Σερβία: Διεξήχθη το EuroPride 2022 παρά τις αντιδράσεις – Τραγούδησε η Κατερίνα Στικούδη (Βίντεο)

Με τη συμμετοχή και της Κατερίνας Στικούδη και παρά τις αντιδράσεις διεξήχθη το EuroPride 2022 στη Σερβία.Το EuroPride 2022 διεξήχθη απρόσκοπτα, το Σάββατο (17/09), στο Βελιγράδι παρά τις αντιδράσεις των τοπικών Αρχών που οδήγησαν τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, να ανακοινώσει προ ημερών τη ματαίωσή του.…

Βέβαια, πολέμιοι της εκδήλωσης συγκεντρώθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα και η Αστυνομία κατέστειλε μια μικρή ομάδα πολιτών, οι οποίοι φορούσαν θρησκευτικά σύμβολα και αντιτάχθηκαν στη διεξαγωγή του EuroPride 2022. Επίσης, σύμφωνα με την πρωθυπουργό της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς, συνελήφθησαν 64 άτομα.

{https://youtu.be/aAXj-8mnuJw?t=1}

Διεθνείς πιέσεις στη Σερβία

Ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων δεν αναγνωρίζεται νομικά στη Σερβία, όπου η ομοφοβία παραμένει βαθιά ριζωμένη, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί με την πάροδο των ετών όσον αφορά στη μείωση των διακρίσεων. Η βαλκανική χώρα, που είναι υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε., είχε δεχθεί έντονες διεθνείς πιέσεις προκειμένου να επιτρέψει τη διεξαγωγή του EuroPride 2022.

Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του «Guardian», περισσότερες από 20 πρεσβείες, ανάμεσα στις οποίες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, είχαν εκδώσει κοινή δήλωση με την οποία προέτρεπαν τις Αρχές να άρουν την απαγόρευση. Ακόμα, ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και η Ε.Ε. είχαν καλέσει τη σερβική κυβέρνηση να ανακαλέσει την ματαίωση της διεξαγωγής του EuroPride 2022, κάτι που τελικά έγινε.

«Η απόφαση της σερβικής κυβέρνησης να ακυρώσει το EuroPride 2022 αποτελεί ντροπιαστική παράδοση και σιωπηρή έγκριση της μισαλλοδοξίας και των απειλών παράνομης βίας», είχε ο Γκρέιμ Ριντ, διευθυντής του προγράμματος για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ (LGBTQ+) προσώπων στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

{https://twitter.com/hrw/status/1565386487650213894}

Επισημαίνεται ότι οι πορείες Υπερηφάνειας του Βελιγραδίου, τόσο το 2001 όσο και το 2010, αμαυρώθηκαν από βία και ταραχές, αφού ακροδεξιές ομάδες στοχοποίησαν την εκδήλωση. Από το 2014, πάντως, η παρέλαση διοργανώνεται τακτικά χωρίς αξιοσημείωτες ταραχές, αλλά με ισχυρή παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων.

{https://youtu.be/3rKx8R4pjfQ?t=11}

Πηγή βίντεο με την εμφάνιση της Κατερίνας Στικούδη στο EuroPride 2022: Instagram | monstermanager

Keywords
Τυχαία Θέματα