Ο πρώην βουλευτής διερωτήθηκε επίσης για τον ρόλο της Ελιζαμπέτ Μπορν, η οποία «γνώριζε πολύ καλά τα θέματα αυτά». Η επικεφαλής της κυβέρνησης ήταν υπουργός Μεταφορών όταν εγκρίθηκε νέα νομοθεσία για τις οδικές μεταφορές, κατόπιν υπουργός Εργασίας όταν προωθήθηκε κοινωνικός διάλογος στον τομέα των μεταφορών με αυτοκίνητα με οδηγούς, πάντως «χωρίς να δοθεί καθεστώς μισθωτών στους οδηγούς της Ούμπερ», επισήμανε ο κ. Τεβνού.

Τι αποκαλύπτουν τα έγγγραφα για το σκάνδαλο Uber

Σε περισσότερα από από 124.000 εσωτερικά αρχεία της Uber αποκαλύπτονται ηθικά αμφισβητήσιμες πρακτικές μέσω των οποίων η εταιρεία μπήκε σε νέες αγορές, συχνά όπου οι υφιστάμενοι νόμοι ή κανονισμοί καθιστούσαν τις δραστηριότητές της παράνομες, προτού ασκήσει επιθετική πίεση για την τροποποίηση των ίδιων νόμων ή κανονισμών.

Ως υπουργός Οικονομίας, ο Εμανουέλ Μακρόν κατέβαλε ασυνήθιστα σημαντικά βήματα για να υποστηρίξει την Uber και την εκστρατεία της να «εισβάλει» στην αγορά των ταξί στη Γαλλία, λέγοντας μάλιστα στην εταιρεία ότι είχε μεσολαβήσει σε μια «συμφωνία» με τους αντιπάλους της στο γαλλικό υπουργικό συμβούλιο.

Ανώτατα στελέχη της Uber διέταξαν τη χρήση του «διακόπτη kill» για να αποτρέψουν την πρόσβαση της αστυνομίας και των ρυθμιστικών αρχών σε ευαίσθητα δεδομένα κατά τη διάρκεια επιδρομών στα γραφεία της σε τουλάχιστον έξι χώρες.

Δύο από τους υψηλότερους συμβούλους του Μπαράκ Ομπάμα για την προεκλογική εκστρατεία, ο Ντέιβιντ Πλουφ και ο Τζιμ Μεσίνα, συζήτησαν για να βοηθήσουν την Uber να αποκτήσει πρόσβαση σε ηγέτες, αξιωματούχους και διπλωμάτες.

Η πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Neelie Kroes βοήθησε κρυφά την Uber να ασκήσει πίεση σε μια σειρά κορυφαίων Ολλανδών πολιτικών , συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού της χώρας. Η σχέση της με την εταιρεία ήταν τόσο ευαίσθητη που ο κορυφαίος Ευρωπαίος προειδοποίησε ότι ήταν «άκρως εμπιστευτική και δεν έπρεπε να συζητηθεί εκτός αυτής της ομάδας».

Keywords
Τυχαία Θέματα