Σεισμός στην Κρήτη: Νύχτα στις σκηνές εν μέσω ισχυρών μετασεισμών - Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων

Δύσκολο βράδυ για τους σεισμόπληκτους, οι εκτιμήσεις για τις επόμενες δονήσεις στο νησί.Ένας νεκρός και περισσότεροι από 35 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός του ισχυρού σεισμού μεγέθους 5,8 της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος σημειώθηκε στις 9:17 το πρωί στη μεγαλόνησο…

Εν τω μεταξύ, η διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ Κρήτης), Λένα Μπορμπουδάκη, ενημέρωσε πως μέχρι στιγμής υπάρχουν 35 τραυματίες, εκ των οποίων οι 24 έχουν διακομισθεί στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Η ίδια επεσήμανε πως δεν κινδυνεύει η ζωή κάποιου εξ αυτών.

Σημαντικές ζημιές σε

κτίσματα, δίκτυα ύδρευσης, ναούς, αλλά και στύλους της ΔΕΗ που έχουν υποχωρήσει, καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή του νομού Ηρακλείου. Κτήρια και σχολικές μονάδες εξακολουθούν να ελέγχονται από τις αρμόδιες Αρχές, με τους ελέγχους να εστιάζονται στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, όπου καταγράφονται σημαντικές ζημιές και καταρρεύσεις ναών.

{https://youtu.be/0Fi0QOA_aJI}

Οι πολίτες διαμένουν σε σκηνές, καθώς συνιστάται να παραμείνουν μακριά από επικίνδυνα κτήρια, είτε εξαιτίας ρωγμών που προκλήθηκαν σε αυτά, είτε επειδή οι τοίχοι κατέρρευσαν. Οι σκηνές που έχουν στηθεί, δύνανται να φιλοξενήσουν 2.500 ανθρώπους. Παράλληλα, έχουν διατεθεί 90 δωμάτια ξενοδοχείων.

Η νύχτα προμηνύεται δύσκολη για τους σεισμόπληκτους, διότι οι μετασεισμοί είναι ισχυροί και η ανησυχία διάχυτη. Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Άκης Τσελέντης, εκτίμησε πως στην περιοχή αναμένεται να σημειωθεί ισχυρός μετασεισμός, ο οποίος ενδέχεται να έχει μέγεθος 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σε μιαν ακόμη πιο δυσοίωνη εκτίμηση προέβη ο καθηγητής Φυσικής της Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Παπαζάχος, ο οποίος δήλωσε πως είναι πιθανόν να έχουμε έναν μετασεισμό μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ:

Ήδη, δεκάδες ισχυροί μετασεισμοί έχουν σημειωθεί από τη στιγμή που έγινε ο μεγάλος σεισμός μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εκ των οποίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, οι εννέα είχαν ένταση άνω των 4 Ρίχτερ και συγκεκριμένα: 4,8, 4,0, 4,1, 4,5, 4,1, 4,3, 4,6, 4,4 και 4,5.

Περισσότερα από 1.000 κτήρια, παλαιά, νέα σπίτια και κατασκευές, έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, δήλωσε ο Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).

Οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τον ισχυρό σεισμό, είναι, εκτός από το Αρκαλοχώρι, το Θράψανο, το Ζωφόρι, τα Παρουσοχώρια όπου έπεσε η εκκλησία της Αγίας Φωτεινής και το Καστέλι όπου σημειώθηκαν ζημιές στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου.

Προκειμένου να εκτιμηθεί καλύτερα η πορεία των σεισμικών δονήσεων, επίκειται τοποθέτηση φορητού δικτύου σεισμογράφων στην πληγείσα περιοχή, ούτως ώστε να παρακολουθηθεί η σεισμική και η μετασεισμικής ακολουθίας στη μεγαλόνησο.

Keywords
Τυχαία Θέματα